Kirja: Suomalaiset taruolennot

Suomalaiset taruolennot

Luin pitkästä aikaa kirjan loppuun. Edellisen kirjan lukemisesta on kulunut muutama kuukausi joten hyvä aika oli jälleen hieman lukea paperiltakin painavaa sanaa. Kirja jonka luin oli Eero Ojasen ja Sirkku Linnean kirjoittama teos Suomalaiset taruolennot joka nimensä mukaisesti käsitteli suomalaisia taruolentoja. Kirjassa on sivuja 153 mutta teos on nopeasti luettu sillä teksti on suurta ja heppolukuista.

Kirja on kepeä ja hieman lapsenmielinen teos joka toimii rentona johdatuksena suomalaisen mytologian maailmaan. Kirjassa käydään lyhyesti ja pintapuoleisesti läpi eri kategoriaan meneviä olentoja. Kategorioina on mm. Suuret olennot, Kalevalaisia olentoja, Veden väkeä jne. joiden alta sitten löytyy tarkemmin tietoa keitä jumalia, henkiä tai olentoja siellä on ollut ja vaikuttanut. Esimerkiksi “Suuret olennot” kategoria sisältää niin jättiläisiä kuin Kalevantyttäriä ja vaikkapa “Veden väkeä” -kategoria sisältää mm. Näkin, Ahdin, Vellamon, Vetehisen sekä Iku-turson.

Teoksessa on paljon myös piirettyjä kuvia jotka tuo mukavan tasapainon tekstiin.

Kaiken kaikkiaan Suomalaiset taruolennot on hyvä ja toimiva teos joka on helposti lähestyttävä johdatus suomalaisen mytologiiaan. Se ei tarjoa turhan syväluotaavia kuvauksia mutta antaa pääpiirteittäistä tietoa asioista joiden avulla on helpompaa lähteä perehtymään muista lähteistä itseään kiinnostaviin hahmoihin sitten myöhemmin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.