Leffalauantai: Sleepless in Seattle (Uneton Seattlessa)

Sam Baldwin (Tom Hanks)

Sleepless in Seattle (IMDB) joka suomalaisittain on käännetty muotoon Uneton Seattlessa on vuonna 1993 julkaistu romanttinen draamakomedia. Sen on ohjannut Nora Ephron jonka toisesta ohjaamasta elokuvasta Bewithced löytyy arvostelu myös täältä blogista (lue arvostelu). Pääosarooleissa nähdään Tom Hanks, Meg Ryan sekä Ross Malinger.

Elokuva kertoo arkkitehti Sam Baldwinista (Tom Hanks), miehestä joka on menettänyt vaimonsa ja joka menetyksen jälkeen elää kahden poikansa Jonahin (Ross Malinger) kanssa. Samin on vaikeaa päästä ylitse vaimonsa menetyksestä sillä niin monet asiat kotikaupungissaan muistuttavat hänestä ja niinpä Sam päättää muuttaa poikansa kanssa Seattleen.

Seattlessa asuessaan Jonah soittaa radiolähetykseen ja kertoo että hän toivoisi isänsä löytävän uuden vaimon itselleen. Sam joutuu hänkin hetken juttelemaan radiojuontajan kanssa tilanteestaan ja näinpä hänet tullaankin tuntemaan Seattlen unettomana hänen tarinansa kerronnan jälkeen. Samin tunteikas kertomus vetoaa moniin naisiin ja pian hän saakin kirjeita ympäri maata. Valitettavasti hän ei kuitenkaan lämpene ajatukselle tavata nainen kirjeen välityksellä eikä uutta äitiä Jonahille tahdo löytyä sitä kautta.

Sam alkaa pian tapailemaan toista naista joka ei valitettavasti ole Jonahille mieleinen. Jonah on lukenut yhden isänsä saaman hyvän kirjeen ja on varma siitä että tuo kirjeen Annie (Meg Ryan) olisi isälleen se oikea. Vähitellen asiat alkavat hakeutua lajityypille oletettuun suuntaan.

Annie Reed (Meg Ryan)

Muistan nähneeni tämän elokuvan muutamia kertoja aikaisemmin, mutta edellisestä katselukerrasta on kulunut ainakin yli kymmenen vuotta joten lähes uusin silmin elokuvaa pääsin katsomaan. Oli ilahduttavaa havaita että elokuva oli yhtä hyvä kuin mitä olin muistellutkin.

Tarina itsessään on tyylilajilleen ominaisella tapaa varsin ennalta arvattava kokonaisuutena, mutta keskiverrosta romanttisesta draamakomediasta poiketen on mukana myös äitinsä menettäneen lapsen näkökulmaa ja kaipuuta äitihahmoa kohtaan joka antaa tarinaan hieman lisää syvyyttä ja merkitystä. Tämänlaisessa tilanteessa ei riitä ainoastaan että mies ja nainen rakastavat toisiaan, vaan toisen osapuolen olisi oltava myös sellainen jonka kanssa lapsikin tulee toimeen.

Kokonaisuutena Sleepless in Seattle on hyvä elokuva. Se on lämminhenkinen ja koskettava, paikoitellen humoristisiakin elementtejä sisältävä rakkaustarina jossa rakkaus voittaa kaikki esteet jotta sielunkumppanit löytävät toinen toisensa.

Arvosana: 8/10 (IMDB: 6,8/10)

Leave a Reply

Your email address will not be published.