
Tänään sain päätökseen kirjan Pinnalliset – Mitä internet tekee aivoillemme. Teoksen on kirjoittanut Nicholas Carr ja se on nimensä mukaisesti teos jossa käsitellään internetin käytön vaikutuksia mieleemme ja aivotoimintaamme. Kirja on lyhyt, 212 sivua + lähdeluettelot ja muut lukusuositukset.
Tämä kirja on mielestäni ehdottomasti lukemisen arvoinen, vaikkakin monet saattavat pitää tätä teosta turhankin tylsänä sillä kirjassa oli paljon puhetta historiasta ja eri aikoina tapahtuneista keksinnöistä ja niiden vaikutuksista ihmisiin, neurologiasta ja erinäisistä testeistä joita on tehty sekä monesta asiasta jotka liittyvät aiheeseen mutta eivät suoraan vaan välillisesti.
Itseäni tämä teos puhutteli erityisesti, sillä olen jo jonkin aikaa ollut sitä mieltä että internetin ja/tai muiden häiriöitä sisältävien ärsykkeiden altistus pidemmässä juoksussa on haitallista ihmisille. Mitä enemmän ärsykkeitä ja häiriöitä, sitä kärsimättömämmäksi ihmiset tulevat ja sitä helpommin myös keskittyminen on huonompaa kuin aikaisemmin. Isoin havainto jonka olen pannut omalla kohdalla merkille on huonomuistisuus joka enimmäkseen tuntuu olevan seurausta keskittymisen puutteesta. Kiintoisaa kyllä, muutamat tuttavanikin keiden kanssa olen asiasta puhunut ovat panneet omalla kohdallaan merkille myöskin muistin huononemista, keskittymiskyvyn heikentymistä tai ärsyyntymiskynnyksen pienentymistä joten en siis ole ainoa ketkä ovat panneet asian merkille.
Toisaalta teos puhutteli itseäni myös sen takia että olen havainnut tässä vuosien mittaan että internetissä on hyvin paljon epärelevanttia paskaa ja sen määrä vain tuntuu lisääntyvän. Sinänsä huolestuttavaa nähdä mihin suuntaan ihmiskunta menee kun syvä tieto vähenee ja pintapuolinen tieto lisääntyy.
Suurin ongelma kenties internetin aivotoimintaa muovaavista vaikutuksista on se, että mitä pintapuolisemmaksi ja (näennäis)kiireisemmäksi ihmiset tulevat, sitä huonommaksi ihmisen empatiakyky muuttuu. Ihminen tarvitsee hiljaisuutta ja rauhaakin jotta aivot saavat lepoa ja tilaa järjestäytyä ja pohtia syvällisemmin ongelmia. Kuitenkin nykyinen “tavoitettavissa 24/7” -mentaliteetti ei paljoa suosi töpselin irtivetäisyä ja omaan rauhaan vetäytymistä joten aika näyttää mihin ihmiskunta menee.
Tuleeko meistä lopulta luomiemme koneiden kaltaisia – emotionaalisesti vammaisia, vain loogiseen ja rationalismiin pyrkiviä näennäisihmisiä jotka ovat kadottaneet sielunsa minuutensa ymmärtämisen ja tutkimuksen puutteen seuraksena?
Loppuun vielä lyhyt video jonka idea pohjautuu tähän Carrin teokseen.
//www.youtube.com/embed/cKaWJ72x1rI
Leave a Reply