Kahvia parin kuukauden tauon jälkeen

TLDR; Olin muutamaa päivää vaille kolme kuukautta kahvitta jotta näkisin millaisia vaikutuksia kofeiinilla on kun siihen pitkän tauon jälkeen palaa. Omat havainnot oli että muutokset mihinkään suuntaan eivät omalla kohdalla olleet mitenkään merkittävät. Nukuin kahvittoman kauden aikana aivan yhtä huonosti kuin silloinkin kuin juon kahvia eikä mitään muutakaan merkittävää muutosta tapahtunut joten jatkan jälleen kahvin nauttimisesta, vaikkakin aikaisempaa pienemmissä määrin.

Blogia pidempään seuranneet ja täältä kahviarvioita lukeneet tai itseni muuten vain tuntevat tietävät että tapanani on ollut siemailla kahvia enemmän tai vähemmän säännöllisesti jo lapsuusvuosista saakka. Koska pidän myös erilaisten asioiden kokeilusta päätin olla ilman kahvia noin kolme kuukautta.

Ajatus tähän lähti kun seurakuntasisareni kysyi että olenko koskaan ajatellut olla ilman kahvia. Tuolloin kommenttini oli että en, mutta pari päivää myöhemmin kuitenkin ajattelin että pitäisiköhän kuitenkin huvin vuoksi ja urheilun kannalta koettaa millaista elämä olisi jos kahvin jättäisin pois.

Olen joskus nuorempana ollut pitkiäkin aikajaksoja ilman kahvia, mutta tuolloin tuli kuitenkin nautttia kofeiinia kaakaon muodossa. Samoin jossain vaiheessa aikuisiällä kun olin ilman kahvia siemailin rooibosta (kofeiinitonta juomaa) sen sijaan, joten täysin uusi ja mahdoton ajatus ilman kahvia oleminen ei ollut.

Lopetin kahvin juonnin kerralla ilman mitään vähentämisiä tai vastaavia. Päänsärkyjä ei tullut eikä mitään tavallisuudesta poikkeavia olotilojakaan sen suuremmin. Ainoa mihin kiinnitin merkitystä oli hieman helpommat aamuheräämiset kun ei ollut aivan hillitöntä koomailua ja pilkkimistä sängystä ylös kömpimisen jälkeen. Pidempään ilman kahvia oltua ei heräämiset silti kokonaisuutena mitenkään merkittävän helpommaksi käyneet kuin silloinkaan kuin kahvia joi – väsyä oli ja monesti unta tuli jatkettua lähes niin pitkään kuin mahdollista että kuitenkin kerkesi työt aloittamaan kahdeksalta.

Monesti kuulee sanottavan että kofeiini vie yöunet. En ole tätä itse pannut merkille, mutta nyt tuli oiva tilaisuus havaita tämäkin josko sitä nukkuisi paremmin ilman kahvin käyttöä. Allekirjoittaneen kokemukset ilman kahvia oli silti aivan samanlaiset kuin kahvin kanssakin – nukuin aivan yhtä huonosti ja aivan yhtä vähän. Sängyssä pyöriessä ennen unen saamista meni pitkään silloin kuin join kahvia eikä muutosta parempaan ollut myöskään vaikka oli ilman kahviakin.

Katselin myös YouTubesta useita videoita joissa useassa kerrottiin että kolmen kuukauden kofeiinittomuuden jälkeen kahvin vaikutukset huomaisi selkeästi. Täysin ilman kofeiinia en kuitenkaan koko aikana ollut sillä aina toisinaan nautin ruokaillessa kolajuomia. Määrät kuitenkin oli koko kolmen kuukauden aikana maltilliset joten merkittävästi vähemmän kofeiinia tuli tuon kolmen kuukauden aikana kuitenkin tavallisuuteen verrattuna.

Päivää tai paria ennen kuin kolme kuukautta tuli täyteen keitin jälleen kahvit ja katsoin kuinka kofeiini vaikuttaisi. Käytännön havainnot oli että ei mitenkään merkittävästi. Huomasin kyllä pientä muutosta olotilassani, mutta muutos ei ollut mitenkään radikaali suuntaan eikä toiseen. En tullut sen enempää ylienergiseksi kuin tavallisestikaan, en myöskään kokenut hillittömiä fyysisiä oireita kuten sydämen hakkaamista kovempaa tai hikoilua. Toisin sanoen muutos kahvittomuuteen oli suhteellisen pieni omalla kohdallani; niin pieni, että olen sen jälkeen jälleen nauttinut kahvista päivittäin.

Muutosta muutaman kuukauden kahvittomuuskokeilun jälkeen kuitenkin tapahtui siinä että en enää keitä lähellekään samanlaisia määriä päivän mittaan. Aikaisemmin tapana oli juoda noin 12 kupillista päivässä (kuusi mukia maidon kanssa), ts. aamulla keitän neljä kuppia, päivällä neljä ja töiden jälkeen jossain vaiheessa iltaa vielä neljä lisää. Kahvittoman jakson jälkeen olen keittänyt normaalisti vain kolme kupia kerralla (vajaa kaksi mukia maidon kanssa) ja niitäkin vain muutaman kerran päivässä joten nautittavan kahvin määrä päivää kohden tipahti merkittävästi ainakin näin alkuun. Saa nähdä tuleeko tähän jossain vaiheessa jälleen muutosta että määrät kasvaisi samaan mitä aikaisemminkin.

Kokeilu oli mielenkiintoinen ja kokeilemisen väärti. Jotkut ainakin YouTubessa sanovat että ilman kofeiinia elämä olisi parempaa tai jotain vastaavaa, joten mikäli kokeilumieltä löytyy suosittelen koettamaan itse ja katsomaan josko kofeiiniton elämä on parempi vaihtoehto vaiko ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.