Peliarvostelu: Batman: Arkham City

Next time you will make me a sandwich when I say so.

Kumivaate on periaate

Vuoden 2011 lokakuulla sai Rocksteady Studiosin Batman: Arkham City nähdä kuunvalon kun Warner Bros Interactive Entertainment julkaisi kyseisen pelin markkinoille niin Playstation 3:lle sekä XBox 360:lle. Peli ilmestyi Windows-versiona seuraavassa kuussa ja vuoden 2012 puolella peli löysi tiensä myös Nintendon Wii U:lle sekä Mac OSX:lle.

Arkham City on jatkoa vuoden 2009 Batman: Arkham Asylumille (Lue arvostelu). Pelillisesti peli jatkaa myöskin samalla linjalla, joten kyseessä on yhä toimintaa sisältävä seikkailupeli, jossa asiat ratkotaan nyrkeillä eikä puhumalla.

Arkham Asylumin tapaan Arkham Cityn käsikirjoituksesta on ollut vastaamassa Paul Dini ja myös äänirooleissa on edellisestä osasta tuttuina ääninä Kevin Conroy (Batman) sekä Mark Hamill (Jokeri).

Ajallisesti tarina sijoittuu vuoden päähän Arkham Asylumin tapahtumista. Arkham Cityn tarinassa pyöritään samaa nimeä kantavan supervankilan muurien sisäpuolella ja siinä pyritään estämään jotta Protocol 10 -nimellä etenevä projekti ei pääsisi tapahtumaan. En lähde spoilaamaan tässä sen tarkemmin mikä kyseisen projektin tarkoituksena on (Wikipediasta voi lukea jos haluaa), mutta kuten arvata voi, mutkia tulee Batmanin matkaan useita ja välejä täytyy selvitellä useammankin kriminaalin kanssa.

Käsi nyrkkiin vie!

Mosh Pit vaihtui Lazarus Pittiin.

Arkham City on vaarallinen paikka jossa meinaa tulla tupenrapinat vähän jokaisen nurkan takana. Käytännössä siis taisteluita on paljon, joista osa on pakko ratkoa jotta juonessa pääsee eteenpäin, mutta osa taistelukohtauksista on sellaisia jotka eivät vaadi ainakaan siinä vaiheessa peliä asian selvittämistä. Toisin sanoen kun paikasta A ollaan siirtymässä paikkaan B, voi kesken matkaa tutustua paikalliseen junttijengiin joka haluaa jakaa nyrkein, asein ja rautakangein oman käden oikeutta. Levitäppä siinä sitten pasifismin ilosanomaa.

Tappelukohtauksia tuntui olevan mukana siis enemmän kuin edellisessä osassa. Käytännössä turpasaunoja oli paikoitellen tarjolla niin paljon että olisi voinut luulla tulleensa perjantai-iltana Polvijärven perinnepäiville.

Onneksi pelissä ei luoteta pelkästään ohjaimen kurittamista vaativiin mättöihin, vaan suoraviivaisen selkäsaunan lisäksi pelissä on tarjolla myös ns. stealth-osuuksia. Näissä hiiviskelyä ja piileskelyä vaativissa tehtävissä on siis tarkoitus niittää väkeä nurin kaikessa hiljaisuudessa muiden vihollisten sitä huomaamatta.

Lisäksi mukana on erilaisia pikkupahiksia joiden kanssa pitää käyttää erilaisia taktiikoita; esimerkiksi Mr. Freezen kanssa välejä selvitellessä täytyi Batmanin käyttää useampaakin erilaista taktiikkaa ennen kuin miestä saatiin nurin.

Vaikka pelissä pelataankin pääsääntöisesti lepakkomiehen roolissa, oli osa tehtävistä kissanaisen heiniä. Tämä oli mukava lisä, sillä mikäs sen mukavampaa kuin lähteä pätkimään kriminaaleja nahkaruoskalla halki, poikki ja pinoon. Peliin sai kertaheitolla lisää monipuolisuutta niin juoneen kuin pelattavuuteenkin tällaisella ratkaisulla.

Maisema on synkkä kuin lepakon mieli.

Menen sinne minne nenä näyttää

Kontrollien puolelta Arkham City on toimivasti toteutettu. Tämäkin tuli hakattua lävitse käyttäen PS3:n ohjainta ja tällä kertaa ohjaaminen tuntui jo paljon luontevammalta kuin edellistä osaa pelatessa – vanhakin koira on siis oppinut uusia temppuja eikä enää kontrollerin kanssa tarvinnut juurikaan miettiä mitä nappia pitää painaa. Ilahduttavaa oli myös huomata että kun Steamia käyttää ns. Big Screen Modessa joka on suunniteltu televisiokäyttöä varten, pystyy pelissä ottamaan kuvankaappauksetkin ohjainta käyttäen. Helpotti merkittävästi kuvankaappausten ottamista kun ei tarvinnut välillä aina sykyillä näppäimistön ääreen kuvia ottaakseen.

Ohjattavuuden lisäksi pelikamera rullasi hyvin sinne minne sen kuuluikin. Kamera kulki kuin ajatus – tosin liene paremminkin – ja itse ei kameraa kovin paljoa joutunut pyörittämään olosuhteiden pakosta. Toki kamerakulmaa tuli pyöriteltyä etsiskellessä paikkoja ja katsellessa maisemia, mutta taisteluissa ja muissa kiireisissä tilanteissa tähän ei tarvinnut ryhtyä kuin muutaman kerran koko pelin aikana.

Vaikka jo edellinen osa olikin visuaalisesti kaunis, oli tämän pelin miljöö saatu vedettyä vielä sitäkin kauniimmaksi. Tummanpuhuva tunnelma oli huikeaa katsottavaa ja koettavaa ja se upposi omaan goottitematiikkafiksaatiooni yhtä hyvin kuin kossupullo spugeen.

Äänet oli niin hyvää kuin tältä uskalsi odottaakkin. Jotenkin mielikuva jäi että äänet olisivat olleet jopa paremmin toteutettu tässä kuin aikaisemmassa osassa, sillä äänien suunta oli paremmin hahmotettavissa. En ole varma oliko tämä seurausta että enemmän nakuttelin luurit päässä tätä menemään, mutta yhtä kaikki, ääniin oli saatu mukavasti aitouden tuntua tällaisella. Samoin kaiut tuntuivat aidommilta. Esimerkiksi kirkossa puheet ja muut äänet kaikuivat hienosti, vaikka paikoitellen ne tuntuivat hieman ylikorostuneilta.

Kauneus on katsojan silmissä.

Musiikit olivat mahtipontista orkesterimättöä joissa pääsi hyvin elokuvamaiseen tunnelmaan. Ääninäyttely oli yhä ammattimaista jälkeä kaikkien hahmojen osalta eikä siitä löydä pahaa sanottavaa. Mukavana puolena rivirikollisetkin lennättivät keskenään legendaa joita oli toisinaan mukava pysähtyä kuuntelemaan.

Audiovisuaalisen antinsakin osalta peli on siis kaikin puolin kunnossa. Oikeastaan tämä peli oli itselleni ensimmäinen kerta kun tajusin että sana videopeli alkaa todellakin lunastamaan sanaansa sisältyvää lupausta – peliä pelatessa ja katsellessa useammissakin paikoissa alkaa olemaan jo vaikeaa tietää pelaavansa peliä eikä katsovansa elokuvaa, etenkin jos näytöllä ei ole näkyvissä mitään ylimääräistä pelin informaatiota.

Arkham City oli peliajassa mitattuna kohtalaisen pituinen peli. Pelasin tämän läpi kolmen päivän aikana ja aikaa kului noin 16 tuntia. Yleinen keskiarvo How long to beat -sivustolla näyttää olevan tätä kirjoitellessa päätarinan osalta 14 tunnin kieppeillä.

Kaikki hyvä loppuu aikanaan

Batman: Arkham City jatkaa Arkham Asylumin kaavaa niin hyvässä kuin pahassakin. Se on suoraviivainen taisteluseikkailu joka tarjoaa pääjuonensa lisäksi erilaisia sivutehtäviä. Pääjuonessa on pääsääntöisesti helppoa pysyä eikä kovin usein ajauduta päämärättömään haahuiluun.

Koko pelin aikana jumituin ainoastaan yhteen kohtaan niin pitkäksi aikaa että turvauduin etsimään netistä ohjetta teenkö oikein kyseisessä kohdassa vaiko en. Kyseisessä kohdassa täytyi heittää kauko-ohjattava batarang (lepakon muotoinen “heittotähti”) sulaketauluun jotta oven sai aukeamaan. Tämänkin olisi kyllä voinut inhimillisesti tavan järjellä tajuta, mutta enpä tajunnut sitä ennen kuin kärsivällisyyteni rajat tulivat vastaan ja tarkistin netistä mitä teen väärin.

Näen piipusta kun tuli kohoaa…

Toisinaan pelin taistelukohtaukset olivat niin peukaloa kuin mieltäkin puuduttavia mättöjä, joihin olisin kaivannut hieman monipuolisuutta nykyistä enemmän. Koomista sinänsä oli myös se, että ainakin luultavasti vaikeammiksi kaavaillut väliviholliset olivat helpommin pieksettävissä kuin kaduilla vastaan tuleva junttijoukko aseineen ja rautaputkineen.

Kokonaisuutena Batman: Arkham City on viihdyttävä mättöpeli kauniilla toteutuksella. Se tarjoaa pelaajalleen sopivan rentoa mätkintää jossa haastetta löytyy tarpeeksi jotta se ei jää läpihuutojutuksi, mutta kuitenkin sen verran vähän että hermojensa venyvyyttä ei tarvitse tarpeettoman paljoa koetella. Vaikka peli sortuukin paikoitellen saman toistoon ja tylsiksikin käyviin taistelukohtauksiin, on peli silti erinomainen peli jota on mielyttävää pelata.

Kehuttavaa

  • Audiovisuaalisesti kaunis
  • Toimiva tarina
  • Toimivat kontrollit

Moitittavaa

  • Samaa toistavat, puuduttavuuteen asti menevät taistelut

Arvosana: 9 / 10

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *