Perjantaipullo: Laitilan Kukko IPA

Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan Kukko IPA on 5,5 % vahvuinen Indian Pale Ale eli IPA ja sitä myydään niin tölkkeinä kuin pullotettunakin hyvin varustelluissa ruokakaupoissa. EBU-arvo oluessa on 64, EBC 21 ja kantavierrettä lötyy 13,2 %. Lisää teknisiä tietoja löytää valmistajan sivuilta (katso täältä).

Ulkoisesti tölkki kuuluu aikaisemmin testaamieni Kukko-oluiden tapaan suhteellisen mitäänsanomattomaan kategoriaan. Pulloversio näyttää jotenkin tyylikkäämmältä, mutta tölkkiversio jättää itseni kaipaamaan jotain kauniimpaa.

Tölkin avattua ja tuoksua nuuhkaistua löytää hyvän ja hedelmäisen raikkaan vaikkakin jopa hieman imelänkin oluen joka houkuttelee maistamaan. Tölkkiin kaataminen vaatii hieman malttia sillä vaahtoavuus on runsasta, mutta tuoppiin tiensä löydettyä olut säilyttää miellyttävän tuoksunsa juontikokemuksen ajan.

Väri on tumman kuparinen punaisella vivahteella ja omaan silmääni se on selkeästi montaa muuta olutta miellyttävämpää väriltään.

Suutuntuma on keskitäyteläinen, vaikkakin sen verran runsas että lähentelee jo täyteläisyyttä. Maku on voimakkaan humalainen ja siinä on imelää makeutta ja hedelmäisyyttä pitämässä selkeästi esiin nousevaa katkeraa makua kurissa. Katkeruus on kuitenkin sen verran voimakasta että jälkimakuna se nousee voimakkaasti kielelle. Mielenkiintoista kyllä, ipojen ominainen greippinen maku ei tunnu makukentässä kovinkaan selkeänä ennen kuin vasta jälkimaun katkeruudessa.

Kokonaisuutena Kukko IPA on toimiva olut vaikkakaan itselleni se ei ole aivan ykkösvalinta voimakkaan ja katkeran jälkimakunsa vuoksi. Silti tästä on helppo nauttia pieninä annoksina.

Musiikkina tämän kanssa menee hyvin kotimainen rock, mm. Apulanta – Amerika tai Juustopäät – Lääkkeitä ja viinii (mua ahdistaa).

Leave a Reply

Your email address will not be published.