
Kumivaatteinen kummajainen yön sankarina
Rocksteady studiosin vuoden 2009 elokuulla julkaistu tuotos, Batman: Arkham Asylum, on toiminnallinen seikkailupeli jossa Batmanina tunnettu yön ritari saa vastaansa arkkivihollisensa Jokerin sekä muita vanhoja tuttuja, joilla Jokerin lailla on lepakoita kellotapulissa enemmän kuin tarve vaatisi.
Pelin tarina alkaa siitä kun Jokeria viedään Arkhamin mielisairaalaan. Harley Quinnin ja kumppaneiden ansiosta Jokerin ei tarvitse kuitenkaan kärvistellä vedellä ja leivällä vaan hän pääsee pakenemaan ja Batman pääsee jälleen ottamaan mittaa arkkivihollisestaan. Jokerin ja Harley Quinnin lisäksi lepakkomies saa kohdata niin mielisairaalan vankeja ja potilaita kuin myös Batman-sarjakuvistakin tuttuja kovemman luokan kriminaaleja.
Pelin tarina ei ole mihinkään Batman-elokuvaan pohjautuva, vaan kyseessä on pelin omaan käsikirjoitukseen nojaava teos. Pelin käsikirjoittajissa on toiminut mm. Paul Dini (liekö sukua Hou Dinille…?) joka on ollut käsikirjoittamassa useampiakin Batman animaatiosarjoja. Yhdessä Bruce Timmin kanssa Dini on ollut luomassa myöskin Harley Quinnia, erästä Batmanin vihollisista jonka voi bongata niin Batman animaatiosarjasta, DC Comicsin sarjakuvista kuin myös tästä pelistäkin.
Turpaan vaan ja onnea

Vaikka sanan sanotaankin olevan miekkaa mahtavampi, ei taida yön ritari jakaa tuota samaa elämänkatsomusta, sillä vihollisia palautetaan ruotuun rehdisti suoraviivaisemmalla turparallilla. Ohjainta saa kurittaa kiitettävät määrät, sillä taisteluita tähän peliin on saatu mahtumaan kohtalaisen paljon kuten sinänsä action-adventure tyyliseltä peliltä osaa odottaakin.
Taisteluiden lisäksi pelin juonta edetään lineaarisessa järjestyksessä. Batman saa tehtävän joka hänen pitää selvittää, jonka selvitettyään sitten saadaan taas uusi tehtävä ratkottavaksi kunnes lopulta päästäänkin jo loppuratkaisujen äärelle. Käytännössä siis pelaajan ei tarvitse omata Sherlockin hoksottimia jotta pelin voi pelata loppuun – riittää että englanti taipuu edes auttavasti, vaikka tuskin senkään osaamattomuus lopulta mahdottomaksi ongelmaksi muodostuisi.
Jos ja kun taistelun tiimellyksessä unohtaa minne piti mennä tai mitä piti tehdä, voi valikosta aina käydä lunttaamassa kartalta nykyisen tehtävän ja sen sijainnin. Vaikka paikka löytyikin kartalta, joskus toki joutui itse pähkäilemään kuinka kyseiseen paikkaan lopulta pääsee. Kuitenkin nämäkin olivat sangen inhimillisesti löydettävissä, vaikkakin itse joissain kohdin haahuilin parikymmentä minuuttia vain havaitakseni että kulkureitti paikkaan olisi ollut aivan vieressäni olevia rappusia pitkin kävellen. Parkour ei siis tuottanut aina haluamankaltaista tulosta ja ongelmat olivat toisinaan paljon helpompia kuin itse odotin.
Lennä lennä lepakko

Kontrollien puolesta peli oli mallikelpoisesti toteutettu. Napit olivat loogiset ja peli opetti mitä pelaajan tarvitsi niistä tietää. Kamerakulmat olivat toimivia eikä niiden vuoksi joutunut repimään pelihousujansa. Peliä oli siis sangen mielyttävää pelata, etenkin kun pelihousut sai pitää ehjänä jalassaan.
Vaikkakin kontrollit olivat helpot ja loogiset ainakin peliohjaimelle, oli itselläni silti alussa hankaluuksia niiden kanssa. Tähän ei ollut syynä huonot kontrollit vaan se, että tämä oli ensimmäinen peli jonka tahkosin lävitse käyttäen PS3:n ohjainta ja koska peli antoi opastuksensa XBox 360:n ohjaimelle.
Käytännössä ongelmia oli itselleni kontrollien osalta kaksi. Aikaisemmin olen pelannut käytännössä vain hiirtä ja näppäimistöä käyttäen, joten ensimmäinen ongelma oli se että olen aivan onneton tumpelo ohjaimen kanssa ja vasta tämän pelin myötä lähdin opettelemaan sillä pelaamista tämän tyylisissä peleissä. Aiemmin en toki ole opetellut siitä syystä että ohjainta en ollut aikaisemmin saanut toimimaan Windows 8.1:ssä.
Toinen ongelma oli se, että peli opastaa käyttäjälleen kontrollit käyttäen XBox 360:n ohjaimen merkintöjä. Koska itseltäni ei löydy XBoxin ohjainta eikä ole myöskään selkeää muistikuvaa ohjaimen kirjaimista, piti netistä käydä välillä tarkistamassa kuvasta missä XBoxin ohjaimelta löytää napit A, B, X, Y, LB, LT, RB ja RT. Lopulta toki näihin tottui ja alkoi löytämään näiden vastineet pleikkarin ohjaimeltakin.
Alla kauniin kuoren kauniin pedon tunnen

Vaikkakin Arkham Asylum on jo kohtalaisen vanhahko peli, oli se visuaaliselta ilmeeltään silti kaunista katsottavaa tänäkin päivänä. Pelin miljöö ei tarjonnut hillitöntä väriloistetta, mutta sitäkin enemmän se maalasi maisemaa kauniisti tummanpuhuvaan kuosiin. Synkkäsävyistä goottiromanttista tunnelmaa josta itselleni tuli mieleen Tim Burtonin elokuvat.
Musiikit olivat eeppiset ja elokuvamaiset kuten monissa isomman budjetin peleissä tuppaa tätä nykyä olemaan. Musiikit sopivat hyvin tunnelmaan ja olivat apuna rakentamassa pelaajalle hienoa audiovisuaalista kokemusta.
Ääninäyttely oli myös juuri niin hyvää tasoa kuin tämä kokoluokan peliltä odottaa. Batmanin äänikään ei ollut överimatalaa kähinää josta mieleen tulee lähinnä vain tupakka ja viskiä tarpeettoman paljon vetänyt vanhus, vaan äänirooli oli vedetty maltillisesti Kevin Conroyn toimesta. Jokerin ääniroolista vastasi legendaarinen Mark Hamill joka tunnetaan parhaiten roolistaan alkuperäisen Tähtien Sota -trilogian Luke Skywalkerina. Ääninäyttely oli kaikkien hahmojen osalta erittäin hyvää ja luontevaa.
Kun kaikki mennyt on niin jäljelle jää vain tuo…

Peli tarjoaa pääjuonensa osalta viihdykettä How long to beat -sivuston keskiarvon mukaan hieman vajaa kahdeksitoista tunniksi ja oman kokemukseni mukaan noin kahdeksikymmeneksi tunniksi. Itselläni toki osa ylimääräisestä ajasta meni huonon suuntavaistoni ja ohjaimella pelaamisen opettelun piikkiin. Kuitenkin normaalistikin aikaa saa kulumaan peliin yli kymmenen tuntia joten pelattavaa on kohtalaisesti, vaikkakaan ei kovin paljoa.
Monissa arvosteluissa kiitosta niittänyt Batman: Arkham Asylum on omilla ansioillaan asemansa lunastanut. Vaikka kyseessä onkin lisenssihahmoja käyttävä peli, ei peliä tehdessä olla menty sieltä mistä aita on matalin. Peli ei syyllisty myymään Batmanin nimellä onnetonta kuraa josta saa vain vatsanväänteitä, vaan kyseessä on pelillisillä ansioillaan arvostuksensa ansainnut tuotos.
Leave a Reply