Peliarvostelu: Fester Mudd: Curse of the Gold – Episode 1

Posti tuo joskus muutakin kuin laskuja, ainakin Festerille.

Viime kuukauden puolella tämän blogin toinen kirjoittaja, lisko, kirjoitti arvostelun kotimaisen Prank Entertainmentin tuotoksesta Fester Mudd (lue arvostelu). Koska liskon arvostelu tästä pelistä oli positiivinen ja koska olin jo muutoinkin luonut tätä peliä kohden kiinnostuneita katseita, päätin itsekin lopulta tarttua muulia suitsista ja ostaa tämän pelin ja katsoa mistä puusta tuotos on veistetty.

Jo heti pelin alkumetreillä tuodaan ilmi että peli on tehty kunnianosoituksena vanhan koulukunnan Point-and-Click-tyyliä edustaville seikkailupeleille. Tämä on helppo havaita pelin graafisesta ilmeestä sekä tietenkin tekstistä “This game is a tribute to the golden era of adventure gaming.”. En tiedä muista, mutta minulle kyseinen lause tarkoittaa sitä että peliltä on lupa odottaa paljon. Lapsuudessa tuli vanhalla uskollisella IBM:n 286:lla tahkottua mm. Indiana Jones kolmosta ja nelosta sekä Monkey Islandien kahta ensimmäistä osaa joten tämän genren pelit ovat jollain tapaa mielenkiintoani herätteleviä tapauksia.

Jokaisella meistä on omanlaisensa tavat nostattaa fiilistä.

Varsinaisen pelin alettua on ilahduttavaa havaita että pelin ulkoasu on juuri sellainen millaisen sen toivoi tässä pelissä olevankin. Peli on graafiselta ilmeeltään erinomainen tribuutti wanhojen hyvien aikojen seikkailupeleille.

Käyttöliittymän toiminnallisuus on toteutettu samaan tapaan kuin esimerkiksi Monkey Islandin ensimmäisissä osissa. Alhaalta vasemmalta voidaan listasta valita toimenpiteitä joita tehdään ja alhaalta oikealta voidaan selata tavaraluetteloa.

Liikkuminen pelissä tapahtuu hiirellä naksutellen eri kohtiin joihin sitten Fester siirtyy mikäli tämä on mahdollista. Hiiren oikealla painikkeella voidaan klikata esineiden ja asioiden päällä kentällä jolloin suoritetaan vaihtoehtoinen toiminto. Käytännössä tämä on useimmiten Look at, eli pelihahmo katsoo klikattua kohtaa ja kertoo siitä jotakin. Esimerkkinä ylempänä esitetyssä kuvassa Fester on katsonut hirttopuuta jonka seurauksena hän sitten ilmaisee kuvassa näkyvän repliikin.

On tainnut perjantaipullo jos toinenkin humahtaa kurkusta alas.

Tämän tyylilajin peleissä joita olen aiemmin pelannut on ollut hyvä tarina ja humoristinen yleisote. Oli sangen ilahduttavaa huomata että tämä peli jatkoi samalla erinomaiseksi havaitulla linjalla näiden molempien osalta.

Tämän trilogian ensimmäisen osan tarina kertoo Fester Muddista joka saa vuosien jälkeen kirjeen veljeltänsä Budilta. Hän kertoo löytäneensä kultaa niin paljon että siitä riittäisi heille molemmille. Bud pyytää Festeriä tulemaan avukseen kaivamaan kultaa joten niinpä matkaa alkaa kohden kirjeessä kerrottua määränpäätä. Perille päästyä veljeä ei kuitenkaan tahdo löytyä mistään joten Festerin täytyy lähteä selvittämään asiaa tarkemmin omin päin.

Tarina oli omaan makuuni hyvä ja episodin lopussa jäi tunne että tahdon tietää enemmänkin. Tämä on hyvä merkki, sillä tulevan trilogian toista osaa tahtoo näin ollen päästä hypistelemään mahdollisimman pian kun se valmistuu ja julkaistaan.

Lämpimikseen on kiva rupatella.

Peliin oli saatu mukavasti upotettua myös old school Point and Click -pelien tyylistä huumoria; koomisia heittoja hahmojen suusta asioita katsellessa, hienosti nimettyjä tuotteita, juonen kannalta irrelevantteja keskusteluita sekä tietenkin koomisia skenaarioita.

Äänet ja musiikit olivat erittäin hyvin tehty fiilikseen sopivaksi. Äänet antoivat hyvän mausteen koko episodin ajan eikä ne missään vaiheessa käyneet rasittaviksi ja musiikit olivat laadukasta jälkeä kaikilta osiltaan. Musiikki toimi myös täydellisenä tunnelmanluojana kun baarimikko ryhtyi kertomaan kauhutarinaa ja pianisti ryhtyi pimputtelemaan taustalle tarinaan sopivia kappalevalintojaan.

Hämärältä sivukujalta löytyi filosofi.

Koska kyseessä on seikkailupeli, on siinä luonnollisesti myös puzzleja ratkottavana. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että etsitään tavaroita, käytetään niitä oikeissa paikoissa oikeisiin asioihin ja sitä kautta edetään pelissä eteenpäin. Kaikki tehtävät olivat sellaisia että niistä selvisi aivan tavallisella päättelyllä kun hieman niitä mietti. Toisin sanoen ongelmat olivat hyvinkin loogisia.

Mikään kohta ei ollut ylivoimaisen vaikea, vaikkakin itse jumituin joissain kohdissa suhteettoman pitkiksi aikaa ongelman vaikeusasteen huomion ottaen. Syy jumittumiseen ei ollut tehtävän vaikeudessa vaan omassa huolimattomuudessani. Kuten aina seikkailupeleissä, huolellisuus on yksi askel etenemiseen. Itse junnasin tarpeettoman monta kertaa samoissa paikoissa miettien ongelmaa joka lopulta ratkesi kun tutkin ympäristöt uudemman kerran verkkaisemmalla tahdilla. Itseltäni oli vain jäänyt huomaamatta yksi kohta huoneesta joka oli etenemisen kannalta olennainen. Tämän kun huomasi ja sai löydetystä paikasta tarvitsemansa esineen, pääsi sen avulla sitten taas juonessa eteenpäin.

Pelin pelaamiseen meni itselläni hieman yli viisi tuntia, joka on sinänsä kohtalaisen paljon ottaen huomioon että lisko pelasi tämän pelin lävitse hieman päälle parin tunnin. Samoin How Long To Beat -sivustolla ihmiset ovat keskimäärin pelanneet tämän parissa tunnissa lävitse, vaikkakin täytyy ottaa huomioon että kyseisellä sivulla on tätä kirjoittaessani ollut vasta 10 läpipelaajaa. Kuitenkin tästä voidaan silti huomata että tämä ei ole mikään mahdottoman pitkä peli vaikka pelaisi verkkaisemmallakin tahdilla.

Too much information, jopa Festerille.

Itse pelasin tämän pelin Steamin kautta Windowsilla. Steam-versioon on saatu mukaan myös saavutukset joita on mahdollista kerätä 15 erilaista. Itse sain näistä 14 kerättyä ilman yrittämistä joten on realistista saada kaikki saavutukset kerättyä jo ensimmäisellä pelikerralla, etenkin jos lukee ne saavutukset joita pelissä on edes olemassa.

Kaiken kaikkiaan Fester Mudd: Curse of the Gold – Episode 1 on erittäin hieno tribuutti vanhoille hyville seikkailupeleille. Se on toteutettu niin teknisesti kuin tarinallisestikin erinomaisesti ja sitä oli ilo pelata. Toivon mukaan jonakin kauniina päivänä tämä peli saa vielä jatko-osansa markkinoille, sillä kyseessä oli kaikin puolin erinomainen tuotos jonka jatko-osatkin tahtoisi päästä näkemään ja kokemaan.

24.04.2025 – HUOM! Tekstissä viitataan toiseen blogin kirjoittajaan, sillä tämä teksti oli aikoinaan elvenpath.net nimisellä sivustolla. Aleksinblogi.net sivustolla ei ole ollut muita kirjoittajia.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *