Kotistudio kuntoon, osa 6 – Zoom LiveTrak L-12

Zoom LiveTrak L-12 on 12-kanavainen mikseri jossa on myös tallennin

Lyhyesti taustaa

Jo jonkin aikaa mielessä on ollut kotistudioon etsiä laitetta jolla voisin äänittää monikanavaäänityksiä helposti ja vaivattomasti ilman että joutuu millään muotoa tietokoneeseen koskemaan äänitystä varten.

Tietokoneella mahdollisuudet äänityksille ovat todella monipuoliset, mutta vaikka miten hyvällä tahdolla asian tahtoisi nähdä on se aina enemmän tai vähemmän säätämistä – milloin on läppärissä akku vähissä eikä laturia käden ulottuvilla, milloin audio interface ei jostain mystisestä syystä X satukaan enää tunnistumaan ilman että sammuttaa audio interfacen ja käynnistää sen uudelleen tai sulkee koneelta laiteajurin prosessin, milloin uusi päivitys tietokoneella on hajottanut jotain tai mitä tahansa muuta sellaista joka saa nopean ja vaivattoman monikanavaäänityksen kuulostamaan lähinnä vitsiltä.

Olen koettanut katsella josko räkkiin olisi saatavana mitään fiksua monikanavaäänityksiin sopivaa laitetta mutta sellaisia ei tunnu olevan juuri missään. Zoomin LiveTrakista on kyllä olemassa jonkinmoinen räkkiversio, mutta ainakin aiemmin kun tästä kyselin Zoomilta olisi sen äänitysominaisuuksissa enemmän tai vähemmän tarvinnut tablettisoftaa jotta niitä voisi fikusti hyödyntää joten laite ei olisi ollut omaan käyttööni sopiva.

Etsinnässä siis oli laite mihin voin tökätä kaapelit kiinni, valita kanavat joihin haluan äänittää ja sen jälkeen voin alkaa äänittämään. Lisäksi tärkeää itselleni oli että jokainen raita tallennetaan omaksi audioraidakseen eikä yhtenä stereoparina. Myöskin mahdollisuus äänittää samaan projektiin jälkiäänityksinä raitoja oli plussaa, vaikkakaan ei välttämättömyys. Zoom LiveTrak L-12 onneksi osasi myös tämän tempun joten kävin eilen hakemassa Verkkokauppa.comilta tämän härpättimen.

Ensituntumat

LiveTrak mahtui näppärästi räkin päälle. Johdutukset ovat vielä työn alla mistä laitteesta haluan saada ääniä sisään tähän ja mitkä haluan kierrättää audio interafacen kautta.

Yhden illan käytön jälkeen ensintuntumat ovat erittäin positiiviset. Käyttö on helppoa ja pääosin intuitiivista mikäli koskaan aikaisemmin on Zoomin äänityslaitteita käyttänyt. Äänenlaatu on äänityksissä tarpeeksi hyvä omiin harrasteluharjoitteluihin ja varmasti ammattimaisempaankin käyttöön se sopisi jos vain osaa laitetta käyttää oikein.

Pikainen demoversio coveroituna Sakari Heikkilän kappaleesta Sinä olet rakkaus. Nuotin ohi lauleskelu ei ole tässä se pointti, vaan se että äänitykset on väännetty ilman tietokonetta efekteineen päivineen. Ainoastaan koneella normalisoin valmiin Master-stereotiedoston ja leikkasin alusta ja lopusta tyhjät pois.

Yllä on pikainen testailu jonka tällä vekottimella sain aikaiseksi. Tietokonetta käytin vasta muistikortille tallennetulle “MASTER.WAV”-tiedostolle jossa oli Zoomilla tallennettu master-raita. Koneella ainoastaan normalisoin äänenvoimakkuuden ja leikkasin alusta ja lopusta tyhjät pois.

Mikä tärkeintä, äänittäminen oli helppoa. Ensimmäisellä äänityskierroksella äänitin pianon ja laulun. Piano oli paikoissa 11/12 ja laulu paikassa 1. Tämän jälkeen siirtelin mikrofonin seuraavalle kanavalle ja äänitin vasemmalle pannatun laulutuplauksen ja kolmantena siirsin mikrofonin seuraavalle kanavalle ja äänitin oikealle pannatun laulutuplauksen. Viimeisenä vielä siirsin pianon paikasta 11/12 paikkaan 9/10 ja äänitin jonkinlaisen string pad -soundin.

Kun kaikki raidat oli äänitetty yksittäisiksi raidoiksi valitsin lopuksi äänityksen Master-kanavalle ja laitoin kaikki äänitetyt raidat soimaan jolloin ne sai tallennettua Master-stereoäänitykseksi jonka sitten siirsin koneelle. Kaikki lauluissa kuultavat efektit on siis otettu suoraan Zoomilta ja samoin sillä on hoidettu vasemmalle ja oikealle laidalle pannaamiset. Kaikki perustoiminnot siis laitteesta löytyvät eikä aivan jokaista pikkuasiaa joudu onneksi tietokoneella tekemään.

Loppupäätelmät

Yhden illan käytön perusteella on tietenkin vaikeaa sanoa pitkälle ajalle onko laite hyvä vaiko ei, mutta ensituntumat on vakuuttavat. Käyttö on helppoa (ainakin jos on entuudestaan kokemusta miksereistä yms.) ja äänityksen tekeminen käy nopeasti ja vaivattomasti.

Asia mikä olisi mukava lisä olisi raitojen siirto kanavalta toiselle jotta inputteja ei joutuisi ottamaan irti ja siirtelemään toisiin jos haluaa over dubbingia tehdä (ts. lisätä jälkeenpäin äänityksiä uusille raidoille). Pieni miinus jolla ei ole mitään merkitystä jos äänittää yhtä aikaa useampia eri instrumentteja. Yksinäiselle soittajalle joka haluaa äänittää monta instrumenttia vähän kerrallaan tätä saattaa kaivata enemmän tai vähemmän.

Efektit vokaaleille on tarpeeksi hyvät että niillä pärjää jos miellyttävämpiä reverbejä ei ole omasta takaa. Tarkoitus itselläni on luultavasti katsoa saisiko vokaalit jotenkin kierrätettyä Lexiconin kautta, mutta ennen kuin jaksan säätää tulen kyllä hyvin toimeen tälläkin. Omissa äänityksissä ja lauleskeluissa reverbi ei ole se aivan ensimmäinen ongelma vaan nuotissa pysyminen ja soiton ja laulun parantaminen joten hifistelyt kerkeää tekemään myöhemminkin 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.