Tekoälyllä kuvasta 3D-malli

Hunyuan3D:llä onnistuu tehdä kuvasta 3D-malli

Tekoälyn kehittyminen on viimeiset vuodet ollut nopeaa, eikä vauhti näytä hidastuvan. Hyvänä puolena tekoälyn kehityksessä on se, että monet työkalut julkaistaan avoimena lähdekoodina jolloin niiden käyttömahdollisuudet ovat monien ihmisten saatavilla ja niitä voi käyttää omalla tietokoneellaan mikäli koneessa tehot riittävät.

Aikaisemmin olen koettanut omalla koneellani AI-työkaluja joilla voi tehdä kuvien generointia, kuvassa olevien pään asentojen ja ilmeiden muokkaamista, lyhyiden videoiden generointia, ääniefektien luomista ja tietenkin perinteistä tekstin tuottamista. Uusimpana kokeiluna tänään koetin kuvasta 3D-mallin tekemistä käyttäen Hunyuan3D:tä.

Teknologisesti orientautuneille (eli nörteille) suhteellisen suoraviivaisen asennuksen jälkeen käyttö on erittäin yksinkertaista. Käyttöliittymään valitaan kuva ja generoidaan siitä napin painalluksella 3D-malli. Mallin voi tehdä joko tekstuurilla tai ilman.

Generoin tätä testiä varten ensin omalla koneella ajettavassa Stable Diffusionissa kuvan Ferrarista jonka jälkeen latasin generoidun kuvan Hunyuan3D:hen jota myös pyöritin omalla koneellani. Tämän jälkeen klikkasin vain nappia ja odottelin muutaman minuutin verran jonka jälkeen 3D-malli oli valmis.

Koneessani on näytönohjaimena NVidia RTX 4070 Ti jossa on muistia 16 GB ja sillä ainakin generointi oli omaan kärsivällisyyteni ja käyttööni nähden tarpeeksi nopeaa.

Malli avattuna Windowsin 3D-katseluohjelmaan. Kuten kuvasta näkee, on malli nähtävänä eri kuvakulmasta kuin alkuperäinen Stable Diffusionilla generoitu kuva.

Generoitu malli on GLB-formaatissa ja sen voi avata suoraan Windowsin 3D-katseluohjelmalla katselemista varten tekstuureiden kanssa.

Todellista hyötyä luodusta 3D-mallista on yleensä monelle varmaankin vasta kun mallin tuo johonkin oikeaan käyttötarkoitukseen 3D-mallinnusohjelmaan. Asensin testiä varten vapaan lähdekoodin ohjelmiston Blenderin ja importoin siihen generoidun mallin.

Varsinainen malli onnistui tuoda helposti ilman mitään ongelmia, mutta tekstuurin kanssa olisi joutunut säätämään enemmänkin. Säätämisellä tarkoitan siis sitä, että tekstuuri ei latautunut malliin suoraan siten että sen olisin nähnyt tekstuurin kanssa renderöitynä koska en osaa käyttää Blenderiä kun erittäin pintapuoleisesti.

Katsoin netistä ohjeita ja tekstuurin liittäminen olisi ollut kohtalaisen iso operaatio tätä testausta varten joten jätin koettamatta.

Koetin kaiken kaikkiaan neljällä eri kuvalla 3D-mallin tekemistä ja olin vaikuttunut laadusta jota tällä saa luotua äärimmäisen helposti. Hunyuan3D osasi luoda erittäin hyvin kuvassa näkymättömän osan eli objektin taustapuolen siten että se oli sellainen kuin sen voisin itsekin kuvitella olevan.

Mallin sai importoitua Blenderiin ilman ongelmia. Tekstuureita en saanut helposti käyttöön koska en jaksanut alkaa opettelemaan syvemmin Blenderin käyttöä.

On tietenkin tärkeää huomauttaa että en ole 3D-mallien osaaja enkä niitä sen syvemmin ymmärrä, joten ammattilaiset voivat olla näistä malleista toistakin mieltä. En esimerkiksi tiedä luoko tämä sellaisia malleja mitkä kuluttavat suhteettoman paljon muistia, tekeekö tämä ratkaisuita joita ihmiset eivät mallia luodessaan tekisi tai muuta vastaavaa.

Nämä mallit luultavasti toimisivat omiin tarpeisiini mikäli haluaisin generoida yksinkertaisia pelejä esimerkiksi Unreal Enginellä, sillä 3D-mallintamalla vaikkapa auton luonti on sen verran hidasta puuhaa omalla osaamisellani että pelin luominen tyssäisi siihen paikkaan. Tämänkaltaisella työkalulla on harrastelijoillakin mahdollisuus päästä helposti eteenpäin toteuttamaan itseään ja luovuuttaan uusilla tavoilla.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *