Ahkera kuvaus vaatii lisää tilaa

64 GB USB-muistit on nykyään halpoja, enää 19,95 eur.

Kuten blogista on voinut lukea, olen ollut reissussa nyt viime viikon perjantaista asti. Reissussa on mukana ollut kamera johon ostin 32 GB muistikortin. Nikonin D5300 järjestelmäkamerassa olen käyttänyt 64 GB muistikorttia, mutta tähän ostin vain 32 GB kortin kun ajattelin että tuskinpa tälläkään niin paljoa tulisi kuvattua että tallennustilan kanssa tulisi haasteita.

Matkaan mukaani ottama Panasonic Lumix GX80 on kuitenkin ollut kaulassa todella paljon ja kuvia on tarttunut sen mukaisesti matkaan, joten 32 GB muistikortti RAW + JPEG -tallennuksella alkoi uhkaavasti käymään vähiin. Enää kortille olisi mahtunut 215 kuvaa, joten kävin jo aiemmin Prismalla, Gigantilla ja Powerilla Joensuussa katselemassa josko olisin ostanut ulkoisen kovalevyn tai toisen muistikortin. En niitä vielä silloin ostanut, mutta tänään Lieksassa Tokmannilla tuli pyörähdettyä ja matkaan tarttui sieltä 64 GB USB-muisti ja lisäksi toinen SD-muistikortti kameraan.

64 GB USB-muisti ja 32 GB SD-kortti.

Alunperin tarkoitus oli etsiä vain toinen muistikortti, jotta nyt kamerassa sisällä olevaan korttiin voi jättää talteen kaikki kuvat jotka on reissulla ottanut. Olin kuitenkin positiivisesti yllättynyt Tokmannin muistikorttien hinnoistasta – 32 GB muistikortti irtosi hintaan 19,95 eur, joten ei korttia ainakaan ollut hinnalla pilattu.

Koska muistikortti oli niin halpa enkä ollut varma sen nopeudesta RAW-kuvien tallennuksessa, ostin myös varuilta USB-muistitikun jotta saan kaikki ottamani kuvat varmuuskopioitua tikullekin. Näidenkin hinnat on tullut aivan järjettömästi alaspäin, sillä sekin irtosi samaan 19,95 eur hintaan.

USB-muistitikku on kohtalaisen leveä ja meinaa tukkia viereisenkin USB-portin käytön.

Otin heti alkuun kameran muistikortilla olevat kuvat talteen USB-tikulle. Kamera kiinni koneeseen USB-kaapelilla ja muistitikku viereiseen USB-porttiin. Hankalana puolena USB-muisti oli sen verran leveä, että hieman tikun liitin ja kameran USB-johdon liitin jäivät vinoon. Onneks kummatkin kuitenkin toimivat yhtä aikaa kiinni koneessa, eikä laitteita joutunut laittamaan yksi kerrallaan kiinni ja siirtelemään kovalevyn kautta.

Omassa vuoden 2010 MacBook Prossa on valitettavasti SD-kortinlukija sanonut jo vuosien mittaan sopimuksensa irti, joten sen takia USB-kaapelin kautta joudun reissussa kuvat siirtelemään koneelle kamerasta.

Muistitikku vaikuttaa nopean testaamisen perusteella niin toimivalta kuin USB-tikulta odottaakin. Nopeutta tikussa riittää enemmän kuin omassa läppärissä USB-liitännässä, joten sen suhteen ei mitään valittamista. Kuvat siirtyivät kamerasta tikulle alle puolen tunnin. En sen tarkemmin sitä kellottanut, katsoin vain että nopeus on aivan tarpeeksi.

Muotoilu tikussa on omaan makuun hieman erikoinen. USB-liitin menee kuitenkin piiloon ja tikku vie hieman vähemmän tilaa kun se ei ole koneessa kiinni.

Ennen kun SD-korttia vaihdan kameraan täytyy vielä selvitellä kuinka kuvien numeroinnin käy. Numeroinnilla tarkoitan siis tiedostojen nimiä, esim. P1010218. Olisi kätevää mikäli numerointi jatkuisi kuvissa siitä mihin se on edellisessä kortissa jäänyt, mutta ainakin joissain aiemmin käyttämissäni kameroissa numerointi on alkanut alusta muistikorttia vaihdettaessa ellei ole luonut valmiiksi saman nimistä tiedostoa kuin aiemman kortin viimeinen kuva on ollut. Se jää vielä selvitettäväksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.