Perjantaipullo: Atrium Onyx Imperial Stout

Atrium Brasserie Artisanalen panimon Onyx on 11 % vahvuinen russian imperial stout jota myydään ainakin Belgium in a box -sivustolla (katso täältä). IBU-arvo on 70 ja väriä löytyy 116 EBC.

Pullossa ja tuopissa löytää aavistuksen vaniljaisen tuoksun. Tuoppiin kaadettaessa oluen merkittävän tumma sävy pääsee hyvin esiin. Tuoppiin kaataminen on varsin huoleton prosessi sillä olut ei vaahtoa juurikaan normaalilla kaatovauhdilla, eikä nopealla tuoppiin huljauttamisellakaan kovin herkästi vaahtoja saa tuopista pihalle. Kuvassa tuoppiin kaataminen ja siitä pinnalle muodostunut vaahto on ollut lähes suoralta kädeltä ykkösillä tuoppiin -tyylin tulosta. Vaahto katoaa pinnalta pois hyvin nopeasti eikä siitä oluen nauttimisen aikana ole jäljellä kuin muisto.

Suutuntuma on täyteläinen ja miellyttävän pehmeä. Maku on voimakas mutta tasapainoinen. Alkoholi ei nouse makukenttään liian voimakkaasti vaan se pysyy selkeästi erottuvana mutta sopivan etäisenä. Maussa on kaukainen häivähdys suklaista olemusta. Kuvauksen mukaan siitä löytäisi kaakaota ja vaniljaakin mutta ainakaan itse en näitä niin selkeästi erottanut että voisin sanoa erottaneeni.

Makunsa puolesta varsin kelvollinen stout jota voin helposti kuvitella tilaavani toisenkin kerran.

Musiikkina tämän kanssa menee mm. Ultar – Azathoth tai MØL – Bruma.

Leave a Reply

Your email address will not be published.