Reissu Prahaan – päivä 1

Lentokentälle tuli saavuttua hyvissä ajoin

Meiningit Suomessa

Ensimmäinen matkapäivä on vaipumassa iltaan ja istun Praha 3:lla sijaitsevassa Eurowings-hotellilla. Hotellihuone on siis tullut löydettyä ja matkalaiset ovat muutenkin turvallisesti päässeet perille.

Aamu alkoi 06:45 herätyskellon soidessa asunnollani Vantaan Koivukylässä. Edellinen yö tuli nukuttua huonosti – unet jäivät vähiin ja senkin aikaa mitä nukuin oli varsin katkonaista. Ei sinänsä mitenkään kovin uutta kuumilla keleillä joten poikkeamaa pariin aikaisempaan yöhön ei juurikaan tästä tullut. Herättyä ryystimme aamukahvit, söimme aamupalaleivät, heitimme loput kamppeet matkalaukkuihin ja lähdimme kohden Helsinki-Vantaan lentoasemaa. Olimme eilen hankkineet Helsingissä liikkumiseen ABC-alueen päivälipun joka vielä oli voimassa joten pääsimme ilman suurempia säätämisiä lentokentälle.

Asuntoni sijaitsee hyvällä paikalla lentokenttään nähden. Ensin yksi pysäkinväli Hiekkaharjuun, siitä sitten vaihto I-junaaan jolla on ainoastaan yksi pysähdys ennen lentoasemaa. Matka kentälle oli odotusten mukaisesti nopea ja kentällä olimme jo hieman yli kahdeksan Suomen aikaa.

Kentällä menimme kysymään henkilökunnalta ohjeita kuinka toimia. Koska olimme tehneet jo lähes kaiken tarvittavan tulostimme vielä kentällä kaverilleni paperisen version matkalipusta tjsp. Itselläni oli lippu älypuhelimessa ja kaverin lippu myöskin, mutta oli hyvä sitten tulostella se kentällä paperiseksi jotta kaikki sujui jouhevammin eikä tarvinnut aina aukoa vuoroin hänen ja vuoroin omaani matkustusasiakirjaa.

Lippua muuttamassa digitaalisesta analogiseksi

Lentokentällä menimme turvatarkastukseen ja se meni kutakuinkin ongelmitta. Ensimmäisellä kertaa kun kävelin läpi porteista piippasi hälytin. Vartija tjsp. kysyi josko olen unohtanut taskuun jotain josta sitten tuli ahaa-elämys että kyllähän siellä kotiavaimet ovat. Viskasin ne vielä tarjottimelle ja turvaporteista läpi ja laite ei enää piipannut. Portin toisella puolen kuitenkin kysyttiin suostunko satunnaiseen pyyhkäisytestiin takin osalta. Suostuin toki moiseen ja siinä ei mitään ihmeitä ollut kuten ei pitänytkään. Kyselin sitten sen jälkeen mikä ihme se edes on. Siinä tarkistetaan jotain vaarallisia aineita yms. ilmeisesti.

Kaverillani oli tabletti unohtunut jättää erilliselle tarjottimelle (johon siis tavarat laitetaan josta ne rullaavat läpi turvatarkistuksen) jonka jälkeen hänkin pääsi satunnaistestiin laukkunsa osalta. Siinäkään ei ollut mitään joten matka jatkui.

Portin toisella puolen sitten oli reilusti aikaa joten menin hörppäämään oluen odotellessa. Sen jälkeen sitten jatkoimme matkaamme etsimään lähtöporttia mistä lento oli lähdössä. Se löytyi helposti ja hönöttelimme sitten siinä hyvän tovin porttien läheisyydessä. Olimme ensimmäiset jonottajat, mutta myöhemmin selvisi että siinä ei ole mitään jonoja varsinaisesti vaan ihmisiä otetaan lentolipussa näkyvän ryhmänumeron mukaan järjestyksessä koneeseen. Olimme viimeisessä ryhmässä (ryhmä 4) joten loppuvaiheilla vasta pääsimme koneeseen. Tällä toki ei ole mitään merkitystä sillä koneessa on ihmisillä kuitenkin varatut paikat.

Koneeseen tuli pakkauduttua ja kun kaikki oli jo lähes valmista lähtöä varten tuli koneen kapteenilta ilmoitus että lento myöhästyy sillä jäämme odottamaan vaihtolennolla tulevia matkustajia. Viivästystä taisi tulla vajaa 30 minuuttia mutta itseäni toki asia ei haitannut suuntaan tahi toiseen sillä mitään aikataulua ei kuitenkaan ollut minnekään suuntaan. Kun toisen koneen matkustajat saapuivat pääsi matka sitten vihdoin alkamaan vaikkakin hieman viivästyneenä.

Lentäminen oli tälläkin kertaa kiintoisa kokemus. Alkukiihdytyksessä ja ilmaan nousussa on jotain sellaista mistä tulee mukava fiilis että nyt ollaan sitten matkalla joten matka kohden Prahaa alkoi hyvissä merkeissä!

Prahaan saapuminen ja hotellin etsintää

Katunäkymää muutaman sadan metrin päässä hotellilta

Matka meni mukavasti eikä siinä ollut mitään sen suurempia ihmeitä. Kysyin matkalla lentoemännältä saako laskeutumisen kuvata GoProlla kun ilmoituksessa kuitenkin sanottiin että elektroniset laitteet pitäisi sammuttaa (tämän vuoksi en lentoon lähtöä kuvannut). Hän luuli että pitäisi onnistua, mutta hän kävi vielä varmistamassa asian kapteenilta. Kapteeni antoi luvan moiseen joten kuvailin sitten lentokentälle saapumisen ja laskeutumisen action-kameralla lentokoneen ikkunasta käsin. Saapa nähdä myöhemmin tuliko videosta mitään järkevää materiaalia 🙂

Prahan lentokentällä sitten palloilimme ja löysimme automaatin josta sai ostettua kolmen päivän matkalipun julkiseen liikenteeseen. Hintaa tälle taisi tulla noin 20 euroa tai jotain niitä main joten mistään pahan hintaisesta lipusta ei todellakaan ollut kyse. Tämän jälkeen menimme asemalta pihalle ja hyppäsimme bussiin joka vei jonnekin. Emme olleet varmoja viekö se keskustaan (ei vienyt), mutta ainakin se vei metroasemalle jolla pääsi sitten lähemmäksi keskustaa.

Metrolla rullailimme jonnekin kauas, metron A-raiteen päätepysäkille (ennen vaihtoa aivan viimeiselle asemalle). Tämän jälkeen menimme pihalle ja kävimme katselemassa josko löytyisi hotellia. Ei löytynyt. Olimme tulleet jonnekin hyvin kauas keskustasta. Ajatuksen tasolla sama kuin olisit menossa Helsingin keskustaan ja päätyisit Itikselle. Tai haluaisit mennä Joensuun keskustaan mutta päätyisit Noljakkaan. Tai Jyväskylässä haluaisit löytää keskustan mutta onnistuisit löytämään itsesi Keltinmäestä. Ymmärrätte pointin. Menimme sitten takaisin metroon ja palasimme takaisin jonnekin paikkaan jonka nimeä en muista enkä sitä muutenkaan osaisi kirjoittaa. Joka tapauksessa merkittävästi lähemmäksi aluetta jota ihmisten asumisalueeksi voi jo kuvailla.

Hotellilla oli parisänky sekä yksi kapeampi sänky (kuvan ulkopuolella). Allekirjoittanut otti parisängyn itselleen.

Hyppäsimme metrolta pihalle ja lähdimme fiilispohjalta köpöttelemään jonnekin suuntaan. Näimme hotellin josta kävimme kysymässä olisiko siellä vapaita huoneita. Ei ollut, oli täynnä. Jatkoimme matkaamme ja saavuimme toisen hotellin luo. Menimme sisään ja odotimme vuoroamme tiskille mutta odotellessa jo havaitsimme että hintataso olisi ollut suhteettoman suuri että sinne olisimme halunneet jäädä (n. 130 eur/yö) joten jatkoimme matkaamme.

Haahuilimme kilometritolkulla pitkin poikin alueita emmekä törmäilleet muihin hotelleihin. Kävimme ostamassa vettä ja jäätelöt ja katsoimme kartalta missä suunnalla niitä pitäisi edes olla. Käännyimme takaisin samalle suunnalle missä olimme käyneet ensimmäisessä hotellissa kysymyssä olisiko siellä vapaata. Sen hotellin läheisyydessä oli monia muitakin hotelleja joten etsimme seuraavan ja kävimme kysymässä samaa. Vastaus oli siellä samanlainen, vapaita huoneita ei ole. Virkailija suositteli että bookings.comista voimme katsoa lähialueen vapaat hotellit, mutta jatkoimme vielä fiilispohjalta kun päivä ei ollut kuin vasta kaksi tai jotain niitä main.

Pian löysimme Eurowings-hotellin kohdalle jossa kävimme kysymässä samaa. Vapaana oli kahden hengen huone jossa olisi ollut parivuode sekä kolmen hengen huone jossa on parivuode + yksittäinen vuode. Hinnat oli 800 CZK ja 1000 CZK joten ei ollut vaikeaa valita kumman otamme. Otimme siis sen missä oli erilliset vuoteet kummallekin kun senkin hinta oli vain euroiksi muunnettuna 39,04 euroa. Aivan järjettömän halvalla siis huone irtosi. Harmillista kyllä tässä huoneessa ei voi koko matkaa olla, mutta jos nyt ainakin muutamat päivät voimme tässä majoittua niin se on todella hyvä homma 🙂

Viskasimme roinat huoneelle, lepäilimme hetken ja lähdimme metsästämään ruokaa.

Lähialueeseen tutustumista

Metroasemat olivat samankaltaisia kuin Helsingissä

Hotellin sijainti tuntuu ainakin ensimmäisten arvioideni mukaan aivan uskomattoman hyvältä. Alle kilometrin sisällä hotellilta löytyy todella monia ruokapaikkoja, useampia kahviloita, sekatavarapuoteja sekä myös marketti josta voi ostaa myös hotellille tarvittavia eineksiä.

Etsiessämme hotellia olimme törmänneet Pizzeria Vendemarian ulkopuolella olevaan mainokseen jossa sanottiin että sieltä saa Prahan parhaat pizzat. Miksi siis tyytyä hyvään kun parastakin on tarjolla, joten täytyihän tämä käydä testaamassa. En tiedä onko kyseessä Prahan paras pizzeria koska muista ei ole kokemusta, mutta jos tätä vertaisi Suomessa käymiini pizzerioihin ja ravintoloiden pizzoihin menisi tämä suorilta sinne kärkikastiin. Pizza oli jotain uskomattoman hyvää. Raaka-aineet olivat tuoreita eikä mitään tusinaeineksiä, pizzassa oli aidosti makua ja hintaakin pizzalle sekä 0.5 litran oluelle teki ainoastaan 8,5 eur. Olen rakastunut samantien jo näihin hintoihin.

Praha 3:ssa (täällä alueella missä tämä hotellikin siis on) osataan olla ilmeisen vaatimattomia koska parhaan pizzapaikan vieressä oli liikkessä mainos myös parhaasta jäätelöstä. Ruoan jälkeen maistui palanpainikkeeksi kahvi ja jäätelö joten täytyihän tuo testata sekin. Jäätelö oli kyllä kieltämättä selkeästi erilaisen makuista kuin on tottunut syömään eikä sitä ainakaan huonompanakaan voinut pitää. Ehkäpä näissä mainoksissa on jotain perää? Jäätelöpaikan ikkunassa olikin että kyseessä on TripAdvisor-sivuston listaykkönen (varmaankin Prahan osalta) tämän sortin palveluissa joten ehkä tässä mainonnassa voi olla jotain perääkin myös enemmistön mielestä. Hyvää ja edullista – kolme isoa jäätelöpalloa oli 100 CZK eli 3.9 eur. Lisäksi kahvista tuli jonkin verran hintaa mutta pienistä summista oli kyse senkin osalta.

Pizzeria Vendemaria

Mielenkiintoisena informaationa voi mainita sen, että täällä kannattaa pitää käteistä mukana. Sen lisäksi on hyvä että käteinen ei ole liian suurta. Kahdessa paikassa jossa kävimme sanottiin että vain käteinen kelpaa. Tämän jälkeen kävin nostamassa automaatista lisää rahaa. Onneksi suomalainen pankkikortti kävi ja sillä sai automaatista kiskottua ulos Prahan corunoita ilman että tarvitsi lähteä etsimään enää rahanvaihtopaikkaa. Nostin 4000 ZCK (alle 200 euroa) jotta en heti joudu nostamaan lisää. Masiina sylki ulos 2000 ZCK seteleitä kaksi kappaletta jonka jälkeen oli käteistä.

Harmillista kyllä parissa paikassa missä käteistä sitten sitä nostettuani tyrkytin kortin sijaan oli selkeästi haasteita niin suuren käteisen kanssa 😀 Kysyin myyjältä sitten mikä on täällä optimaalinen käteisen koko johon vastauksena oli mieluusti alle 1000 CZK. Oppia ikä kaikki. Onneksi Albert-marketissa sain ostettua 2000 CZK:lla ja sain vaihdossa paljon pienempiä seteleitä joita voin sitten pienemmissä kaupoissa jatkossa käyttää.

Paluu hotellille

Katuun kirjoitetun tekstin perusteella joku täällä rakastaa pornoa

Ruoan ja kahvin jälkeen jatkoimme matkaamme vielä siis tuonne edellisessä kappaleessa mainitsemalleni Albert-marketille josta kävin ostamassa muutamat paikalliset oluet maisteluuni. Sen lisäksi jossain satunnaisessa pikkumarketissa kävin pyörähtämässä ostamassa pullonavaajan jonka jälkeen olikin jo aika valua takaisin hotellille. Kello oli hieman vajaa kuusi Tsekin aikaa kun tänne hotellille saavuimme takaisin. Siitä sitten rupesinkin maistelemaan jo näitä paikallisia oluita ja kirjoittamaan tätä matkapäiväkirjaa.

Tämän illan osalta ei ole muuta aikomusta kuin olla vain, ottaa rennosti hönötellen hotellihuoneella, maistella oluita ja levätä. Vähäiset unet, yli 8 km kävelyä (yli 12.000 askelta) ja kuuma keli ovat sellainen kombinaatio että on mukava nyt olla vain ja istua tätä kirjoittamassa. Huomenna sitten aamulla on aamupalaa hotellilla tarjolla johon on aikomus herätä, mutta jos sen jälkeen vielä väsyttää niin palaamme kaverin kanssa takaisin hotellihuoneelle unille. On hyvä että nyt on tukikohta ainakin hetkeksi aikaa jotta voimme ottaa rennosti ilman että tarvitsee hötkyillä ja voimme keskittyä varsinaisiin kaupungin nähtävyyksiin.

Huomenna sitten uudet kujeet! Kuulemiin 🙂

EDIT: Loppuun vielä videokooste!

Leave a Reply

Your email address will not be published.