Operaatio uudet kovalevyt NASiin

Kovalevy menossa kiinnitykseen

Käytössäni on ollut hieman yli vuoden ajan QNAPin TVS-882 NAS (lue täältä) ja se on rullaillut mukavasti useamman kiintolevyn voimin. Yksi SSD-levy on varattu virtuaalikoneille, yksi levy on ollut yksinäisenä kovalevynä ilman raidausta missä on ollut asennettuna QNAPille saatavia ohjelmia ja loput neljä kiinni ollutta levyä on ollut kahtena RAID-1 ryhmänä.

NASiin heittämäni levyt ovat olleet vanhoja ja vuosia käytössä olleita joten vähitellen yksi niistä sanoi työsopimuksensa irti kokonaan. Koska levyjen vaihto, tiedostojen kopiointi asemalta toiselle backuppia varten jne. ottaa hyvän tovin päätin kerralla ostaa kaikkiin ei-SSD-levypaikkoihin uudet levyt samaan aikaan jotta koko operaation saa parin päivän aikasyklillä toivon mukaan toteutettua.

Levyiksi valikoitu Seagaten IronWolf-levyt joissa yhdessä levyssä on 4 TB tilaa. Koska jokainen levy on tarkoitus raidata tulee operaation jälkeen NASille 12 TB levytilaa käyttöön joka riittää pidemmäksikin aikaa ellei mitään ihmeitä tapahdu (lue: jos videokuvailu lähde aivan lapasesta).

Valokuvia NASille on kertynyt muutaman teran verran, mutta viimeisen parin vuoden aikana kasvutahti on ollut selkeästi nousujohteista ja kuvia kertyi viime vuonna yli 200 GB verran. Uusimpana innostuksenani on ollut videokuvailu (lue kamerasta täältä) jolla kuukaudessa on tullut kuvattua jo yli 200 GB verran materiaalia. Tätä taustaa vasten levyjä on hyvä laittaa laitteeseen valmiiksi jos tahti ei hidastu merkittävästi lähikuukausien aikana 😀

Levynvaihtoprosessi on vielä vaiheessa, mutta pari levyä on jo NASiin tullut heitettyä paikalleen. Vähitellen kun varmuuskopioinnit on mennyt voi vaihtaa vielä kolmannekin levyn ja antaa RAIDien korjata itsensä jonka jälkeen toivottavasti jo ensi viikolla pääsee puljaamaan loputkin levyt koneeseen kiinni 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.