Vahvistin vaihtoon

Naim Nait 5i-2 löysi kotinsa hifi-räkkiini

Jokunen aika takaperin tori.fi sivustolla satuin bongaamaan käytetyn NAIMin integroidun vahvistimen Nait 5i-2:n todella edulliseen hintaan. Entuudestaan en tiennyt lainkaan onko vahvistin hyvä, huono vai jotain siltä ja väliltä mutta kiinnostusta selvittää NAIMin vahvistimen omaan korvaan miellyttävyys on ollut mielessä jo jonkin aikaa.

Olen jo joitain vuosia käyttänyt pääasiallisena stereovahvistimenani integroitua Rotel A14:aa. Ennen Rotelia käytössäni oli muistaakseni NAD C315BEE joka oli varsin hyvä vahvistin. NADin jälkeen koetin vuosia takaperin AV-viritinvahvistinta stereosetupissani mutta sen äänenlaatu oli NADiin verrattuna surkea (mutta ei niin surkea että olisin ollut tyytymätön jos en olisi ollut kuullut jo paremmasta).

Tämän seurauksena kuitenkin sain havaita että vahvistimissa todellakin on eroja äänenlaadussa jonka jälkeen siirryin sitten NADista tuohon Rotel A14 -sarjan vahvistimeen. Vahvistin on ollut hyvä ja toimiva, siinä on monipuoliset ominaisuudet ja tehoja riittänyt jokaisille kaiuttimille joita olen käyttänyt joten mitään varsinaista tarvetta vahvistimen vaihdolle ei sen suhteen ollut – ainoastaan harrastusmielessä yleinen mielenkiinto päästä koettamaan millaista on elämä NAIMin vahvistinten äänimaailmassa.

Kävin NAIMin hakemassa kotiin, pistin sen räkkiin ja virittelin lähes kaikki johdot jo valmiiksi lukuunottamatta kaiutinkaapeleita. Ennen niiden siirtoa Rotelista NAIMiin kuuntelin kuitenkin Sarah Connorin kappaleen From Sarah With Love vielä Rotel A14:lla. Sen jälkeen vaihdoin vasta kaiutinkaapelit kiinni NAIMiin ja kuuntelin heti saman kappaleen silläkin jotta mielessä olisi tuoreena miltä eri vahvistimet kuulostavat.

NAIM NAIT 5i-2 takaa kuvattuna

Ero vahvistinten välillä oli helposti huomattavissa (ellei vain ole placebo-efektiä joka tietenkin on mahdolista aina näissä hifijutuissa) sillä NAIMin soundi kuulosti heti lämpimämmältä ja tuntui kuin stereokuva ja erottelevuus olisi parantunut myöskin.

Rotelissa on omaan makuuni ollut erinomainen ääni, mutta NAIM tuntui heti alusta asti omaan korvaani miellyttävämmältä. En toki varmaksi tiedä miksi, ehkä siksi että se kuulostaa lämpimämmältä tai sitten vain placebo-efektin vuoksi koen sen paremmaksi. Oli miten oli, pääasia on että musiikin kuuntelun nautinto kasvoi vielä entuudestaankin paremmaksi. Nopeasti oli jo selvää että minun ja Rotelin tiet eroavat ja A14 päätyi tori.fi sivustolle myyntiin.

Toivon mukaan jonakin päivänä vielä vastaan tulee edullisesti käytetty NAIMin CD-soitin jotta pääsisin testaamaan myös sitä. Tällä hetkellä NADin CD-soitin yhdistettynä NAIMin DACiin on ollut hyvä kokemus, mutta mene tiedä vaikka kokemus paranisi eri CD-soittimelta. Jos ei muuten niin ainakin hifiräkki näyttäisi esteettisesti miellyttävämmältä kun kaikki olisivat saman valmistajan laitteita 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.