
Anodyne on vuoden 2013 helmikuussa julkaistu retrohenkinen seikkailupeli joka tarjoilee seikkailun lisäksi myös toimintapelielementtejä. Pelin taustalta löytyy kahden miehen kehitystiimi Analgesic Productions.
Alunperin pelin kehitys alkoi Sean Hoganin sooloprojektina, mutta muutama kuukausi kehityksen aloittamisen jälkeen mukaan löytyi myös John Kittaka jonka kädenjälkeä nähdään pelin visuaalisessa taiteessa sekä dialogeissa. Musiikit peliin on säveltänyt Sean Hogan.
Ominaisimpana piirteenä Anodynessä on sen retrohenkinen tunnelma. Pelin grafiikat ovat kuin suoraan NES-peleistä eikä musiikitkaan tuota mielikuvaa heikennä. Äänimaailma on selkeästi erilainen kuin vanhojen konsolipelien äänimaailma, mutta tunnelmaltaan musiikit onnistuvat tuomaan retrohenkisyyttä peliin.

Pelin päähenkilönä nähdään Young-niminen poika joka luutansa kanssa seikkailee erilaisissa ympäristöissä, mm. metsissä, luolissa ja hotellilla. Pelin maailma on jonkinlainen uni jossa kohdataan erinäisiä vaaroja ja taistellaan tie niiden lävitse.
Tarinansa puolelta Anodyne on omalla tavallansa hämmentävä tuttavuus, sillä pelin läpi pelattuakaan tarinasta ei saanut eheää kuvaa mistä oikeastaan on ollut kysymys. Myöskin Steam-peliyhteisön keskustelupalstalla on tästä esitetty erilaisia näkemyksiä ja analyysejä mistä tarina lopulta kertoo, joten siitäkin voinee päätellä että tarinaa ei ole aivan turhan paljoa avattu ja valmiiksi pureksittu.
Reddit-sivustolla käyttäjien kysymyksiin vastanneen Sean Hoganin mukaan pelin tarinassa kuitenkin tutkaillaan Youngin mieltä ja etsitään sieltä vastauksia ongelmiin, joita hän on kohdannut todellisessa elämässään. Hänen täytyy herätä unestaan ja tehdä asioille jotain oikeassa elämässään jotta hän voi päästä eteenpäin.
Pelin aikana keskustellessa pelihahmojen kanssa olin paikoitellen hämmentynyt dialogeista. Välillä keskustelut olivat helposti aukeavia humoristisia heittoja, mutta välillä pelihahmon päätä hämmennettiin enemmän ja vähemmän filosofisilla pohdinnoilla.

Omaan makuuni tämä peli toimi kokonaisuutta ajatellen hyvin, vaikkakin pienimuotoisia rasittavuuksia pelin läpipeluun aikana ilmeni.
Alunperin ajattelin kyseessä olevan rennon seikkailupelin joka pituutensa puolesta jää alle kymmeneen tuntiin, mutta toisin kuitenkin kävi. Rento seikkailupeli tämä kyllä oli, mutta läpipelaamiseen kului lähes 13,5 tuntia joka on merkittävästi hitaampi kuin How long to beat -sivuston keskimääräinen kuuden tunnin ja viidentoista minuutin läpipeluuaika. Kaiken lisäksi jouduin vielä turvautumaan paikoitellen ohjeisiin, sillä joitain kohtia en vain itse tajunnut, enkä usko että olisin niitä tullut tajuamaankaan vielä seuraavaan viiteen tuntiinkaan.
Tässä pelissä on apua mikäli pelaajalla on hyvän muistin lisäksi myös kohtalaisen toimiva suuntavaisto. Itse en valitettavasti omaa varsinaisesti kumpaakaan, joten tämä toi hieman haasteita pelin etenemiseen. Käytännössä saatoin lähes tunnin pyöriä ja haahuilla pitkin kenttiä etsien minne mennä tai mitä pitää tehdä. Peli ei tarjoa turhan paljoa opatusta tai informaatiota, vaan itse pitää koettaa löytää peliin piilotetut kortit joiden avulla pelissä päästään eteenpäin.
Pelissä on toki olemassa kartta jonka avulla suunnistaminen oli pääsääntöisesti sujuvaa. Kuitenkin karttaruudussa saattoi olla esteitä jotka estivät pääsyn aarrearkun luokse, jonka seurauksena reitti sinne täytyi löytää muuta kautta. Tässä vaiheessa kuvaan astui tuo paremman suuntavaiston ja muistin tarve jotta myöhemminkin muistaisi minne piti päästä.

Omia haasteita etenemisessä toi paikoitellen hankalahkot tasohyppelypelien kaltaiset vaiheet. Välillä piti juosta kielekkeen reunalle, hypätä siitä yli, siitä sitten seuraavalle kielekkeelle jne. Yleisesti ottaen nämä olivat helppoja jos minkäänlaista koordinaatiokykyä löytyy, mutta osa näistä oli kuitenkin sangen haastaviakin, etenkin jos laatat lähtivät murenemaan alta tai jos hypyn ajoitus oli hiukankaan pielessä. Rotkon pohjia tulikin koeteltua kerran jos toisenkin edellä mainitusta syystä johtuen.
Kuolema tuli Youngille myös silloin jos onnistui eksymään paikkaan josta ei paluuta takaisin ollut, esimerkiksi jos tarvittavaa porttia ei ollutkaan vielä saatu auki josta olisi päässyt kyseisestä kohdasta eteenpäin. Käytännössä ainoa tapa päästä sieltä pois oli tapattaa oma hahmo tarkoituksellisesti tavalla tai toisella, jonka jälkeen uudelleenstyntyminen tapahtui edellisestä checkpointista jonne oli itsensä tallentanut.
Vihollisia oli pelissä useampia erilaisia. Suurin osa vastustajista oli helppoja tuhottavia ja yleensä siihen riitti muutama luudanlyönti ja sopiva etäisyys, mutta onneksi mukaan oli saatu myös niitä joiden kohdalla joutui jo takomaan näppäimistöä kiivammallakin tahdilla ja tekemään hieman hyppelyä ja väistelyäkin.
Pidin myös siitä että Anodyneen oli myös tasohyppelypelien tapaan ujutettu pienimuotoisia loppuvastuksia ennen viimeistä päävastustajaa. Loppuvastustajat olivat inhimillisesti läpipelattavia ja liene alle puolen tunnin jokaisen niistä peittosi. Myöskin koko pelin loppuvastus oli inhimillisesti voitettavissa kunhan sen logiikasta ensin otti selvän.

Anodyne oli erinomainen peli jota voi suositella pienin varauksin. Toisinaan pelissä saattaa eksyä haahuilemaan pitkin kenttää vailla tietoa minne mennä, ja toisinaan hyppelykohdat voivat aiheuttaa rasittaviakin määriä kuolemisia, mutta mikäli nämä eivät häiritse, on peli tutustumisen arvoinen – etenkin jos retropelien henkeä huokuvat tuotokset nostattavat normaalisti mieleen hyviä tuntemuksia.
Leave a Reply