Elokuva: All that heaven allows

All that heaven allows eli Kaikki mitä taivas sallii on melodraama vuodelta 1955 jonka on ohjannut Douglas Sirk.

Leskeksi jäänyt Cary (Jane Wyman) tutustuu ja rakastuu puutarhurinaan toimineeseen nuorempaan Roniin (Rock Hudson). Caryn jo aikuiset lapsensa eivät ole suopeita heidän rakkauttaan kohtaan eikä myöskään hänen sosiaalisissa piireissä heidän suhdettaan katsota hyvällä tavalla. Roniin ihmisten ilkeämielinen suhtautuminen ei vaikuta, mutta Cary joutuu vaikeiden valintojen eteen miettiessään kuinka tärkeäksi hän näkee uuden rakkautensa.

Rakkaustarina realistisella juonella mutta melodramaattisella tyylillä on miellyttävää katsottaaa. Sen tyylilaji antaa sille kepeän otteen vaikka se käsitteleekin uskottavaa todellisen elämän haastetta.

Muiden ihmisten toimesta sopimattomiksi nähtyjä rakkaustarinoita on nähty halki ihmiskunnan historian ja niitä luultavasti nähdään aina maailman loppuun saakka, joten vaikka filmatisointi onkin vanha on sen teema itsessään ajaton. Kiehtovaa tässä romanssissa on kuitenkin se, että sen sopimattomuus ei tule siitä että kumpi jompi olisi avioliitossa tai mistään muustakaan miehen ja naisen avioliiton pyhyyttä ja arvoa heikentävästä aiheesta, vaan ainoastaan muiden ihmisten asettamista odotuksista ja toisen henkilön tahdosta mahtua niihin omista toiveista ja tunteista välittämättä.

Todellisen elämän tapaan myös tässä ihmiset tekevät päätöksiä ja ratkaisuja omaa elämäänsä koskevissa asioita muiden ihmisten ehdoilla. Toisten huomioiminen on tietenkin elämässä tärkeää, mutta on tärkeää myös ymmärtää että omaa elämäänsä ei voi loputtomiin jättää elämättä.

Pidin tästä elokuvasta. Se on onnistunut romantisoitu kuvaus lesken uuden rakkauden haasteista joita uuden suhteen eteen voi tulla muiden asettamien odotuksien vuoksi.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *