Kokemuksia Logitech G500s pelihiirestä

Viime viikon puolella tuli käytyä Joensuun eri liikkeitä läpi kun koetin etsiä Logitechin G500s -pelihiirtä. Clas Ohlssonilla, Anttilassa tai GameStopissa kyseistä hiirtä ei löytynyt ja Gigantissakin olisi ollut vain G400s malli. Kuitenkin olin jo aikaisemmin päättänyt että sen pitää olla G500s sillä kyseiselle hiirelle ainakin oli ajurit saatavana myös Mac OSX -käyttöjärjestelmälle joten etsintä jatkui Gigantin läheisyydessä olleeseen Expert-liikkeeseen. Kyseisessä liikkeessä oli pelihiiriä vain kahta erilaista tarjolla ja enemmän kuin hyvin sattui että toinen niistä oli juurikin tuo Logitechin G500s -malli.

Kotona sitten tuli hiirtä heti toki testailtua ja ajurit asenneltua. Ensimmäiset kokemukset oli perus ok, mutta paljon aiheutti ongelmaa hiiren rulla. Syynä kuitenkin oli ihan käyttäjän oma räveltäminen eli liian kova rullan painaminen rullatessa joka aiheutti sitä että nappi oli tavallaan koko ajan osittain pohjassa. Kun aikani tätä hiirtä käytin löytyi tuohon rullaamiseen jo se oikeanlainen tatsi  eikä se enää aiheuta harmaita hiuksia. Samoin hiiren liike oli aivan käsittämättömän hidasta ennen ajureiden asentamista joka toki korjasi asian.

Tässä G500s hiiressä on tavalliseen  hiireen verrattuna muutamia painikkeita lisää. Peukalolla painettavia nappuloita löytyy kolme kappaletta jotka on vapaasti ohjelmoitavissa hiiren ajuriohjelmistolla. Sen lisäksi etusormella painettavia nappuloita on kaksi jotka toimivat ns. DPI-switchinä (josta kohta lisää selostusta) sekä hiiren rulla jossa on kolme painotapaa; alas normaalisti painaen, vasemmalle rullaa vääntäen tai oikealle rullaa vääntäen. Tämän lisäksi löytyy myös rullan alapuolelta nappula josta voi vapauttaa rullan pyörimisen erilaiseksi. Normaalisti se siis menee “pykälittäin” mutta rullan alapuolella löytyvästä napista pystyy hiiren rullan vapauttamaan jotta se pyörii kevyemmin eikä tarvitse pykälittäin pyöritellä. Itse olen kuitenkin käyttänyt tuota pykälittäistä pyörittämistä joka on kaikissa aikaisimmissa hiirissäkin ollut käytössä.

Lisäksi erikoisuutena tässä hiiressä verrattuna normaaleihin hiiriin on painotusmahdollisuus. Hiiren pohjassa on eject-painike josta saa viskattua ulos levyn jossa on reikiä. Lisäksi kuvissa näkyvä metallinen rasia sisältää eri painoisia metallirinkuloita joilla voi hiirtä painottaa omaan kouraan sopivaksi. Toki mistään isoista painoeroista ei puhuta, mutta yllätyin kyllä että pienenkin eron ja huomaa tuntumassa. Tällä hetkellä itselläni on pari painoa siellä sisällä.

Hiiri sisältää siis kaksi painiketta joista voi vaihtaa nopeasti DPI:n. Tämä tarkoittaa sitä että ajuriohjelmistossa voi asettaa hiirelle eri herkkyystasoja. Asetusohjelmassa voi valita herkkyystasojen määrän (1 – 5 eri herkkyystasoa) joita sitten voi lennossa vaihtaa näillä DPI-switcheillä. DPI-tasoa vaihtamalla hiiressä palaa eri verran myös ledejä sen mukaan monennellako DPI-tasolla ollaan menossa jotta käyttäjäkin tietää että missä mennään. DPI:n voi asettaa 200–8200 välillä. Itsellä tällä hetkellä käytössä on pääsääntöisesti 800 DPI mutta joskus myös 1000 DPI tulee käytettyä. Tarkoitus on hissukseen opetella hieman nopeuttamaan tuota DPI:tä jos siihen oppisi että nopeampana hiirtä käyttäisi. Tästä voisi olla hyötyä etenkin FPS-peleissä (First Person Shooter -pelit, 3D-räiskintöjä siis) – toki jossainhan se raja tulee vastaan milloin se lakkaa olemasta parempi eli pitää vain etsiä omaan kouraan sopiva DPI ja naputella sillä menemään.

Näyttäisi myös siltä että ajuriohjelma antaa määrittää nuo DPI-vaihtopainikkeetkin muuhun käyttöön eli jos ei tarvitse noita DPI-asetuksia vaihtaa kovin usein voi olla järkevämpää vaihtaa nämä muuta käyttöä varten.

Hiiren ohjelmistossa on mahdollista asettaa asetukset siten että käytetään hiiren omaa sisäistä muistia jossa on tietyt asetukset. Kuitenkin itse olen käyttänyt tietokoneelle tallennettavia profiileja joihin voi ohjelmakohtaisesti määrittää hiiren toimintaa. Esimerkiksi vasemman peukalon napit on Safarissa (nettiselain, siis) itsellä siten että niistä pääsee edelliselle sivulle, seuraavalle sivulle sekä automaattisesti täyttämään salasanan ja käyttäjätunnuksen nettisivun lomakkeisiin. Samat napit esimerkiksi Counter-Strike -pelissä itsellä tekee kävelyn, aseen uudelleenlatauksen sekä kyykkyyn menemisen. Erittäin näppärä sitten kun tuohon on kerennyt tottua.

Nyt kun tätä hiirtä on jo jonkin aikaa käyttänyt niin voi paremmin sanoa tuntumia. Kokonaisuutena hiiri on ollut erittäin hyvä ja sangen mukava käyttää. Hyvin usein harhanapautuksia ei tule tehtyä mutta toisinaan Counter-Strikeä pelatessa tulee vahingossa ase ladattua vaikka pitäisi mennä kyykkyyn. Vika toki ei ole hiiressä vaan siinä että itse en ole vielä saanut täysin lihasmuistiin uppoamaan missä kohden kaikki painikkeet ovat. Samoin vasemmalla peukalolla painettavista napeista etummaista ei ole juurikaan tullut vielä opeteltua käyttämään ja se näin alkuun tuntuu että se on suhteellisen kaukana; uskoisin kuitenkin että tuokin on puhtaasti vain tottumiskysymystä ja kiinni enemmänkin siitä miten hiirtä kourassa pidän ja miten oma peukaloni taipuu (lue: huonosti taipuu). Toki itselläni on myös suhteellisen pienet ja lyhyet sormet, joten isomman käden omaavilla tämä tuskin aiheuttaa minkäänlaista tottumistakaan.

Ei kai tästä paljoa muuta voi sanoa kuin että hyvä hiiri. Alunperin tuli hiirijahtiin lähdettyä kun aikaisemmin käyttämäni hiiri oli sellainen että käsi vähän meinasi kipeytyä pidemmissä hiirisessioissa (lue: pelatessa paljon :D) ja samalla sitten tuli kerralla panostettua parempaan hiireen kuin mitä koskaan olen tottunut käyttämään. Onneksi käsi ei ole ainakaan vielä aiheuttanut väsymisen merkkejä tämän hiiren kohdalla ja tuntuma on ollut hyvä, joten hiiri vaikuttaisi olevan hintansa väärti.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *