Kirja-arvostelu: Seth Godin – Kaikki markkinoijat ovat valehtelijoita

Sain äsken päätökseen tänään aikaisemmin päivällä aloittamani kirjan lukemisen. Tällä kertaa kyseessä oli Seth Godinin kirjoittama teos Kaikki markkinoijat ovat valehtelijoita.

Kirja käsittelee markkinointia, sen psykologiaa sekä ihmisten toimintaa ostamisessaan ja yleisemminkin. Kirjassa kantavana ajatuksena tuntui olevan että markkinointi on enemmänkin tarinankerrontaa – ei niinkään vain ja ainoastaan totuudessa pysymistä ja faktojen esittämistä sillä ne ei useimmiten ihmisiä kiinnosta. Enemmänkin pyrkimyksenä olisi markkinoinnissa luoda hyvä tarina johon itsekin uskoo (eli on aito) ja saada myös sitä kautta muut ihmiset markkinoimaan tuotettaan (tai edistämäänsä asiaa, vaikka luonnonsuojelua) kertomalla sitä muille.

Monessa mielessä kirjassa puhuttiin samoja asioita kuin kauan sitten ammattikoulussa ollessani käsiteltiin markkinoinnin ja mainonnan kursseilla. Monessa mielessä tuote sinänsä on epärelevantti – mielikuva on olennaisempaa. Kuitenkaan pelkkä mielikuva ei kanna, koska jos kohtaaminen todellisuuden kanssa on liian suuri luomansa mielikuvan välillä on ihminen pettynyt eikä asiakas myöskään suosittele sitä muille. Taisi olla kouluaikana puhetta ns. 3/11 -säännöstä (tästäkin olemassa eri lukemia toki) eli siitä että hyvät kokemukset kerrotaan kolmelle mutta huonot yhdelletoista. Monesti asiakkaat valitsevat ostoksensa tunnepohjalta, ei puhtaan rationaalisesti ajateltuna.

Kokonaisuutena tämä kirja oli mielenkiintoinen ja nopeasti luettava teos. Sivuja kirjassa on 179 + kiitokset, hakemistot ja loppusanat aiheesta tämän jälkeen.

ikäli markkinointi ja sen psykologia kiinnostaa, voin tätä suositella. Teksti oli hyvää, selvästi luettavaa ja ymmärrettävästi esitettyä, vaikkakin joitain asioita olisi voitu tarkemmin selittää myös niitä lukijoita ajatellen joille ei ole markkinointitermit tuttuja. Osa aukeni itselle kyllä mutta muutama oli mitä en tiennyt enkä jaksanut selvittää koska asia oli sinänsä sisällön kannalta epärelevanttia. Samoin näitä termejä oli koko kirjassa yhden käden sormilla laskettava määrä joten ei mikään iso ongelma ollut tämä myöskään siltä kannalta ajateltuna.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *