
Eilen illalla törmäsin YouTube-videoita katsellessa mielenkiintoiseen tekoälytyökaluun nimeltään ACE-Step (koodit löytyy GitHubista).
Työkalu on avoimen lähdekoodin tuotos ja sillä pystyy luomaan kokonaisia musiikkikappaleita ilman että käyttäjän tarvitsee osata tehdä muuta kuin painella muutamia nappuloita käyttöliittymästä. Käyttäjä pystyy itse myös kirjoittamaan sanoitukset joita tekoäly sitten lauleskelee parhaan kykynsä mukaan, toisinaan hyvällä ja toisinaan vähemmän hyvällä menestyksellä.
Mikäli sanoitusten kirjoittaminen ei luonnistu, voi tietenkin käyttää muita tekoälytyökaluja sanoitusten kirjoittamiseen. Itse käytin muutamissa näissä tässä postauksessa kuultavissa kappaleissa sanoitusten tekoon Gemma 3:n 4b mallia mitä ajoin myöskin omalla koneellani käyttäen LM Studiota.
Kappaleet syntyvät tekoälyllä myöskin suhteellisen nopeasti, eli konetehoa ei aivan järjettömiä vaadita. Omassa koneessani on NVidia RTX 4060 Ti jossa on 16 GB VRAMia ja tällä kappaleet yleensä tulee muutamissa minuuteissa.
On hyvä mainita myös että ACE-Steppiä parempia ja kehittyneempiäkin tekoälytyökaluja on kyllä tarjolla, tai näin ainakin olen käsittänyt. Suno on yksi sellainen, mutta omakohtaista kokemusta itselläni ei sen käytöstä ole. Syynä tähän on se, että en ole erityisemmin kiinnostunut tekoälytyökaluista joita en voi ajaa omalla koneellani vailla rajoituksia käytölle.
Laitan tähän muutamia testauksia joita tällä olen generoinut. Näissä huomaa kyllä vielä virheitä, paikoitellen jopa kauhean kuuloisia kaikuja ja muita häiriötekijöitä mutta nämä on valittu muutaman generoinnin perusteella tehdyistä kappaleista. Mikäli tällä työkalulla haluaa tehdä parempilaatuisia kappaleita täytyy niitä vain generoida useampia kunnes työkalu sylkäisee ulos enemmän korvia hivelevän vaihtoehdon.
Lisäksi tässä työkalussa on mahdollista muuttaa osa kappaleesta jota voi koettaa josko se korjaisi ongelman. En ole itse sitä ominaisuutta kuitenkaan vielä testannut.
Kaikenkaikkiaan ensikokemukset ACE-Stepistä vaikuttavat mielenkiintoisilta. Tekoälyn kehitys on ottanut huikeita askeleita muutaman viime vuoden aikana, joten on mielenkiintoista seurata mitä tulevaisuudessa tapahtuu seuraavien vuosien aikana.
Halusipa tai ei, tekoälyn kehitys menee mitä luultavamminkin eteenpäin ellei jotain isompaa yhteiskunnallista kriisiä tule sen kehitystä estämään – ja silloinkin kehitys luultavasti menisi eteenpäin, ainakin aseteollisuudessa.
On helppoa ymmärtää mikäli monella taidetta tai muuten luovaa työtä tekevällä on negatiiviset näkemykset tekoälyn kehityksestä. AI:llä voidaan tuottaa tekstiä, musiikkia, videoita, valokuvia ja erilaisia ääniä jo nyt ilmaisilla työkaluilla moneen käyttöön tarpeeksi riittävällä laadulla joka on tietenkin uhka monen luovan alan työntekijälle nyt ja tulevaisuudessa.
Näiden työkalujen yhteiskunnallisten puolien mietintä jääköön toiseen kertaan, sillä tämän tekstin tarkoituksena on ainoastaan kertoa tätä blogia lukeville tavallisille ihmisille että minkälaisia työkaluja on jo olemassa että tietää miten maailma parhaillaan makaa.
Leave a Reply