Leffalauantai: First blood

Rambolla on asiaa

First blood (IMDB) on vuonna 1982 julkaistu toimintaelokuva jonka on ohjannut Ted Kotcheff. Pääosarooleissa nähdään Sylvester Stallone, Richard Crenna sekä Brian Dennehy.

Elokuvan juonessa kerrotaan kuinka Vietnamin veteraani John Rambo (Sylvester Stallone) saapuu pieneen kylään etsimään vanhaa taistelutoveriaan. Paikan päällä hän saa kuulla että ystävänsä on jo menehtynyt joten visiitti jää lyhyemmän puoleiseksi. Lähtiessään pois hän saa seriffi Trautmanilta (Richard Crenna) kyydin pois kylältä, mutta seriffin törkeä ja täysin epäasiallinen käytös saa Rambon suuntaamaan tiensä heti kyydistä noustuaan takaisin kohden kylää. Pois ajava sheriffi huomaa Rambon paluuaikeet taustapeileistään ja pian Ramboa viedäänkin poliisiasemalle mielivaltaisten pidätyksen syiden saattelemana.

Asemalla törkeä ja asiaton käytös Ramboa kohtaan jatkuu aina siihen saakka että hänen mittansa tulee täyteen ja poliisit saavat nopeasti havaita että tämän miehen kanssa on turhaa lähteä koettamaan onneaan ainoastaan muutaman miehen voimin. Rambo pistää väkeä kenttään ja pakenee asemalta saaden aikaan kohtalaisen kokoisen operaation. Yhden virkavallan edustajan päästyä epäonnisesti hengestään saa operaatio vielä suuremmat mittasuhteet ja pakomatkasta tulee entistäkin vaarallisempi niin metsästettävälle kuin myös metsästäjille.

Trautman (Richard Crenna)

First bloodin tarina avaa tarpeeksi vaikkakin lajityypilleen ominaiseen tapaan pintapuoleisesti John Rambon persoonaa ja historiaa antaen sitä kautta myös järkevän selityksen miksi hän on niin kova taistelija kuin on. Lisäksi virkavaltaa pakenevasta ja väkeä hengiltä päästävätä Vietnamin veteraanista ei rakennu kuitenkaan missään vaiheessa mielikuvaa vaarallisesta tai arvaamattomasta pyskopaatista, vaan enemmänkin sotilaasta joka taistelee oikeudenmukaisuuden puolesta virka-asemaansa väärinkäyttäviä vallan vahtikoiria vastaan.

Pidin erityisesti elokuvan rytmistä ja siitä kuinka toiminnallisten kohtauksien ja seesteisempien osien välinen dynamiikka oli rakennettu, aivan samalla tapaa kuin Die Hardissakin (katso arvostelu täältä). Lisäksi leikkauksista ei syntynyt levotonta tai sekavaa tunnelmaa joka turhan usein toimintaelokuvissa syntyy omaan mieltymykseeni huonosti sopivan leikkaustyylin vuoksi.

Suoraviivaisen toiminnan ystävälle First blood on näkemisen arvoinen elokuva joka kestää useammankin katselukerran.

Arvosana: 8/10 (IMDB: 7,7/10)

Leave a Reply

Your email address will not be published.