Monihuoneäänijärjestelmään muutoksia

Genelec G One on lähes identtinen 6010a:n kanssa

Kuten aikaisemmin olen tänne blogiin kirjoittanut on kotonani käytössä ollut Chromecast Audiolla toteutettu monihuoneäänijärjestelmä joka on pääpiirteittäin ollut hyvä taustamusiikin kuuntelussa. Kuitenkin yksi haaste monihuoniäänijärjestelmän käytössä on ollut äänenvoimakkuuden säätö silloin kuin jokaisessa Chromecastissa on ollut kiinni erilaiset kaiuttimet.

Aikaisemmin kaiutinsetuppina on ollut makuuhuoneessa Focal XS Book -kaiutinpari, olohuoneessa Genelec 6010a -pari jotka ovat olleet kiinni Audiolabin M-Dacissa joka on toiminut etuvahvistimena ja keittiössä on ollut käytössä JBL:n kelloradio. Koska jokaisen kaiuttimen/kaiutinparin äänenvoimakkuutta on voinut säätää erikseen on ohjelmallisesti äänenvoimakkuuden säätämisessä ollut hieman haasteita jos ja kun huoneessa ollessaan on ääntä säätänyt hiljaisemmalle tai kovemmalle. Käytännössä ääniasetuksien säätäminen turhan monimutkaisella tapaa fyysisestä napista + ohjelmistolla on aikaavievää ja turhauttavaa joten päätin että hankin jokaiseen oleskeluhuoneeseen samanlaiset kaiuttimet.

Katselin netistä useita erilaisia vaihtoehtoja kunnes tulin tulokseen että voin tämän toteuttaa Genelecin kaiuttimilla siten, että ainoastaan yksi Genelecin kaiutin on per huone. Tämä ei toki luo mitään hienoa stereokuvaa kuunteluun, mutta koska kyseessä on muutenkin taustamusiikin kuuntelu enkä koskaan ole kaiuttimeen nähden optimaalisessa sijainnissa ei tällä asialla ole mitään merkitystä.

Yksinäinen Genelec nurkassa

Aikaisemmin eri vaihtoehtojen hintoja miettiessä Genelec tuntui tällaiseen käyttöön tarpeettoman hinnakkaalta, mutta katsottua muita markkinoilla olevia vaihtoehtoja huomasi että hinta ei ole kuitenkaan paha, etenkin kun entuudestaan kotoa löytyi kaksi kappaletta Genelecin 6010a -kaiuttimia joten enää yhdelle oli lisää tarvetta. Jos olisi jonkun muun valmistajan aktiivikaiuttimeen päätynyt olisi niitä pitänyt ostaa vähintään kolme joten hintaa olisi tullut merkittävästi enemmän sillä en kuitenkaan jaksa aivan minkälaisella kaiuttimella tahansa edes taustamusiikkeja kuunnella päivittäin tai lähes päivittäin ja vähänkään kuunneltavammat kaiuttimet kuitenkin maksavat kohtalaisesti.

Tuumasta siis toimeen, kävin eilen töiden jälkeen Verkkokauppa.comissa poimimassa Genelec G One -kaiuttimen ja siihen sopivia johtoja joilla saan Chromecast Audion kiinni kaiuttimeen. Tai näin ajatuksissani ajattelin kunnes kotona huomasin että aivan näin putkeen ei johto-ostokset menneet ja illasta sain hakea vielä Malmin Prismalta kaapelin millä saa 2 x RCA naarasliitintä muunnettua 1 x RCA urosliittimeksi jotta se sopii Geneleciin. Onneksi Prisma on myöhään asti auki joten ei tullut edes kiirettä kaapelin hakemisen kanssa.

Verkkokauppa.comista hankin myös neljännen Chromecast Audion valmiiksi monihuonejärjestelmän laajentamista WC-tiloihin saakka. Tähän onneksi ei tarvinnut adapteria ja sain heitettyä aikaisemmin keititössä olleen kelloradion vessaan siihen saakka että on budjettia ostaa sinnekin Genelecin G One tai 6010a. Pitää kyttäillä josko käytettynä näitä sattuisi edullisesti löytymään.

Olohuoneessa kaiutin sijaitsee CD-hyllyn päällä. Johdot on vielä laittamatta fiksummin.

Vihdoin kun sopivat kaaplit oli saanut hankittua oli kaiuttimien virittäminen helppo operaatio. Käytännössä Chromecast Audion 3.5 mm audioliitännästä lähtee kaapeli jossa on 2 x RCA urosta. Siitä sitten menee toinen johto missä on 2 x RCA naarasta jotka muuttuvat yhdeksi RCA urokseksi joka sitten menee kiinni Geneleciin. Koetin etsiä myös suoraan jos olisin löytänyt kaapelia mikä tekee 3.5 mm -> 1xRCA mutta en sellaisia sattunut löytämään. Pitää joskus ostaa jos tulee jossain vastaan mutta ei ole mikään kovin suuri prioriteetti sillä nykyinen ratkaisu toimii ongelmitta.

Äänenvoimakkuuden säätäminen helpottui merkittävästi kun jokaisessa tavallisessa oleskeluhuoneessa on kutakuinkin samanlaiset kaiuttimet. Toki 6010a ja G One eroavat toisistaan hieman, esimerkiksi ledin väri on erilainen joten G Onea ja 6010a:ta en laittaisi pariksi sen vuoksi, mutta muuten ulkoisesti kaiuttimet ovat lähes samanlaiset. G Onessa ei ollut takana myöskään erillistä äänensäädön mahdollisuutta jolla voisi rajoittaa hieman miten kovaa maksimissaan voi ääntä tuutata pihalle toisin kuin 6010a:ssa on mutta tämä onneksi ei ole omalla käytölläni ongelmallista – tai ainakin toivon näin, sillä jos onnistun nämä päräyttämään täysille lähtee ääntä kiitettävän kovaa eikä aivan vieressä silloin halua olla. Lisäksi G One taitaa mennä jonkinlaiseen virransäästötilaan jos signaalia ei tule tiettyyn aikaan joten pieniä muutoksia kaiuttimissa on. Kuitenkin mikään muutos ei vaikuta haitallisesti tähän käyttötarkoitukseen joten 6010a ja G One sopivat samaan setuppiin vailla huolia ja murheita.

Genelecin kaiutin löysi tiensä jääkaapin viereiseen koloon

Lyhyen muutamien tuntien kuuntelun perusteella nykyinen monihuoneäänijärjestelmä voittaa aikaisemman setuppini selvästi. Äänenvoimakkuuden säädön helppous on iso etu ja äänenlaatu on jokaisessa huoneessa yhtä tasokas eikä ole eroja että toisessa huoneessa on enemmän bassoa kuin toisessa, joten hyvältä vaikuttaa!

Äänenvoimakkuudessa 1-2 % on sopiva aamuksi/illaksi, 10 % on sopiva yksin kotona ollessa siten että musiikki toimii taustamusiikkina hyvin mutta jos vieraita on kylässä ja haluaa jutella siten että taustamusiikit soivat hiljaisemmalla on 4-6 % luultavasti optimaalisin. Käytännössä ääntä lähtee siis kaksion huoneisiin täysin riittävästi jo Genelecin pienimmilläkin kaiuttimilla.

Kuten aiemmin kirjotin, WC vielä menee erilaisella kaiuttimella, mutta koska WC-tiloissa ei yleensä oleskella niin kauaa ei tästä ole haittaa. Kuitenkin jossain vaiheessa sinnekin on hyvä laittaa samanlainen kaiutin asioiden yksinkertaistamiseksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.