Saunalahti/Elisa myy kuluttajilleen toimimatonta mobiililaajakaistatekniikkaa

Saunalahden/Elisan käsitys 300 Mbit nettinopeudesta 5G:llä

Viime kuun puolella äidilleni kaupattiin Saunalahden/Elisan toimesta 5G-nettiliittymää Internetin käyttöön. Käytössä hänellä on Elisa Viihde joka on aikaisemmin toiminut käyttäen kiinteää Internet-yhteyttä, muistini mukaan ADSL-liittymää.

Itä-Suomessa Suhmurassa on ilmeisesti alettu ajamaan koko alueelta kiinteät nettiliittymät alas ja tilalle tarjotaan modernia 5G-ratkaisua. Uuden nettiliittymän hinta on 24,90 eur joten mikään kovin edullinen liittymä ei ole kyseessä. Jos toimivuus olisi hyvä ja nopeus olisi vakaa ei hinta olisi toki mitenkään paha, mutta nykyisellään toimivuus on käsittämättömän huono, nettinopeudet tipahtavat käyttökelvottomalle tasolle ja yhteys pätkii niin televisiossa kuin tietokoneella WLANilla yhdistettynä siihen purkkiin mikä Saunalahdelta on äidille myyty.

Tietenkin yksi optio olisi koettaa laittaa oman koneen ja nettiboksin väli kiinni Ethernet-kaapelilla, mutta se on täysin poissuljettu vaihtoehto. Muutenkaan WLANin kanssa ei ole ollut ongelmia ja ainoastaan nettiyhteys tämän boksin kautta on joten jos nettiboksin WLANissa olisi vikaa, olisi edelleenkin lopputulema sama eli se, että Saunalahti on myynyt kuluttajilleen täysin käyttökelvotonta roskaa.

DNA:n nopeustestisivun DOMin lataus kesti 1.4 minuuttia kun selaimen Cachen otti pois päältä

Soitin tästä Saunalahden asiakaspalveluun ja siellä palveluhenkilö otti vikailmoituksen vastaan. Asiakaspalvelu oli tuttuun tapaan hyvää ja ystävällistä ja mikä parasta, asiakaspalvelija ei edes yrittänyt tarjota mitään maksulliseen OmaGuru-palveluun soittoa josta ei olisi tämän asian tiimoilta tullut hullua hurskaammaksi kun vika on helppoa jokaisen teknisesti orientoituneen havaita itsekin.

Saunalahden teknisestä palvelusta soitettiin myöhemmin takaisin kuten oli asiakaspalveluhenkilö ilmoittanut että he soittavat sieltä allekirjoittaneelle. Siellä olevan asiakaspalveluhenkilön kanssa asiaa selviteltiin ja kävi ilmi että alueella missä äitini asuu ei ole 5G:tä olemassakaan vaan lähin masto on Vehkapurolla, vajaan 10 km päässä (vai vajaan 8 km?). Eipä siinä mitään jos 4G edes toimisi, mutta kun ei toimi sen enempää sekään.

Lisäksi tämän vuoden Q4:lle ei ole Saunalahdella ilmoitettua aikomusta rakentaa lisää 5G-mastoja, joten loppuovuoden puolella ei ole odotettavissa tilanteeseen muutosta. Käytännössä tarjolla on siis ainoastaan netti joka toimii välillä juuri ja juuri käyttökelpoisesti (nopeimmat speedtestit antanut muistaakseni 15 Mbit/s) mutta joka jää todella kauas myydystä 300Mbit-nopeudesta.

Korjausehdotukseksi tarjottiin lisäantennin asentamista ja sen suuntaamista mastoa päin. Sinänsä itselleni tämä vaihtoehto olisi edes jossain määrin ok ja olisin sen voinut käydä asentamassa pihalle, mutta valitettavasti myydyssä nettiboksissa ei ole paikkaa lisäantennille joten se siitä ideasta sitten.

Tältä näyttää pahimmillaan Tanssii Tähtien Kanssa Elisa Viihteellä uudella 5G-liittymällä

Tuntuu käsittämättömältä kuinka paljon Saunalahti/Elisa palveluitaan huonontaa syrjäseuduilla ja kauppaa tilalle täysin toimimatonta tekniikkaa tilalle ja sulkee aikaisemmin hyvin toimineet tekniikat pois.

Ymmärtäisin mikäli vanha tekniikka ajettaisi alas kun uusi yhtä hyvin toimiva tekniikka olisi jo käytössä ja varmatoiminen, mutta siinä vaiheessa kun toimivuus alueella mistä toimiva palvelu katkaistaan on täysin mitä sattuu tuntuu se törkeältä kuluttajien kusettamiselta. Mutta minkäs teet kun kyseessä on kuitenkin yksityinen yritys joka voi myydä tai olla myymättä tuotteitaan miten haluaa.

Valitettavasti tilalle ei taida olla muilla operaattoreilla sen enempää toimivia vaihtoehtoja, joten EU:n Strategiseen tavoitteeseen on vielä matkaa: “Strateginen tavoite vuodeksi 2025: Kaikilla EU:n kotitalouksilla, niin maaseudulla kuin kaupungissa, on käytettävissään internetyhteys, jossa laskevan siirtotiennopeus on vähintään 100 Mbit/s ja joka on nostettavissa gigabittinopeuteen. ” (aiheesta lisää voit lukea täältä ja artikkeli josta alunperin tähän törmäsin voit lukea täältä).

Nykyinen teknologian kehitys aina vain raskaammiksi nettisivuiksi yhdessä verkkoinfrastruktuurin negatiivisen kehitykseen syrjäseuduilla antaa huolestuttavan kuvan yhteiskunnallisesta kehityksestä joka saa tuntumaan siltä kuin ajassa oltaisi hypätty 15 vuotta taaksepäin. Lähes jokainen peruspalvelu nykyään on siirretty Internetiin (nettipankki, vakuutusasiat ja monet muut) ja sen jälkeen palvelut ajetaan niin huonoiksi syrjäseuduilla että niiden käyttö on lähinnä huono vitsi joka saa tuntumaan kuin olisi saapunut Neuvostoliittoon syrjäkylälle.

Jos jotain muuta tästä episodista en itse opi niin ainakin sen, että yhtään liittymää ei itselleni tule jatkossakaan Saunalahden/Elisan kautta nettiin eikä puhelimeen vaikka sen saisi 80 % halvemmalla kuin kilpailijat. Äänestän jaloillani ja lompakollani siellä missä voin ja toivon että mahdollisimman moni muu tekee samoin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.