Elokuva: The King and Four Queens

Kuningas ja neljä kuningatarta eli The King and Four Queens on vuonna 1956 ensi-iltansa saanut komediallinen seikkailudraama jonka on ohjannut Raoul Walsh.

Dan Kehoe (Clark Gable) kuulee että eräiden veljesten tekemän ryöstön saalis olisi mahdollisesti pienellä tilalla missä heidän äiti ja heidän vaimonsa ovat odottamassa saaliin kanssa että ainoa elossa selvinnyt veli tulisi noutamaan saalista. Tilalla oleville naisille on epäselvää kuka miehistä on edes selvinnyt elossa ja yhä karkumatkalla. Naiset eivät ota tilalle vähässä kummassa väkeä vierailemaan, mutta Dan lähtee koettamaan onneaan ja hurmauskykyjään mikäli niiden avulla hän saisi piilotetun ryöstösaaliin sijainnin naisilta selvitettyä.

Tarina on omaperäinen ja kiinnostava. Henkilöiden juonittelut on käsikirjoitettu hyvin ja loppuun saakka katsojalle säilyy epävarmuus kuinka tosissaan Dan on kenenkin naisen kanssa ja kuinka paljon hän vain käyttää hurmauskykyjään oman edutavoittelun vuoksi välittämättä muiden tunteista.

Miesten ja naisten selkeät olemukselliset erilaisuudet ovat miellyttävää katsottavaa uudempien elokuvien vastapainona, sillä tässä vielä naiset ovat selkeän feminiinisiä ja miehet selkeän maskuliinisia niin ulkoisesti kuin myös luonteeltaan. Siitä huolimatta kummankaan sukupuolen edustajat eivät ole naiivin yksiulotteisia hahmoja, vaan kummatkin tiedostavat omat vahvuutensa omien päämääriensä ajamiseen ja juonittelukykyä löytyy useilta henkilöiltä heidän sukupuoleensa katsomatta.

Tämä on viihdyttävä elokuva ja olisikin mukavaa nähdä tämänkaltaisia filmatisointeja tehtävän myös nykyaikana mutta ilman nykyajan Hollywood-elokuvien identiteettipoliittisia elementtejä.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *