Videotykki tuli hommattua!

Mizantropia – I’m after you pyörimässä

Kuten instagrammiani seuraavat tietävät (sekä jotkut muutkin) hankin viikko sitten sunnuntaina videotykin. Verkkokauppa.comin Outletistä löytyi 499 eurolla UST-videotykki eli ns. Ultra Short Throw -tykki jonka normaali hinta olisi ollut 1399 eur joten tykki täytyi kantaa pyörimästä pois kotiin testaamista varten. Outletin kautta ostettuna mukaan tulee normaali takuu sekä tavallinen palautusmahdollisuus joten mitään sinänsä testaamisella ei menetä aikaansa lukuunottamatta.

Hankin samalla tykin seuraksi myös 108″ kankaan joka on jaloillaan seisovaa sorttia. Värkkäilimme tykin ja kankaan serkkupojan kanssa paikalleen ja havaitsimme kankaan huonoksi. Katsoimme kuitenkin leffan tykillä ja kankaalla ja kangasta lukuunottamatta kokemus oli hyvä.

Samana iltana katsoin vielä tykillä toisen leffan kangasta vasten ja tulin tulokseen että tykkiä täytynee koettaa myös seinälle siltä varalta että se olisi parempi. Koetin ensin tykkiä makuuhuoneessa seinää vasten ennen kuin koetin siirtää sen olohuoneeseen seinää vasten tykittämään kuvaa. Syynä tähän oli se että olohuoneessa testaaminen seinää vasten vaati television pois edestä siirtämistä ja näin ollen enemmän vaivaa.

Makuuhuoneen seinältä katsottuna tykki vaikutti varsin hyvältä joten päätin sitten siivoilla olkkarista telkkarin pois edestä ja tykitellä kuvaa seinälle suoraan myös olohuoneessa. Tykki suoraan seinälle heijastettuna (valkoiset seinät) oli merkittävästi parempi kokemus kuin huonolle kankaalle heijastettuna, sillä kankaalla tuli rasittavaa aaltoilua kuvaan. Seinässä epätasaisuudet olivat maltillisempia ja vähemmän rasittavia.

Maanantaina katselin leffoja sitten suoraan seinältä ja tiistaina aamulla laitoin Audiokauppaan kyselyä heillä olevasta 100″ kankaasta. Kyselin yleisiä kysymyksiä ja sitä onko mahdollista kotiinkuljetukset yms. Kaupalla oli kiitettävän hyvää asiakaspalvelua ja he olivat yhteydessä nopeasti ja puhelimitse sitten juttelimme myös aiheesta ja sain kyseltyä kysymykseni ja sovittua kotiinkuljetuksen ja kasauspalvelun järkevästä lisähinnasta.

Omnimar – Sadizm biisi kankaalla

Keskiviikkona viime viikolla kangas tuotiin kotiin ja kasailtiin täällä paikan päällä. Operaatio kesti useamman tunnin joten ihan hyvä että otin asennuspalvelun koska itsellä olisi luultavasti mennyt päivä. Lisäksi seinään kangasta ei olisi tullut saatua omilla työkaluilla vaan se olisi vaatinut porakoneen omaavaa kaveria paikalle tekemään töitä joten kasauspalvelu oli todellakin hintansa arvoinen.

Nyt tykillä on jo useampia leffoja kerennyt katsomaan kankaalla sekä lisäksi musiikkivideoita YouTubeta ja sarjoja Netflixistä. Ensikokemukset on olleet todella positiiviset ja onhan sadan tuuman ruudulta leffojen katselussa oma fiiliksensä.

Asia joka eniten itseäni mietitytti on se että voiko tykin kuvaa katsoa valkoiselle seinälle heijastettuna lainkaan? Oma mielipiteeni on että kyllä voi, hyvinkin. Jos seinä on tarpeeksi tasainen ja verhot tarpeeksi huonetta pimentävät niin kokemus ei ollut missään nimessä huono ainakaan omalla tykilläni (BenQ W1600UST). On silti huomioimisen arvoista että se ei ole lähellekään yhtä hyvä kokemus kuin hyvällä kankaalla katsottuna, mutta ajatus siitä että tykillä ei voi katsoa jos ei ole kunnon kangasta on sellainen että kannattaa varauksella suhtautua. Parempi hakea tykki kotiin ja koettaa itse, koska itselleni ainakin kuvanlaatu oli jo sen verran hyvä että sillä pääsi fiiliksiin.

Toinen mikä mietitytti on se että parantaako kangas oikeasti kuvanlaatua. Hyvä kangas ainakin parantaa merkittävästi. Hankkimani kangas on Grandview ALR Dynamique 100″ joka on suunniteltu UST-tykeille eli todella läheltä kuvan heijastaville tykeille. Ero seinän ja kankaan värillä on todella merkittävä ja suurin hyöty itselleni tuli paremmissa kontrasteissa, väritoiston parantumisessa sekä siitä että nyt tykkiä voi katsoa myös normaalissa luonnonvaloa sisään päästävässä huoneessa myös päivällä ilman että veroja tarvitsee sulkea. Parannus on siis merkittävä.

Kokonaisuutena tykki + kangas on olleet erinomaisia ostoksia joilla saa leffojen katselusta paljon enemmän irti. Tietenkään tämän hintaluokan tykin väritoisto ja kontrasti ei vastaa OLED-televisiota eikä tästä löydy 4K eikä HDR, mutta tekniikka kehittyy jatkuvasti ja UST-tykeissäkin alkaa hinnat tippumaan vähitellen myös niissä joista moiset löytyy joten toivon mukaan parin vuoden sisällä myös ne alkavat olemaan harrastajien hintaluokissa saatavana 🙂

Siihen saakka näillä mennään!

Leave a Reply

Your email address will not be published.