Salaliittosunnuntai: Illuminati

Kaiken näkevä silmä

VAROITUS! Mikäli olet kovin herkkäuskoinen tai mikäli medialukutaito ja lähdekritiikki eivät kuulu vahvuuksiisi on mahdollista että tämä ja muut potentiaalisesti tulevat salaliittosunnuntai-postaukset eivät ole sinua varten! Sisältö saattaa aiheuttaa ahdistusta mikäli näitä juttuja on taipumus lähteä pitämään kritiikittömästi totena!

Historiaa

Illuminati on luultavasti vähiten salainen salainen salaseura tai se ainakin kilpailee siitä tittelistä vahvasti vapaamuurareiden kanssa. Illuminatin merkitys salaliiittoteorioissa on kuitenkin aivan omaa luokkaansa sillä monessa salaliittoteoriassa taivutaan ajattelemaan että kaikkien isojen asioiden takana on Illuminati.

Illuminati on latinaa ja tarkoittaa valaistuneita. Salaseuran perusti Baijerissa jesuiittaoppinut Adam Weishaupt vuonna 1776. Salaseuran tavoitteena oli korostaa järkeä ja vähentää kirkon ja valtion valtaa. Järjestän tarkoituksena oli kasvattaa jäsenistä moraalisia ja rationaalisia yksilöitä jotka olisivat vapaita kirkon ja valtion uskonnollisista ja poliittisista rajoituksista. Salaseuran todelliset päämäärät oli aikomus paljastaa jäsenille vasta heidän saavutettuaan tietoisuuden ja ymmärryksen papillisen tason.

Järjestö pyrki tavoitteeseensa jäsentensä tekemillä havainnoilla ja raportoinneilla itseään ylemmille jäsenille joiden avulla heillä oli mahdollisuus valvoa yleisiä mielipiteitä, rajoittaa vallanpitäjien ja vallankumouksellisten valtaa ja sitä kautta luoda pelkoa vihollisiinsa. Illuminatin kerrotaan ottaneen vaikutteita useammasta eri lähteestä – kuuliaisuutta oli opittu jesuiitoilta, kokeet ja seremoniat vapaamuurareilta ja maanalaiset mysteerit ja pelottomuus temppeliherroilta.

Adam Weishaupt, Illuminatin perustaja

Alkuaikoina Illuminatit tekivät yhteistyötä myös vapaamuurareiden kanssa. Kuitenkin yleinen asenneilmapiiri muuttui Baijerissa siten että Illuminateihin väen värvääminen muuttui kuolemalla rangaistavaksi toiminnaksi vuonna 1787. Seuran toiminta meni maan alle ja perustaja Weishaupt itsekin tuomitsi järjestön. [1]

Nykyaika

Vaikka Illuminatin kerrotaan menneen maan alle ja mahdollisesti kadonneen elää usko Illuminatin vaikutusvallasta yhä salaliittopiireissä vahvana. YouTubesta löytää hakusanalla Illuminati yli kuusi miljoonaa hakutulosta joten järjestö ei ota kuollakseen ainakaan ihmisten kiinnostuksen kohteista.

Monissa nykyajan teorioissa uskotaan siihen että Illuminati hallitsee koko maailmaa. Tavoitteena heillä on saavuttaa niin sanottu Uusi maailmanjärjestys joka on luonteeltaan authoritaarinen ja kapitalistinen hallinto. Lisäksi teorioita on siitä että kyseinen salaseura vaikuttaa maailman talouteen, valuuttakursseihin, vaaleihin ja niiden lopputuloksiin sekä salamurhiin.

Yksi potentiaalinen syy miksi Illuminatin uskotaan hallitsevan taloudessa taustalla on Yhdysvaltojen dollarissakin nähtävä Kaiken näkevä silmä jota salaseura käytti symbolinaan. Samaa symbolia mäkee myös Suomessa kirkoissa joten on helppoa ymmärtää miksi salaliittoteoriat järjestöstä pysyvät voimissaan. Esimerkiksi tässäkin blogissa on muutama postaus kirkkokuvissa joista kyseinen symboli löytyy eli ainakin Helsingin vanha kirkko sekä Espoon Leppävaaran luterilainen kirkko.

Dollarin kuvassa on pyramidin päällä nähtävissä Kaiken näkevä silmä

Illuminatin vaikutuksesta nykyaikana löytyy paljon artikkeleita. Esimerkiksi on teorioita siitä että Euroopan Unioni on osa Illuminatin salajuonta jolla saadaan kansakunnat yhdistettyä yhden ja saman hallinnon ja rahaliikenteen alaisuuteen. [2]

Salaseura elää ja voi hyvin myös populäärikulttuurissa. Illuminatiin viitataan peleissä, elokuvissa, kirjallisuudessa ja kaiken näkevän silmän symboliikkaa nähdään monissa eri musiikkivideoissakin. [3]

Omat ajatukseni aiheesta

Illuminati on ehdottomasti kiehtovimpia salaliittoteorioita joihin vuosien mittaan olen perehtynyt sillä moni muu salaliittoteoria rakentuu tämän teorian pohjalta. Se nivoutuu erittäin kiehtovasti niin isoihin poliittisiin suuntaviivoihin kuin matalammalla tasolla aivan tavan kansan keskuuteenkin populäärikulttuurin muodossa ja on siten omiaan luomaan mielikuvaa kaiken takana vaikuttavasta voimasta joka hallitsee koko maailmaa.

Olen kohtalaisen skeptinen Illuminatin olemassaoloon ainakaan sen sellaisessa laajuudessa kuin sen yleisesti uskotaan olevan. Uskon tietenkin että erilaisia salaliittoja on ollut aina ja tulee aina olemaan, mutta en usko että kaiken taustalla olisi yksi yksittäinen suuri järjestö joka kontrolloi kaikkea. Enemmänkin pidän Illuminatia sellaisenaan kiehtovana ajatuksena jolla ihmiset vain haluvat selittää monimutkaisia yhteiskunnallisia ongelmia yksinkertaisessa muodossa.

Joidenkin salaliittoteoriitikkojen kohdalla tuntuu myös siltä että kyseiseen järjestöön halutaan uskoa vain jotta voisi ulkoistaa vastuun ottamisen omasta elämästä jonkin muun harteille. Ihmisellä pitää aina olla jokin tarpeeksi epämääräinen syntipukki jota voi syyttää kun yhteiskunnassa tai omassa elämässä asiat menevät huonosti. Illuminati tarjoaa tähän mitä parhaimman vaihtoehdon sillä se vaikuttaa välillisesti kaikkeen ja se on tarpeeksi epämääräinen jotta sitä vastaan on mahdotonta käydä taistoon.

Lähteet:

Leave a Reply

Your email address will not be published.