IKEA Trådfri vaikuttaa kohtalaisen pätevälle

IKEAn versio älyvalaisimesta

Kuten aikaisemmin olen täällä blogissa kirjoitellut on käytössäni Philips Hue -älyvaloja, ledistrippejä, liiketunnistimia ja dimmereitä. Kaverini kanssa rupatellessa tuli puheeksi että hän on tehnyt kotiinsa älyvalaistusta käyttäen sekä Hue-valoja että IKEAn Trådfri-valoja siten että niitä kuitenkin pystyy ohjaamaan Philips Hue -ohjausyksikön kautta sekä käyttämällä Huelle tarkoitettuja lisälaitteita (kuten tuo valokytkin/dimmeri).

Tästä innostuneena kävin kaverin kanssa IKEAssa ja ostimme kolme kappaletta näitä valoja meikäläisenkin asuntoon. Toisin kuin Philips Hue -valojen kanssa ei asennusprosessi ole aivan yhtä suoraviivainen mikäli aikoo käyttää Huen ohjainyksikköä. Huen lampun etsintä ei löydä lamppuja hakutoiminnolla suoraan eikä polttimoissa ole heksadesimaaliarvona annettu lampun numeroa joten asentaminen vaati hieman säätämistä.

Alussa polttimo tietenkin pistettiin lamppuun kiinni ja virrat päälle jotta se on edes teoriassa mahdollista löytää. Käytin tähän tarkoitukseen pöytävalaisinta jonka vein aivan Hue bridgen viereen parituksen ajaksi jotta signaali menee varmemmin perille kun ympärillä olevat muut lamput eivät aiheuta häiriötä.

Tietokoneelle täytyi etsiä softa LampFinder joka käynnistetiin ja paritettiin Hue-bridgeen. Tämän jälkeen laitettiin käynnkältä Philips Hue -softasta lampun haku päälle ja painettiin tietokoneella pyörivällä softalla Find lamp -painiketta. Vähän ajan päästä uusi valo löytyi ja sen sai lisättyä Hueen normaaliin tapaan.

Trådfri toimii ja käyttäytyy pääsääntöisesti kuin Philips Hue -valaisimen toinen generaatio. Kolmannen generaation Hue-valoissa on selkeästi parempi vihreiden sävyjen toisto, mutta esimerkiksi Hue-valojen toisen generaation vihreiden toisto on kutakuinkin samaa tasoa kuin IKEA Trådfrissa joten sen suhteen Trådfri on varsin hyvä ostos.

Nyt valoja jonkin aikaa käyttäneenä on näistä jäänyt pääasiallisesti positiivinen kokemus mutta jotain valittamisen aihettakin on. Käytännössä suurin ongelma on ollut satunnainen värin vaihto täysin ilman mitään syytä.

Eli esimerkiksi olen katsomassa leffaa ja yht’äkkiä yksi lampun väri saattaa vaihtaa sävyä kun Philips Hue -valoissa tällaista ongelmaa ei ole ollut kertaakaan. En tiedä liittyykö tämä jotenkin Hue-softan lähettämään signaaliin, tuleeko naapurista jokin taajuus joka sotkee näitä vai mikä moista aiheuttaa, mutta koska ongelma ei ole vielä kovin usein ilmennyt ei ole tämä kovin pahasti päässyt häiritsemään. Mikäli värin satunnainen vaihtelu jatkuu pidemmän aikaa täytynee vaihtaa näiden tilalle sitten oikeat Huet vähitellen.

Nyt on makuuhuoneessa jokaisessa valossa samanlaiset polttimot joten värisävyt ovat keskenään identtiset, sävyjä löytyy tarpeeksi ja kirkkautta löytyy myös sopivasti. Hue-valot taitavat mennä hieman himmeämmäksi kuin Trådfrit joten Huella on se etu makuuhuoneessa ja iltavaloissa, mutta itse olen ainakin tottunut jo nukkumaan vaikka olisivat valot yöpöydällä päällä tai ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.