Parempi tykki katossa kuin kymmenen pöydällä – tykin vaihto

Tykki katossa on sisustuksellisesti hyvä ratkaisu

Yleisesti

Aikaisemmin olen käyttänyt kotonani ns. ultralähiheittovideotykkiä eli tuttavallisemmin UST-tykkiä (katso täältä) ja sen kanssa hyvää valkokangasta. Tykki oli hyvä käytössä ja sillä oli hyvä elokuvia katsoa, mutta vähitellen mieleni alkoi kaivata päivitystä 4K-aikaan. Lisäksi halusin olohuoneesta ison valkokankaan pois seinältä jotta saan siihen tilalle tauluja ja saan olohuoneen sisustuksellisesti itseäni miellyttävämpään suuntaan, joten muutoksia täytyi tehdä.

UST-tykin haasteena oli myös surround-kaiutinjärjestelmässä keskikaiuttimen koko. Mikäli keskikaiutin on hiemankaan liian iso, tulee se varjoksi kuvan eteen. Tämä tietenkään ei ole varmasti monelle ongelma, koska se riippuu tykin sijoittelusta yms. mutta itselläni tämän kanssa toisinaan meinasi tulla hieman haasteita.

Mikäli UST-tykin haluaa 4K-versiona saa lompakkoon kaivaa vielä tätä kirjoittaessa niin syvän loven että se ei ollut realistinen optio. Lisäksi Optomalta on tullut 4K-tykkejä joissa on pelaamista varten pieni input lag joten päädyin UHD42-tykkiin olohuoneen setupissa. Kirjoitan itse tykistä tänne joskus mikäli saan aikaiseksi (sekä siitä pienestä matkatykistäni joka yhä on käytössäni).

En itse omista työkaluja joilla tykkitelinettä olisi mahdollista saada kattoon viritettyä eikä osaamistakaan tällaisiin toimenpiteisiin löydy joten päädyin ottamaan yhteyttä Audiokauppaan (katso täältä). Audiokaupasta sitten asentajat tulivat viemään vanhan valkokankaan pois ja tulivat asentamaan telineen oikealle kohdalle. Nopeaa, tehokasta ja laadukasta palvelua jälleen kerran.

Varsinainen uusi kangas on tarkoitus tulla lähiaikoina myöskin, joten kun sen saan kotiini laitan olohuoneesta kuvia. Siihen asti tykittelen kuvaa seinälle 🙂

Käytännön elämän haasteitaHDMI-kaapeli

Optinen HDMI-kaapeli on mukavan ohutta

Ennen tykin kattoon asennusta hankin jo valmiiksi tietenkin tykin ja siihen sopivat kaapeloinnit. Nopeasti ajateltuna asian pitäisi olla simppeli, eli menee vain ja ostaa sopivan pitkän HDMI-piuhan, mutta pian sain havaita että asia ei menekään aivan niin yksinkertaisesti kuin olisin tahtonut.

Ajatuksenani oli laittaa videotykki kattoon (kuten se nyt siis onkin) mutta tahtotilana oli pitää vahvistin vastakkaisella seinällä olevassa kaapissa. Matkaa lyhyintä reittiä on vain muutama metri, mutta tietenkään sisustuksellisesti sellaista ratkaisua ei montaa päivää katsele että kaapelin vetäisee lyhyintä mahdollista reittiä pisteestä A pisteeseen B.

Omistamani pitkä ja paksu HDMI-kaapeli ei olisi ollut tarpeeksi pitkä kierrättämään huoneen lattialistojen päällä toiselle seinustalle joten pidemmälle kaapelille oli tarvetta.

Tutkiessani tätä törmäsin pian useampaan haasteeseen. Pitkiä perinteisiä HDMI-kaapeleita ei ole, vaan niissä on oltava jo pituuden vuoksi jonkinlaista vahvistusta jotta signaali kulkee. 4k @ 60 Hz + HDR vaatimuksilla kaapeli vaatii paljon ja pitkien HDMI-kaapeleiden ongelmaksi tulee kaapeleiden normaali valmistusmateriaali ja pitkissä vedoissa vastus ja signaalin hävikki mikäli vahvistusta ei ole. Käytännön tasolla kuva ei siis tule toimimaan tai se pätkii.

Seuraavaksi tutkailin useita tunteja HDMI over Ethernet -vaihtoehtoa, eli ratkaisua missä HDMI-signaali kuljetetaan verkkopiuhaa pitkin toiseen sijaintiin. Tämä olisi hyvä ja varteenotettava ratkaisu monessa, mutta 4k @ 60 Hz + HDR tämä ei ollut enää realistinen optio. Verkkokaapeleissa data yleensä menee Gbps tai jopa 10 Gbps, mutta uudemmissa HDMI-standardeissa on mahdollista vetää 48 Gbps tahtia dataa – siis aivan järjettömän paljon kovempaa vauhtia kuin perinteisissä ethernet-ratkaisuissa.

Lopulta löysin tekniikan jolla pitkätkin HDMI-vedot onnistuvat. Optinen HDMI-kaapeli – käytännösssä tosin tämä on jonkinlainen kombo jossa on perinteisiä kuparisia HDMI-piuhoja sisällä mutta myös optiikkaa. Tämä tekniikka mahdollistaa merkittävästi pidemmät HDMI-kaapeloinnit vieläpä selkeästi perinteistä HDMI-kaapelia ohuemmalla letkulla. Ohuen piuhan ilona on tietenkin se, että sen saa naputeltua näppärästi listan päälle ja nurkissa taitettua helposti vailla ongelmia.

Ainoa miinuspuoli optisen kaapelin kanssa on hinta – 20 metrin pätkä maksoi 179,99 euroa Verkkokauppa.comissa (katso tuote täältä). Onneksi kaapeli kuitenkin on toiminut tähän mennessä ainakin hyvin joten tuote on ollut hintansa väärti.

Huokeampi vaihtoehto olisi tietenkin ollut siirtää vahvistin, Xbox ja Playstation sohvan viereen takaseinälle, mutta koska koko operaation ison kuvan visiona on tehdä kodista sisustuksellisesti viihtyisä oli tämä optio poissuljettu vaihtoehto.

Käytännön elämän haasteita – DisplayPort to HDMI

Adapteri jolla DisplayPort-liitännän saa muunenttua HDMI-liitäntään

Jotta tykinvaihdantaoperaatio ei olisi liian helppo tuli mutkia matkaan myös tietokoneen kuvan näyttämisessä tykille oikealla resoluutiolla.

Näytönohjaimessani (Geforce RTX2060) on kolme DisplayPort-liitäntää ja yksi HDMI-liitäntä. Yhdessä DisplayPortissa on tietokoneen näyttö, HDMI-kaapelin päässä on 4K-televisio ja nyt toisesta DisplayPort-liitännästä oli tarkoitus ottaa kuva tykille 4K:na. Siinä tietenkin mentiin pieleen aikaisemmin käyttämäni DisplayPort to HDMI -kaapelin kanssa, koska se antoi ainoastaan FullHD-ulostulon.

Tämänkin kanssa sai aikansa etsiä vaihtoehtoja kunnes lopulta Verkkokauppa.comista löytyi myös tähän sopiva pulikka (katso adapteri täältä). Tässäkin vaatimuksena oli saada kuva 4K-resoluutiolla, 60 Hz taajuudella ja HDR:n kanssa menemään tykille ja näillä spekseillä adapteri onneksi on toiminut.

Loppupäätelmät

Tykin vaihto FullHD:stä 4K-aikaan ja samalla sen kattoon asentaminen on ollut yllättävän paljon yllätyksiä tarjoava operaatio, mutta ehdottomasti sen väärti.

Kustannuksia on tullut paljon joka ei tietenkään ole mukava asia, mutta lasken tämänkaltaiset laitteiston päivitykset kuitenkin enemmän sisustuksellisiin menoihin – hyvin asennettu laitteisto joka on nopeasti saatavissa mutta jättää silti mahdollisuuden tehdä kodista kodikkaan on asia johon haluan panostaa. Kotona viettää paljon aikaa ja nyt yhteiskunnassa olevan koronatilanteen vuoksi sitä viettää tavallistakin enemmän joten on hyvä laittaa koti mahdollisimman viihtyisäksi jotta siellä on vielä entistäkin mukavampi viettää aikaansa 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.