Lisää limppuja nassikalle

Uusi kovalevy menossa QNAPiin

Kesäkuussa hankin QNAP TS-451A-4G NASin kuten tänne blogiini aikaisemmin jo kirjoittelinkin. Alussa NASiin tuli laitettua kaksi 2 TB kokoista kovalevyä sisään ja ensisijaisena käyttötarkoituksena oli valokuvien saaminen pois tietokoneen kovelevyltä ulkoiselle masiinalle.

Kuitenkin innostuin rippailemaan DVD-leffojani tietokoneelle helpommin lähestyttävään muotoon ja kuten arvata saattaa nämä vievät kiintolevyltä tilaa kiitettävissä määrin.

Keskimäärin yksi leffa DVD:ltä vie noin viisi gigaa levytilaa, joten nopealla matematiikalla kymmenen leffaa vie noin 50 GB, sata leffaa vie 500 GB joten noin kaksisataa leffaa mahtuu teraan. Tietenkin heittoa on puolin jos toisin koska osa leffoista on 7 GB, osa on alle 4 GB, mutta suuntaa-antavasti noin viisi gigaa vie yksi leffa ripattuna ilman pakkaamista. Pakkaaminen x264 tai x265 -formaatteihin on hidasta ja aikaa vievää puuhaa (tietokoneelta, ei itseltä) joten en ole vielä ainakaan ruvennut isommissa määrin näitä pakkailemaan.

Kaksi 4 TB kovalevyä meni NASiin, yksi 3 TB kovalevy luultavasti menee Windows-koneeseen

Kun ostin oman QNAPini osti mukanani ollut kaverikin samaisen vekottimen itselleen. Siinä samassa häneltä jäi ylimääräiseksi vanhoja kovalevyjä joten ostin sitten häneltä nurkista pois pyörimästä kaksi 4 TB kokoista sekä yhden 3 TB kokoisen kovalevyn omaa NAS-käyttöäni varten. Kovalevyt on todella vanhoja joten on mahdollista että niiden käyttöikä ei ole suuri, mutta kovalevyt on NASissa kuitenkin RAIDattuna joten jos toinen kovalevyistä leipoo kiinni on mahdollista että toinen vielä olisi ehjä. Ainakin Toivossa on hyvä elää (ja Uskossa hyvä kuolla, sanoi lapamato).

Neljään teraan alkaa mahtumaan arviolta n. 800 leffaa DVD-laadulla joten aivan kaikki leffani eivät tule mahtumaan tähänkään. Kuitenkin siihen mennessä että pääsen levytilan loppumiseen saakka olen toivon mukaan jo kerennyt aloittamaan leffojen pakkaamisen x264 tai x265 laatuisena jolloin tilantarve pienenee merkittävästi. Sinne on kuitenkin kuukausien matka joten katsellaan mitä tässä tuleman pitää.

Leave a Reply

Your email address will not be published.