Kokeilussa Nikon D750 + 24-120 mm F4 VR

Nikon 24-120 F4 VR

Nikon 24-120 mm F/4 VR

Kittipakettina kameran ostettua mukana tuli 24-120 mm F/4 VR objektiivi joka on toiminut ensisijaisena objektiivinani jokapäiväisessä kuvauksessa. Päädyin ostamaan kameran objektiivin kanssa vaikka objektiiveja itselläni oli jo entuudestaan, sillä täysikennokameralla on suositeltavaa käyttää sille tehtyjä putkia. Toki croppikennolle tehdyt objektiivit kameraan menevät mutta suurinta hyötyä rungosta ei saa sillä kuvasta tulee pienempi kuin täysikennoiselle suunnatulla objektiivilla tulee. Valitettavasti aiemmin omistamistani putkista muutamat eivät olleet täysikennolle tehtyjä joten yleiskäyttöiselle zoomiputkelle oli tarvetta ja kittiputki oli siihen mitä sopivin zoomialueensa osalta.

Aivan ensimmäiseksi objektiivista täytyy mainita sen laatu, sillä kittiputkesta monelle tulee negatiivinen mielleyhtymä. Siinä missä edullisemman hintaluokan järjestelmäkameroissa mukana tuleva kittiputki onkin lähinnä lelulta tuntuva kapistus (mutta kuvauksessa monesti täysin asiansa ajavia) on tämä objektiivi selkeästi aivan eri tasoa. Objektiivi ei ole muovinen rimpula vaan kunnollista lasia sisältävä putki joka tuntuu laadukkaalta kauttaaltaan. Lasia sisältävänä toki painoakin on enemmän kuin muovisissa objektiiveissa mutta tämä on toki täysin ymmärrettävä asia.

Yksi suurimmista valittamisen aiheista itselläni on erityisesti kittiputkissa ollut vaihteleva aukko, eli laajakuvapäässä aukko on maksimissaan 3.5 mutta telepäässä ainoastaan 5.6. Onneksi tämän putken tapauksessa näin ei ole vaan koko alueella voi käyttää F/4 aukkoa joka helpottaa kuvaamista merkittävästi.

Vinjentointia objektiivissa näkyy jonkin verran mutta pääsääntöisesti ei häiritsevissä määrin. Lisäksi kuvankäsittelyssä tätä pystyy onneksi korjaamaan kohtalaisen hyvin. Lisäksi vääristymiä tulee kuvaan laajakuvapäässä mutta myös tämä korjaantuu jälkikäsittelyssä joten näistä kumpikaan ei ole mikään iso ongelma ollut ainakaan itselleni.

Vaikka F/4 onkin pääosin riittävä on toisinaan tullut kaivattua suurempaakin aukkoa erilaista bokehia varten. Kuitenkin samalla polttovälillä olevaa objektiivia suuremmalla aukolla en ole nähnyt edes myytävän missään ja 24-70 välillä oleva Nikkorin putki F/2.8 aukolla maksaakin jo noin 2400 euroa joten 24-120 F/4 on sopivan tasapainoinen objektiivi putken pituuden, aukon sekä hinnan välillä.

One thought on “Kokeilussa Nikon D750 + 24-120 mm F4 VR”

  1. Vallan mainio arvio kamerasta, kiitos!

    Jäin pohtimaan vielä, että mitkä ovat kilpakumppanit tälle rungolle?
    Miten tämä nousee edukseen kilpasarjassa vai onko tämä halvin täyden kennon runko?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *