Musamaanantai: Ava Max – Heaven & Hell

TL;DR – Ava Maxin häpeilemättömän tarttuvia ja hyväntuulisia kappeleita täynnä oleva debyyttilevy osoittaa että tasokasta pop-musiikkia tehdään vielä tänäkin päivänä. Erinomainen levy.

Ava Maxin eli oikealta nimeltään Amanda Ava Kocin debyyttialbumi Heaven & Hell julkaistiin pitkän odotuksen jälkeen vihdoin viime viikon perjantaina eli 18.09.2020.

Tyylitään Ava Maxin ensimmäinen täysipitkä on helposti lähestyttävää radioystävällistä pop-musiikkia joka kappaleiden tarttuvuuden osalta voisi mennä hyvin 2000-luvun alkupuolen radiopopinkin puolelle, mutta modernien soundimaailmoidensa vuoksi se erottuu uudemman sukupolven popiksi.

Omien havaintojen perusteella Ava Max kuuluu niihin artisteihin joista suuri osa tuttavistani ei ole koskaan edes kuullut, mutta heti kun soitattaa kappaleen Sweet but Psycho monelle tulee ahaa-elämys siitä että onhan tätä sittenkin radiossa tullut kuultua. Itse luultavasti artistin löysin YouTuben kautta ja onpa useampaa hänen kappaletta tullut käytettyä myös Perjantaipullo-postauksissa, ensimmäisen kerran jo vuoden 2018 lokakuun postauksessa (katso täältä) joten aivan uusi tuttavuus ei ole kyseessä.

Levyllä on 15 kappaletta ja se on kansitaiteissa jaettu kahteen puoleen, taivaaseen ja helvettiin, eli A–puolen osuutena on Heaven ja B-puolen osuutena on Hell. Spotifyssä albumi näkyy kahtena CD:nä, mutta todellisuudessa fyysisiä levyjä on vain yksi ja se on ainoastaan taiteelliselta näkökulmaltaan laitettu kahteen eri osuuteen.

Taivas-puolen avausraitana toimii leppoisalla tempolla ja miellyttävillä syntikkasoundeilla maalaileva H.E.A.V.E.N josta siirrytään sulavasti radiohittibiisinä tutuksi tulleeseen Kings & Queensiin. Vaikka kappaletta on entuudestaan tullut kuunneltua YouTubesta jo monet kerrat saa se yhä silti helposti jalan heilumaan musiikin tahtiin.

Kolmantena soivassa Nakedissa on taustoissa jollain tapaa ysärimeininkiäkin havaittavissa ja syntikoiden äänimaailmat ainakin itselleni toimii erittäin hyvin. Kappale itsessään on leppoisa ja modernin katyperrymäinen tarttuvine kertosäkeistöineen. Heti perään pyörähtävä Tattoo kuuluu samankaltaiseen kastiin, toimivaa ja rentoa tanssimusiikkia jonka voisi hyvin sijoittaa myös Katy Perryn Witness-albumille. Vauhtia kappaleessa ei ole missään vaiheessa paljoa, mutta koko ajan pidetään yllä tanssittavaa tunnelmaa.

Viidentenä kuultava OMG What’s Happening kuuluu niihin biiseihin että tämä olisi erittäin helppoa nähdä musiikkivideokappaleena ja kuvitella soivan radiossa niin kauan että vauvasta vaariin jokainen muistaa kappaleen ainakin jossain vaiheessa kuulleensa. Kappale on sanalla sanoen törkeän tarttuva ja sen tahtiin tekee mieli lähteä joraamaan riippumatta siitä onko tanssitaitoja tai ei. Täydellinen hittibiisi.

Tulevaisuuden hittibiisin perään kuultava Call me tonight ei jätä sekään kuuntelijaansa kylmäksi. Vaikka kappaletta soudetaan eteenpäin hitaammilla airoilla ja rennommalla tunnelmalla on siinä sillti tarttuvuutta ja tanssittavuutta vaikka muille jakaa. Erinomainen veisu siis tämäkin.

Raita seitsemän, Born to night pitää myös yllä levyn tanssittavaa tunnelmaa. Rento ja eteenpäin rullaileva rytmi ja päähän tarttuva kertosäe johon on helppoa uppoutua ja huomata jalan heiluvan musiikin tahdissa.

Kahdeksas kappale Torn kuuluu niihin joita on ennakkoon voinut jo YouTubesta kuunnella ja sitä toki on tullut tehtyäkin. Jostakin taustasyntikan soundista jostain syystä itselleni tulee paikoitellen jopa ABBAmaisia vivahteita joka ei missään nimessä ole huono asia. Rytmikäs ja tarttuva kappale jota kuunnellessa on helppoa sulkea silmänsä ja antaa rytmin viedä musiikin maailmaan.

Helvetti-puolen avauskappaleena toimiva Take you to hell menee sekin rentoihin ja verkkaisesti rullaileviin kappaleisiin jossa missään vaiheessa ei kuitenkaan pääse tylsistymään. Mukava rytmitys ja monipuolisia vaiheita tarjoileva ralli jossa Ava Maxin laulutaidot pääsevät hieman paremmin esiin.

Kymmenentenä kappaleena pyörähtää radiohitti Who’s Laughing Now joka myös YouTubessa on tullut monet kerrat kuunneltua. Edelliseen kappaleen tapaan pidän tämän kappaleen rytmityksestä ja verkkaisesta tunnelmasta.

Belladonna on luultavasti selkeimmin levyltä erottuva kappale erinlaisen tyylinsä vuoksi. Tietenkään kappale ei poikkea siten että se ei sopisi levylle tai rikkoisi kokonaisuuden harmonian, mutta jo säkeistössä esillä olevat tasaisen rytmikkäät lähes hypnoottiset elementit pääsevät kertosäkeistössä erityisesti oikeuksiinsa. Pidin kovasti.

Kahdentenatoista kappaleena kuultava Rumours palaa takaisin tutumpaan tunnelmaan. Toimivaa melodista ja rytmikästä menoa jossa taustat etenee tasaisen varmasti kuin mummo lumessa. Svengaava kappale jossa myös syntikkasoundeista on vaikea olla pitämättä.

Seuraavana kuultava So Am I on myös monelle jo entuudestaan tuttu YouTuben kautta. Helposti lähestyttävä hitti joka allekirjoittaneelle uppoaa erinomaisesti vielä monen kuuntelun jälkeenkin.

Toiseksi viimeiseksi kuultava Salt on myös entuudestaan tuttu YouTubesta. Alun jousista rytmikkääksi popiksi käynnistyvä kappale kuuluu myös kovien hittien joukkoon. Kertosäe vie helposti kuuntelijansa mukanaan joraamisen maailmaan josta säkeistötkään eivät ravistele takaisin, ainoastaan antaa hetken hengitystaukoa jotta seuraavan kertosäkeen jaksaa taas bailata täydellä innolla.

Viimeiseksi on jätetty luultavasti tunnetuin hittibiisi, Sweet but Psycho. Tätä entuudestaan on itsekkin tullut useimmiten soitettua muille jos on tarkoitus ollut hehkuttaa Ava Maxia. Levyllä kappale toimii yhtä hyvin kuin YouTubestakin. Tarttuva ja svengaava rytmi kautta kappaleen ja päähän tarttuva kertosäe jonka aikana on helppoa huomata itsensä laulamassa mukana. Aivan loistava kappale yhä edelleen.

Kuten yllä olevista kappaleista on helppoa päätellä on Ava Maxin Heaven & Hell omaan makuuni aivan täyttä timanttia. Kokonaisuutena alusta loppuun tarttuvuutta ja hittiä hitin perään tarjoilevaa pop-levyä ei ole aivan hetkeen tullut vastaan. Ennakko-odotukset olivat levyä kohtaan korkeat etukäteen kuultujen hittibiisien vuoksi, mutta ilahduttavasti Ava Max tarjoaa kuuntelijoilleen albumin mikä vastaa odotuksia ja antaa vielä paljon enemmän. Se asettaa pop-musiikin riman niin korkealle että on mielenkiintoista nähdä missä vaiheessa saa seuraavan kerran nähdä kun pop-albumi onnistuu sen ylittämään.

Laitan tähän loppuun vielä linkkejä YouTubeen josta voi käydä kappaleita kuuntelemassa mikäli mikään näistä ei ole entuudestaan tuttu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.