Akustointilevyt seinällä

Ecophon Master -akustointilevyt on nyt seinällä

Viime kuun puolella sain vihdoin akustointilevyt seinälle serkkuni avustuksella. Aikaisemmin jo olen ohimennen maininnut akustointilevyista mutta nyt hieman niiden kanssa elettyä voisin muutaman sanan mainita lisää.

Mikäli akustointilevyt ja niiden funktiot eivät ole tuttuja on kyseessä siis levyt joita laitetaan yleensä seinille tai laipioon ja niillä pyritään estämään huoneessa olevia kaikuja. Kaikujen vähentämisellä lisätään huoneen yleistä viihtyvyyttä ja erityisesti musiikin kuuntelukokemuksien mielekkyyttä.

Akustointilevyjä on monenlaisia niin kooltaan kuin paksuudeltaan, väriltään ja koostumukseltaankin. Niitä saa myös tauluina joihin voi painattaa valokuvia tai sellaisia joissa on valmiiksi valittu valokuva. Itse valitsin nämä akustiikkalevyt (Ecophon Master) saatuani suosituksen näille. Neutraalit valkoiset levyt sopivat myöskin omaan asuntooni eikä häiritse itseäni visuaalisesti joten näillä on hyvä mennä.

Alussa koetin laittaa levyt kaksipuoleisella teipillä kiinni, mutta osa levyistä ei tahtonut pysyä kunnolla kiinni johtuen levyjen takapuolen materiaalista johon teippi ei kunnolla tartu. Kiinnitimme levyjen taakse pienen ristikon ruuvaamalla, seinään laitoimme ruuvin ja rautalangasta virittelimme langan joka roikkuu seinässä olevasta ruuvista. Tällaisella ratkaisulla levyt on pysyneet ongelmitta seinällä jo muutaman viikon joten eiköhän ne jatkossakin siellä pysy.

Levyjen asennus vaiheessa

Sitten se olennaisin eli äänentoisto. Akustointilevyt toivat merkittävän parannuksen äänenlaatuun sillä kerrostaloasunnoissa betonibunkkerissa asuessa akustiikka kuuluu niihin asioihin joita ei suunnitteluvaiheessa varmasti ole mietitty. Huoneessa kaikui paljon ja levyillä kaiut vähenivät merkittävästi. On hyvä kuitenkin huomauttaa että suurta kaikumista en pannut merkille ennen kuin se huoneesta puuttui, eli korva on tottunut siihen asuttuani vuosia erilaisissa kerrostaloasunnoissa.

Musiikin kuuntelussa ääni muuttui selkeämmäksi ja erottelevammaksi ja bassotoisto muuttui napakammaksi – tai ei se ääni itsessään tietenkään muuttunut mihinkään vaan sen vaan kuulee nyt paljon selkeämmin kun jälkikaikuja ei ole häiritsemässä äänikuvaa.

Kokonaisuutena varsin pätevän oloiset levyt, kokeilemisen arvoiset 🙂

One thought on “Akustointilevyt seinällä”

Leave a Reply

Your email address will not be published.