PC-setuppini

PC-setuppiin kuuluu kolme screeniä, näyttö, televisio ja tykki

Viime viikolla blogin kommenteissa kyseltiin minkälaista PC-setuppia itselläni on käytössä joten ajattelin nyt tehdä tästä oman postauksensa.

Koneen sisuskalut

PC on alunperin ostettu maaliskuussa vuonna 2014 Verkkokauppa.comista joten aivan tuoreesta raudasta ei ole emolevyn, prosessorin ja muistien osalta todellakaan kyse.

Kone on lähtenyt muovautumaan ASUS CM6830 valmispaketista. Koneessa on Intel i5-3340S prosessori, emolevyn malli ilmoittaa merkikseen ja mallikseen Asus CM6330_CM6630_CM6730_CM6830_M11A eli ilmeisesti jokin perus tusinalankku joita on isoja määriä tehty kerralla valmispaketteja varten. Muistia koneessa on ainoastaan 8 GB ja sekin on nopeudeltaan ainoastaan 1600 MHz DDR3:a joten senkin osalta mennään alkuperäisellä tavaralla.

Kaikki muu koneessa onkin sen jälkeen muuttunut. Tämänhetkisenä kotelona toimii musta Fractal Design Define R5 joka on varustettu kylki-ikkunalla. Käyttöjärjestelmälle ja muutamalle pelille pääasiallisena levynä on Samsung 850 EVO 250 GB SATA3 SSD-levy ja toisena levynä on koneen mukana tullut perinteinen teran kokoinen pyörivä Toshiba DT01ACA100 levy.

Koneessa on tällä hetkellä näytönohjaimena MSI GeForce RTX 2060 GAMING Z. Kuten koneista tarkemmin ymmärtävät tietävät on näytönohjain selkeästi ylitehokas nykyiselle prosessorille, emolevylle ja muisteille eikä siitä saa lähellekään kaikkia tehoja ulos. Esimerkiksi Witcher 3:a pelatessa prosessori vetää 100 % loadit, samoin Battlefield 5:ssäkin. Näytönohjain sitä vastoin vetää loadina n. 50 % FullHD-tasolla pelatessa, mutta tarkoituksena onkin vähän kerrallaan konetta päivitellä nykyaikaisempaan myös emolevyn, prosessorin ja muistien osalta.

Fractalin kotelon ikkuna on mukava kun hankkii komponenttejä joissa on värillisiä ledejä

Näytöt

Pääasiallisena näyttönä on 27″ BenQ BL2711U joka on 4K-resoluutioon pystyvä IPS-näyttö. Ainoa huono puoli näytössä on että se pystyy vain 60 Hz päivitystaajuuteen, mutta aikaisemmin 144Hz VA-pelinäytöstä vaihdoin tähän eikä sen jälkeen ole tehnyt mieli käyttää mitään muuta kuin IPSiä koska värintoisto on aivan eri planeetalta. Kuhan joskus alkaa saada 4K IPS -pelinäyttöjä ihmisten hinnalla niin täytynee sellainen jostain sitten kaivaa.

Toisena näyttönä toimii koneen yläpuolelle asennettu 55-tuumainen LG C8 joka on oikeammin ilmaistuna OLED-paneelilla varustettu televisio eikä varsinainen näyttö. Erona näyttöön nähden on tietenkin korkeammat input lagit pelatessa, mutta hyvänä puolena vielä näyttöäkin parempi väritoisto ja laajempi dynamiikan alue (HDR).

Kolmantena näyttönä toimii tarvittaessa (eli elokuvien katselussa) videotykki. Tykki on UST-tykki eli ultralähiheittotykki. Merkki ja malli tykille on BenQ W1600UST ja se kykenee FullHD-tasoon. 4K-ultralähiheittotykit on vielä niin kaukana tavan kuolevaisen hintahaarukasta että odotellaan muutamat vuodet josko niitäkin alkaisi tulemaan tavan ihmisten saataville.

Äänentoisto

Koneen ääressä dataillessa äänentoistossa kaiutinsetuppina on Genelec 6010a -stereosetuppi. Nykyisin noita 6010a:ta ei enää myydä kovinkaan monessa paikassa vaan se on korvattu lähes vastaavalla mutta hieman parannelluilla G Oneilla. Äänetntoistollisesti kummatkin kuulostavat omaan korvaani samalta, mutta G Onessa on automaattinen kaiuttimen sammuttaminen jos signaalia ei tule sisään.

Jos laitan leffan pyörimään tykille on tuolloin äänentoistona Polk TL1700 5.1 -setuppi. Tämä on ollut hinta-laatu-suhteeltaan ihan asiallinen leffojen katsomiseen ja jos ei ole kovin nirso hifisti menee nämä ihan musiikin kuuntelussakin. Itsekin näillä satunnaisesti yksittäisiä biisejä YouTubesta kuuntelen, mutta jos ajatuksella fiilisten musiikkia käytän sitten jotain muuta äänentoistoa.

Audio interfacena eli “äänikorttina” toimii Audiolab M-DAC. Näitäkään ei enää taida löytyä ainakaan Suomesta mistään uutena koska tästäkin on tullut uusi malli markkinoille ja vanha malli tietenkin sen myötä jäänyt pois valikoimista. Kuitenkin omaan käyttöön varsin asiallinen peli, toimii hyvin niin aktiivikaiuttimille esivahvistimena kuin myös kuulokevahvistimena.

Playstation Platinum Wireless Headset

Verkkopelejä on usein tarvetta kommunikaatiolle joten tuolloin käytän Playstation Platinum Wireless Headsettiä joka on langaton kuulokemikrofoni-yhdistelmä joka toimii myös PC:ssä. Nyt näitä on tullut yli vuosi jo käytettyä ja ne on perus ok tasoa, mutta akkukesto on suhteellisen huono (ehkä n. 8 h). Seuraavat pelikuulokemikrofonit sitten valikoin pidemmällä harkinnalla.

Kontrollerit

Jotta konetta voi käyttää pitää tietenkin olla näppikset ja hiiret ja potentiaaliset muut vekottimet. Omassa käytössäni on ollut hyvin monta vuotta jo näppäimistönä Logitech G510s. Näppäimistö on perus ok, mutta kova käyttö alkaa jo näkymään monien kirjainten kulumisena pois. Tarkoituksena on näppäimistö päivittää jossain vaiheessa sellaiseen missä voi näppäinkohtaisesti määrittää eri värit sillä tässä pystyy vain kaikkiin asettamaan kerralla samat värit.

Hiiri tuli vaihdettua viime kuun puolella langattomaan Logitech G703:een. Tästä on tarkoitus kirjoittaa jonkinlainen lyhyt arvostelu lähiviikkoina tänne blogiinkin, mutta lyhyesti sanoen todella hyvä hiiri on ollut kyseessä.

Näiden lisäksi käytössäni on myös toinen näppäimistö ja toinen hiiri eli jonkinlaiset langattomat Asukset jotka tulivat koneen mukana. Näiden käyttötarkoitus on olla sohvapöydällä jotta voin tykkiä käyttäessä käyttää niitä eikä joudu menemään koneen luo aina kun tarve on näppäimistölle tai hiirelle, esim. leffaa katsoessa kun haluan pausettaa videon.

Logitech G703 on langaton pelihiiri

Lisäksi koneessa on kiinni Xbox Onen ohjain. Tällä hetkellä ainoastaan langallisena versiona, mutta ehkä jossain vaiheessa hankin langattoman adapterin PC:lle jotta voin pelata Xboxin ohjaimella sohvalla röhnätessä ja videotykkiä näyttönä käyttäessä.

Tulevat päivitykset

Seuraavaksi koneeseen on tarkoitus päivittää emolevy, prosessori ja muistit. Samalla mahdollisesti myös M2-levyyn voi tulla hypättyä, mutta sen näkee sitten kun asia on ajankohtainen.

Lisäksi päivityslistalla on uusi näppäimistö, langaton adapteri Xbox Onen ohjaimelle ja tietenkin pelituoli. Nykyinen tuoli on kulahtanut rimpula joka ei ergonomialle ole hyvä mutta kunhan kohdalle sattuu hyvä ja järkihintainen täytyy sellainen ostaa pois. Siihen asti näillä mennään 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.