Reissu Lappiin – Päivät 1, 2 ja 3

Päivä 1 – Yöjunalla Rovaniemelle

Junan hytti ei ole mikään tilaihme, mutta voittaa mukavuudessa istumapaikan 6-0.

Viime vuonna enon kanssa teimme reissun Lappiin Saariselälle ja tänä vuonna lähdimme samanlaiselle reissulle uudemman kerran. Siinä missä viime vuonna matka taittui autolla siten että ensin itse ajoin Lahteen ja sieltä jatkoimme enon autolla Saariselälle, tänä vuonna hyödynsimme Valtion Rautateiden infrastrurktuuria ja otimme autojunan Pasilan ja Rovaniemen välille josta loppumatkan teimme autolla.

Vuokrasimme Saariselältä saman mökin kuin viime vuonnakin ja lähdimme matkaan viime torstaina. Torstaina tein tavalliseen tapaan työpäivän kotoa käsin, mutta hieman ennen työpäivän loppua eno saapui Koivukylään. Työpäivän jälkeen suuntasimme Pasilaan etsimään minne autojunalla vietävät autot kuuluu viedä. Jätimme auton asemalle ja lähdimme kuluttamaan aikaa Kauppakeskus Triplalle. Siellä meni muutama tunti, haimme evästä Subwaystä ja odottelimme vain kunnes juna saapui Pasilaan.

Tarkoituksena oli että meillä olisi yöjunassa hytti jotta voisi matkan nukkua, mutta epähuomiossa lippuja ostaessa oli tullut virhe ja käytössämme oli ainoastaan normaalit istumapaikat. Onneksi konduktöörillä oli vielä ylimääräisiä hyttejä ja saimme lisähinnan maksulla muutettua tavalliset istumapaikkamme hytiksi eikä matkaa joutunut viettämään istumapaikalla nukkumista yrittäen.

Hytti ei ollut kovinkaan tilava, mutta tarpeeksi tilava että siellä mahtui kuitenkin mukavasti nukkumaan. Itse nukuin alasängyssä ja tarpeeksi hyvin junassakin unta onneksi sai. Kyllä se aina istualtaan istumapaikalla nukkumisen voitti!

Päivä 2 – Rovaniemeltä Saariselälle

Aamulla Rovaniemellä odotimme että mukana ollut auto saatiin jälleen alle.

Heräsin perjantaina kello kuudelta aamulla. Siitä sitten jonkin aikaa nettiä selailin kännykällä kunnes juna saapui Rovaniemelle luultavasti aika tarkkaan aikataulun mukaiseen aikaan 07:29. Hyppäsimme junasta ulos ja odottelimme kunnes mukana ollut auto saatiin jälleen junan kyydistä ajoon.

En ole varmaankaan ollut aikaisemmin autojunan kyydissä joten oli ihan mielenkiintoista nähdä kuinka tämä toimi. Käytännössä se siis tapahtui siten että auto ja sen avaimet jätettiin Helsingissä Pasilaan autojen lastauspaikalle eikä kuljettajan tarvinnut sen enempää laittaa tikkua ristiin.

Rovaniemen päässä sitten itse hypättiin pois normaaliin tapaan ja jäätiin odottamaan että VR:n henkilökunta irroittaa autovaunut irti muista vaunuista jotta muualle matkaa jatkavien ei tarvinnut jäädä odottamaan autojen purkamista. Kun ovet autovaunuista aukesivat kävi kuljettajat hakemassa autonsa. Avaimet oli tuulilasinpyyhkijöiden luona ja siinä oli myös omistajan nimi ja sieltä autot vähitellen pääsivät ajamaan pois.

Moni muukin odotti autoaan

Hetken aikaa asemalta ajettuamme menimme aamukahville jonnekin Shell Helmisimpukka -huoltoasemalle noin kahdeksan maissa aamulla. Kahvin ja kahvileivoksen jälkeen matka jatkui.

Huoltoaseman pihassa otin läppärin ja työkännykän pois auton takakontissa olleesta repusta ja rupesin tekemään töitä. Itselläni oli normaali työpäivä perjantaina joten matka meni omalta osaltani pitkälti palavereissa istuen. Onneksi kuuluvuus oli Rovaniemen ja Saariselän välillä pääosin hyvä ja ainoastaan yhden kerran lensin palaverista pihalle kun netti pätkäisi.

Joskus yhdentoista maissa pidin ruokatauon, vaikkakaan en silloin syönyt. Käytännössä pidin sen siinä vaiheessa että loppumatkan pystyi pitämään läppäriä ja kännykkää vähemmällä käytöllä eikä akku tyhjentynyt kummastakaan ennen kuin pääsimme mökille.

Dallaspullaa ja kahvia aamutuimaan Shell Helmisimpukassa

Ruokatauon aikana pääsimme mökille ja saimme autonkin purettua ennen seuraavia palavereita. Perillä laitoin heti läppärin ja kännykän lataukseen ja jatkoin töiden tekoa vielä muutamien tuntien ajan ennen kuin oli aika laittaa työpuhelin äänettömälle ja työläppäri kiinni ja siirtyä kohden sapatin viettoa.

Viime vuonna tein mökiltä etätöitä, mutta tänä vuonna kysyin töistä viikon lomaa koska viime vuonna ei kovin paljoa jäänyt aikaa käydä päivisin maisemia katselemassa valoisan aikaan. Tällä kertaa Saariselällä oleskelu on siis omalla kohdallani pelkkää oleskelua ja kameran kanssa pihalla pyöriskelyä ilman että tarvitsee työntekoon päiväänsä käyttää 🙂

Perjantai meni töiden jälkeen ihan vain mökin sisällä möllöttäen ja rennosti ottaen. Selailin nettiä ja oleskelin tekemättä mitään tolkullisempaa. Illalla myöhään sitten saunoimme ja siitä sitten unille tuli mentyä joskus vajaa 12.

Päivä 2 – Ensimmäinen täysi päivä Saariselällä

Maisemaa Saariselällä reissun kolmantena päivänä

Aamu alkoi kello kuudelta herätyksellon sointiin. Nousin aamukahville, lukemaan Raamattua ja Raamatun Sanoma -vihkoa sekä syömään leipäpalasta aamupalana. Sen jälkeen lueskelin kirjaa ja jatkoin myöhemmin vielä unia.

Tarkoituksena on pitää lomallakin samaan aikaan heräämiset kuin työviikollakin jotta unirytmit eivät mene pieleen. Tänä vuonna olen vuoden ensimmäistä päivää lukuunottamatta heräillyt kuuden aikaan aamulla niin työpäivinä kuin viikonloppuisinkin ja paikannut univajetta sitten tarpeen mukaan päiväunia nukkumalla.

Tasainen rytmi arjessa helpottaa ainakin itseäni ja univajetta tuntuu tulevan heräsinpä kuudelta tai varttia vailla kahdeksaltakin, joten mieluummin herään aiemmin koska silloin kerkeää työviikoillakin aamuisin lukemaan Raamattua ja Raamatun Sanoma -vihkoa sekä tietenkin tekemään monia muitakin asioita.

Joskus puolen päivän jälkeen lähdimme pihalle kävelylle. Sää oli todella kaunis, aurinko paistoi ja taivaalla olevat pilvet eivät pimentäneet päivää. Maisemat olivat sanalla sanoen huikeat.

Näkyvyyttä oli pitkälle

Kiersimme pihalla jonkinmoisen lenkin ja siitä sitten takaisin palailimme mökille. Mökillä ilta meni ihan vain nettiä selaillen, pötkötellen ja enolla televisiota katsellen. Rentoa oleskelua vailla ihmeitä.

Kello on nyt 19:13 joten saapa nähdä tuleeko vielä myöhemmin tänään pihalla käytyä. Mikäli revontulia pitäisi näkyä on tarkoituksena lähteä vielä kameran kanssa pihalle katselemaan maisemia, mutta mikäli ei, tulee ilta luultavasti oltua vain sisällä lepäillen.

Laitan tähän loppuun vielä sekalaisia kuvia joita tänään otin. Valokuvauksesta kiinnostuneille tietona että kaikki tämän blogipostauksen kuvat on otettu käyttäen Fujifilm X100F -pokkaria ja kuvat on kamerasta tulleita JPG-kuvia joita ei ole muutoin käsitelty kuin skaalattu pienemmäksi blogipostauksia varten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.