Kokeilussa: Olympus LS-P4 audiotallennin

TL;DR Erinomainen äänityslaite. Pieni koko, sisäänrakennettu 8GB muisti, hyvä äänenlaatu ja nopea käytettävyys erinomaisella akkukestolla tekevät tästä äänityslaitteen jota on helppo suositella.

Yleisesti käyttötarpeista

Aina toisinaan on tarve saada pikaisesti äänitettyä ääntä talteen hyvällä laadulla milloin mihinkin tarkoitukseen. Esimerkiksi tehdessäni foley-äänityksiä olen käyttänyt Zoom H4n:ää ja samaista vekotinta tuli käytettyä myös kavereiden kotikeikan äänityksissä viime vuoden puolella ja äänenlaatu on siinä ollut erinomainen.

Monessa pikaisessa kitaralla remputellussa demokappaleen äänityksessä yleensä kännykän mikrofoni on tarpeeksi hyvä omaan käyttööni, mutta kännykän käytössä äänityslaitteena häiritsee enemmänkin sen käytettävyystekijät ja se että puhelimeen voi kesken kaiken tulla puheluita ja notifikaatteja ja muita workflowta häiritseviä elementtejä. Sen lisäksi en halua myöskään että jokainen demoäänityskin mitä tekee päätyy pilvipalveluihin varmuuskopioituna, joten erilliselle laitteelle on siis yhä käyttöä.

Zoom H4n on ollut käytössäni varmaankin seitsemän tai kahdeksan vuotta ja se on tehnyt sen mitä tarvitsen ja paljon enemmänkin. Kuitenkin Zoom H4n ei ole itselleni aivan jokaiseen tilanteeseen sopiva sanelin, sillä se on käytössä hieman hidas ja sen akkukesto on heikko. Lisäksi laite painaa paljon paristojen kanssa (338.9 grammaa Ken Rockwellin sivun mukaan) joten aivan jokaiseen tilanteeseen Zoom H4n ei ole itselleni soveltunut.

Viime vuoden puolella rupesin tutkailemaan joitain vaihtoehtoisia äänityslaitteita jotka sopivat yleisäänityslaitteeksi vähän jokaiseen tilanteeseen. Vaatimuksena oli pieni koko, hyvä akkukesto sekä tietenkin tarpeeksi hyvä äänenlaatu. Näihin kriteereihin Olympus LS-P4 tuntui sopivan ja sellaisen viime vuoden joulukuussa jo itselleni hankinkin. Tämän jälkeen laite onkin ollut jokapäiväisess käytössä, joten arvio laitteesta perustuu muutamien viikon käyttöön.

Koska laite on ollut jokapäiväisessä käytössä on helppoa jo lyhyesti todeta että omaan käyttööni laite on ollut erinomainen.

Speksit ja ääninäytteitä

Olympus LS-P4 on pieni. Vierellä iPhone 11.

Olympus LS-P4 on kooltaan erittäin pieni. Valmistajan sivujen mukaan (katso tuotesivu täältä) korkeutta on 108,9 mm, leveyttä 39,6 mm ja paksuutta vain 14,4 mm. Paino pariston kanssa on 75 grammaa, joten laite on kokonsa puolesta aivan mielettömän hieno vekotin.

Tallennus tapahtuu joko sisäiselle 8 GB muistille tai vaihtoehtoisesti itse asennettavalle mircoSD-kortille. En ole koettanut microSD:n toimivuutta koska 8 GB sisäinen muisti on ollut omassa käytössäni enemmän kuin tarpeeksi, etenkin kun tallennan omat muistiinpanot, jamittelut ja muut vastaavat MP3-formaatissa.

Laite tukee tallennusta MP3:n lisäksi WAV- sekä FLAC muodossa. WAV-muodossa on mahdollista äänittää 96 kHz/24 bit joten laite on suunnattu vakavampaankin käyttöön kuin vain satunnaisten remputteluiden äänitykseen tarpeeksi hyvällä laadulla.

Jotta äänenlaadusta saa edes jotain käsitystä laitetaan alle pari ääninäytettä. On hyvä kuitenkin huomioida näitä kuunnellessa että näissä ei ole pyritty äänittämään erityisen optimaalisesti. Laite on vain tökätty johonkin jossa se on “sinne päin” ja pistetty nauhoitus mp3-muotoisena päälle.

Akustisen kitaran remputtelua, LS-P4 20 cm korkeudella pöytälevystä kamerajalustassa
Pianoa ja laulua. LS-P4 sohvan käsinojalla epäoptimaalisessa kulmassa (äänikentän sivussa).
Aamuista Raamatun lukemista, Roomalaiskirje 2:14-16. Mikrofoni pöydällä alle puolen metrin päässä itsestäni.

Omat käyttökokemukset

Laitteen sisältä tulee USB-liitäntään sopiva adapteri. Tämä on erinomainen ominaisuus.

Kuten aikaisemmin ylempänä kirjoitin, on laite ollut nyt joidenkin viikkojen ajan jokapäiväisess käytössä ja se on ollut itselleni erinomainen apuväline ja se on soveltunut kaikkiin omiin äänitystarpeisiini.

Käytän tätä laitetta unipäiväkirjana, eli heti kun herään ja jos olen nähnyt unta laitan tämän vekottimen päälle ja puhun mitä unta näin. Sen lisäksi käytän tätä aamuisin Raamatun lukemisen sekä Raamatun Sanoma -vihkon tekstien tallentamiseen sekä “päiväkirjan” puhumiseen.

Näiden käyttöjen lisäksi tätä on tullut käytettyä myös kun olen värkännyt jotain demobiisiä jotta on edes jonkinlainen muistikuva millaisella rytmillä kappaleen oli tarkoitus mennä ja minkälaisella sovituksella laulua olin ajatellut laulettavan. Samoin toisinaan olen soittelua ja lauleskelua yleisesti äänitellyt pistämällä tallentimen päälle nauhoittamaan treenailusessiota.

Erinomaisia puolia fyysisten mittojen ja äänenlaadun lisäksi löytyy myös muita. Laitteen sisältä saa sivussa olevalla kytkimellä esiin USB-liittimen jonka avulla laitteen saa suoraan tietokoneeseen kiinni. Tietokoneella laite näkyy USB-tikkuna tai vastaavana ja sieltä voi suoraan kuunnella äänityksensä tai siirrellä tietokoneelle. Tämä on todella suuri plussa sillä tällöin ei ole tarvetta millekään ylimääräisille kaapeleille yms. mikäli koneesta löytyy vanhanaikainen USB-liitäntä.

Pohjapuolelle saa kiinnitettyä kamerajalustaan sopivan adapterin

LS-P4:ssä on viisi kansiota joita voi valita tallennuskohteeksi. Ilmeisesti kansioita ei taida kuitenkaan voida nimetä muulle nimelle joten pitää vain koettaa muistaa mikä missäkin kansiossa on. Itselleni on vähitellen jo muovautunut tietyt kansiosijainnit joten näiden muistaminen ei ole kovin suuri haaste; Folder A on musajamitteluihin, Folder B on kaikkeen sekalaiseen, Folder C on varattu unipäiväkirjoille, Folder D on varattu Raamatun lukemiselle ja Raamatun Sanoma -vihkon sisällön lukemisille ja viimeinen Folder E on tarkoitettu päiväkirjojen tallentamiseen.

Pidän myös siitä että LS-P4:ssä on Bluetooth-tuki. En alussa ajatellut että tästä iloa olisi, mutta laitteen yhdistäminen Bluetooth-kuulokkeisiin tai Bluetooth-kaiuttimeen on osoittautunut hyväksi ominaisuudeksi, sillä tällöin pääsee kuuntelemaan jo hyvällä äänenlaadulla äänitystä ilman että tarvitsee edes koneelle siirtää tai etsiä piuhaa kuulokkeiden kytkemiseen laitteen kyljessä olevaan kuulokeliitäntään.

Akkukesto laitteessa on loistava. Joidenkin nettisivujen perusteella törmäsin väittämään 39 tuntia, mutta en tätä ole itse validoinut. Kuitenkin jokapäiväisellä käytöllä monen viikon ajan ei ole ollut akun kulumisen kanssa ongelmia. Mikä parasta, laite toimi AAA-paristolla ja mukana toimitetaan ladattava AAA-akkuparisto. Kun tämän sanelimen tökkää kiinni tietokoneeseen voi laite myös ladata sisällä olevaa akkuparistoa. Tämä jos mikä on hieno ominaisuus ainakin itselleni, sillä enää ei tarvitse olla ostamassa erillisiä paristoja, mutta mikäli jostain syystä akkuparisto kuolee voin tilalle ostaa väliaikaisesti myös tavallisen AAA-pariston ja käyttää laitetta sen avulla.

Loppupäätelmät

Olympus LS-P4 minitripodissa.

Olympus LS-P4 on äänityslaite josta on tullut itselleni jokapäiväinen käyttöväline. Se tarjoaa mahdollisuuden äänittää WAV, FLAC sekä MP3-muodossa, siihen saa paritettua Bluetooth-kuulokkeet, sen akkukesto on erinomainen ja mikäli sisällä on AAA-akkuparisto voi sitä paristoa myös ladata laitteen ollessa kiinni USB-liitännässä. USB-liitin löytyy laitteen sisältä joten erillisiä kaapeleita ei tarvitse venkslata. Lisäksi laitteessa on 8 GB sisäinen muisti (josta toki osa on laitteen omassa käytössä eikä täysin käyttäjän käytössä) ja siihen voi laittaa lisäksi MicroSD-kortin jolloin tilan ei pitäisi ainakaan olla mikään ongelma.

Liitännöissä löytyy lisäksi pieni mikrofonin sisäänmenoliitäntä sekä pieni kuulokeulostuloliitäntä, mutta näitä en ole vielä itse ainakaan testannut.

Ainoat miinuspuolet mitä olen löytänyt on se, että laitteeseen ei voi tehdä vapaavalintaisia kansioiden nimiä mihin tallennuksiaan tekee. Pieni miinus isojen hyötyjen rinnalla.

Kokonaisuutena Olympus LS-P4 on erinomainen tallennin jota on helppoa suositella.

2 thoughts on “Kokeilussa: Olympus LS-P4 audiotallennin”

 1. Tervehdys.Kiitokset Olympus LS-P4 testauksesta. Ostin kyseisen laitteen n. kuukausi sitten luontoäänitys käyttöön.Olen hieman pulassa muutamien toimintojen kanssa, ehkä varsin minimaalisesta käyttöohjeesta johtuen. Tallentimessa on File Menu-Voice Detect valikossa mm. Normalize toiminta, jota en ole osannut näppäillä toimintaan. Tämä olisi varsin hyödyllinen äänitteiden korjauksessa oikealle tasolle. Mikäli tiedät toiminnan ottaisin tiedot kiitoksin vastaan. Samoin jos on olemassa joku käyttäjä ryhmä josta saisi lisävinkkejä. Kiitos ja hyvää syksyä.

  1. Kiitokset kommentista! Enpä ole itse tainnut käyttää laitteen normalisointitoimintoa sillä hoidan jälkikäsittelyt tarpeen mukaan Logic Prossa.

   Mitä katselin netistä Olympuksen manuaaleista on siellä mainintaa että normalisointia ei voisi suorittaa tiedostoille joissa on ollut kokonaisuudessaan jo kova äänenvoimakkuus, tiedostoille joissa on äkillisiä kovia ääniä eikä myöskään niille joissa on paljon vaihtelua äänenvoimakkuuksissa (englanninkielinen manuaali josta katsoin löytyy https://www.olympusamerica.com/files/oima_cckb/LSP1_LSP4_EN_manual.pdf sivulta).

   Mikäli tietokoneella on mahdollista hoitaa äänenvoimakkuuksien säätämistä voi käsittääkseni esimerkiksi ilmaisella Audacityllä sen tehdä sekä luultavasti myös laitteen mukana toimitetulla Wavesilla (vai mikä siinä mukana olikaan). En sitä kyllä itse saanut omalla Windowsilla toimimaan enkä jaksanut jäädä säätämään sillä en itse käytä sitä, mutta Audacity voisi olla ohjelma mitä kannattaa koettaa normalisointiin mikäli laitteen kautta suoraan ei saa toimimaan.

   Mikäli tarvitsette tarkemmin tähän apua niin kysykää toki niin katson jos osaan auttaa 🙂

   – Aleksi

Leave a Reply

Your email address will not be published.