Kuinka blogaaminen luonnistuu tabletilla?

Olut ja tabletti, kaikki valmiina blogipostauksen kirjoittamiseen

Kuten aikaisemmista blogipostauksista on voinut lukea olen siirtynyt matkasetupissa käyttämään ainoastaan iPad Prota ja erillistä casea jossa on mukana myös näppäimistö samassa. Yksi tärkeimmistä asioista tabletin käytössä matkasetupissa itselläni on sen mahdollisuus toimia myös blogaamisessa järkevästi käytettävänä vaihtoehtona tietokoneelle sillä en halua jättää blogaamista tauolle aina reissussa ollessani vain sen takia että ei ole mitään järkevää tapaa sen päivittämiseen.

Blogaaminenhan onnistuu nykyään vaikka kännykälläkin mutta sen käyttömukavuus ei ole vähänkään pidempien tekstien kirjoittamisessa mikään järin mukava kokemus. Ilmeisesti kännykkänkin voisi laittaa Bluetooth-näppimistön mutta sen myötä joutuisi kuitenkin kuljettamaan mukanaan näppäimistöä jolloin päästänkin jo kategoriaan säätäminen jota tabletilla blogaaminen ei ole ainakaan lähellekään samassa mittakaavassa.

Oma blogini pyörii itse hostatulla serverillä ja se käyttää WordPress-blogialustaa. Jatkossakin on tarkoitus käyttää blogialustana WordPressiä mutta mahdollisesti jossain vaiheessa siirryn pois itse hostatusta blogista ja maksan jollekulle muulle siitä että hoitaa kaiken ylläpidon. Tässä vaiheessa kuitenkin tämä on ollut toimiva setuppi mutta iPadille saatavan WordPress Appin kanssa on ollut haasteita. Ohjelma ei toimi omassa blogissani suoraan ilman säätämistä enkä ole jaksanut vielä selvittää syytä tähän. Yksi potentiaalinen syy on se että olen lisännyt kirjautumissivun eteen yhden ylimääräisen autentikaation tietoturvan vuoksi ja tämä voi olla syynä siihen että WordPressin iPad-ohjelmisto ei toimi.

Day One on kätevä ohjelma päiväkirjan kirjoittamisen lisäksi myös blogipostauksien luonnosteluun

Hätä onneksi ei ole kuitenkaan tämän näköinen ja vaihtoehtoisia tapoja löytyy. Yksi tapa olisi sama perinteinen metodi mitä käytän tietokoneellakin eli suoraan WordPressin hallintasivulla tekstin suoltaminen WordPressiin, mutta jostain syystä kuitenkin pidän mukavampana tabletilla kirjoittaa tekstit ensin valmiiksi jossain ohjelmassa ja sen jälkeen käsin kopioida valmiin tekstin blogiin.

Kirjoitan päiväkirjaa Day One -nimisellä ohjelmistolla ja samaa ohjelmistoa onnistuu käyttää hyvin myös blogipostauksien kirjoittamiseen. Ohjelmassa on mahdollista luoda useampia päiväkirjoja joten loin Aleksin blogi -nimisen päiväkirjan jonka alle sitten kirjoittelen tekstit joita aion julkaista blogissani.

Blogipostaksen teko on suhteellisen suoraviivainen prosessi. Kirjotan tekstin Day Oneen, etsin siihen mieluisat kuvat Google Photosista (kirjoitan tästä myöhemmin oman postauksen) ja liitän ne myös luonnosvaiheessa oleviin teksteihin ja kun kaikki on valmista kopioin tekstin sisällön WordPressiin.

Yksi haaste tabletilla blogaamisessa on ollut valokuvien koko. Kuvat ovat monesti aivan järjettömän suurikokoisia (megatavumääräisesti) joten niitä pitää sitten pienentää jollain metodilla jotta ne saa lisätty blogiin. Day onen kautta kuvat vaikuttaisi kutistuvan yhteen megaan jonka myötä ne sitten saan tallennettua takaisin kameran rullaan pienemmässä koossa joten tämäkin ongelma onneksi korjaantuu tämän ohjelman myötä. Muutaman kerran oli haasteita kuvakoon kanssa sen jälkeenkin mutta seuraavassa postaukesssa havaitsin että olin tallentanut kuvat Day Onessa väärästä paikasta kameran rullaan jolloin ne olivat menneet monen megan kokoisena sinne takaisin eikä niitä onnistunut lähettää omaan blogiini kokorajoituksen vuoksi.

Kuvat etsin Google Photosiin tallennetuista kuvista

Pääsäntöisesti blogin kirjoittelu tabletilla on ollut itselleni hyvin samankaltainen prosessi kuin tietokoneellakin mutta selkeitä etujakin on ollut. Kirjoitusvaiheessa käyttämäni ohjelma on koko ajan täyden ruudun kokoisena ja kaikki tabletin ilmoitukset on poissa käytöstä joten keskittyminen kirjoittamiseen on ollut merkittävästi helpompaa. Tällä on myös selkeästi ollut vaikutusta blogipostien pituuksiin sillä tämänkaltaisia pidempiä postauksia on tullut kirjoitettua jo useampia.

Blogaajan työkaluna iPad Pro – tai miksei vaikka normaalikin iPad tai muu tabletti – on mitä kätevin laite. Sillä on mukava kirjoittaa reissuissa ollessa mutta sen lisäksi olen siirtynyt kotonakin kirjoittamaan kaikki blogipostaukset tabletilla tietokoneen sijaan. On mukavaa havaita että siirtyminen tietokoneesta tablettiin blogaamisessa on pienien alun totutteluiden jälkeen miellyttävä, helppo ja suoraviivainen prosessi eikä tietokonetta ole juurikaan tullut ikävä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.