Paljonko Spotify tilittää artistille?

Yleisesti höpinää ja tietoa Spotifyn tilityksistä

Kysymys joka toisinaan nousee esiin on se, kuinka paljon eri suoratoistopalvelut maksavat artisteille rahaa kuunteluista. Muistan itsekin tätä joskus aikoinani pohtineeni enkä joskus ainakaan tietoa tästä juurikaan löytänyt etenkään pienten artistien osalta.

Koska olen julkaissut itsekin musiikkiani Spotifyssä (artistinimellä Painless Destiny) voisin laittaa tänne jonkinlaista tietoa siitä millaisista summista on kyse edes suuntaa antavasti jotta musiikilla rikkauksiin pyrkivät muusikkorentut saavat realistisen perspektiivin että kuinka nopeasti voi lopettaa työnteon ja elää mukavan leveästi pelkillä striimaustuloilla 😛

On mahdollista että isot artistit kuten Taylor Swift ja muut vastaavat ovat tehneet levy-yhtiöidensä kanssa aivan erilaiset sopimukset julkaisua varten joten tämä artikkeli koskee siis vain ja ainoastaan harrastelijasäveltäjän näkökulmasta katsottuna Spotifyn tilityksiä CDBaby-julkaisijan kautta.

Jotta lukemista pystyy saamaan edes jonkinlaisen realistisen käsityksen siitä mitä summat ovat on hyvä mainita näihin summiin liittyviä asioita:
– En kuulu levy-yhtiöön
– En kuulu Teostoon
– Nämä lukemat koskevat CDBabyn kautta julkaistuja albumeita koska täältä saan helposti selkeät tilastot tilityksistä
– Jos kuuluisin Teostoon ja julkaisisin CDBabyn Pro-julkaisun kautta, luultavasti tilitykset voisivat olla erilaisia

Koska yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa on luultavasti helpointa laittaa vain kuvankaappaus viimeisimmistä Spotifyn tilityksistä joita CDBabyn sivulla on.

Yksikkökohtaiset summat vaihtelevat monin eri tavoin

Tilitykset tulevat yleensä kuukausien viiveellä ja tässä kuvankaappauksessa on vain osa tilityksistä joita Spotifystä on marraskuussa tullut. Kokonaisuuden kannalta tällä ei ole merkitystä joten tätä blogipostausta varten yhden kuun satunnaisotantana valittu sivu riittää antamaan käsityksen millaisista summista on kyse. Yleensä logiikka tilityksien osalta CDBabyn kautta vaikuttaisi olevan se, että kaikki sen kuukauden kuuntelut näkyvät kuukauden viimeiselle päivälle kirjattuna.

Kuten kuvankaappauksesta voi huomata, summat vaihtelevat todella paljon eikä tarkkaa summaa voi suoraan siis antaa paljonko yksi striimi tuottaisi tuloja. Toisinaan yhdestä kuuntelusta tilitetään 0.0003 USD, toisinaan 0.0001 USD, joskus reilusti enemmän kuten 0.001 USD tai jopa 0.0067 USD. Yhdistävä selkeä tekijä on siis se, että vaihteluväli tilitykssissä on suurta ja summat ovat todella pieniä – 38 kuuntelua on tuottanut 0.0634 USD eli alle seitsemän senttiä.

Kokonaisuudessa marraskuussa Spotifyssä on ollut 308 kuuntelua kahdella uusimmalla levylläni jotka olen julkaissut CDBabyn kautta. Yhteensä näistä on tullut rahaa 0.4227 USD eli hieman yli 40 senttiä jenkkidollareissa. Käytännössä nämä rahat pysyvät CDBabyn tilillä siihen saakka kunnes kuunteluista on tullut tarpeeksi tuloja että ne tilitetään. Itse olen tainnut asettaa rajaan 20 USD:hen.

Entä muut palvelut?

Spotifyn lisäksi CDBaby julkaisee levyt myös moniin muihinkin alustoihin joissa niissäkin striimauspalkkiot vaihtelevat myöskin todella paljon.

Konsistentimpia summia on kuitenkin tullut esim. Amazon US Premium Service -palvelusta joka on tilittänyt jokaisesta kuuntelusta marraskuussa aina 0.0075 USD – merkittävästi enemmän siis kuin Spotify. Kuitenkin eri maiden Amazoneissa on vaihtelua.

YouTube Music -palvelussa on vaihteluväli myöskin täysin satunnaista. Uusin raportti on joulukuulta 2021 ja siellä tilitykset vaihtelevat 0.0188 USD:n ja 0.0004 USD:n välillä joten vaihteluväli on todella suurta. Kokonaisuutena joulukuussa oli kuunteluita 10 kappaletta ja ne tuotti yhteensä 0.0699 USD.

NetEase Cloud Music -palvelussa myöskin vaihteluväli on merkittävää. Toisinaan palvelu tilittää 0.0001 USD, toisinaan 0.001 USD ja toisinaaan 0.0009 USD. Nopeasti silmämääräisesti katsoen suurin yksittäinen striimi tuosta palvelusta on tuottanut 0.0014 USD.

Tencent Music Entertainment (TME) on myös tuottanut vaihtelevat summat eri kuuntelukerroilla. Useasti tilitys on ollut 0.0001 USD mutta joskus kuitenkin mukaan on mahtunut 0.0012 USD tilityksiä per kuuntelu.

iTunes – Apple Music – US on selkeästi parempi maksaja. Joulukuussa 2021 on useasta kuuntelusta tullut 0.0076 USD vaikkakin mukaan on möys mahtunut 0.0039 USD ja 0.0033 USD arvoisia kuunteluita.

Viime kesältä olevassa raportissa Yandexin kautta on tilitetty useimmiten 0.0019 USD tai 0.0017 USD per striimi, mutta toisianaan tilitykset ovat olleet 0.0003 USD eli vaihteluväliä tännekin mahtuu todella suuria määriä.

Näiden lisäksi toisinaan näkee yksittäisiä kuunteluita joissain muissakin palveluissa ja niissäkin kuuntelujen tilitykset ovat olleet samalla tapaa pienimuotoisia. Kuitenkin niissä kuunteluita on ollut niin vähän ja tilityksiä niin vähän että on vaikea sanoa onko mikä heidän normaali tilityksensä vai sattuvatko ne muutamat kuuntelut olemaan poikkeuksellisen pieniä tai isoja vai normaaleja.

Loppupäätelmät

Matematiikkaa osaavat voivat nopeasti laskea näistä sen että mikäli musiikilla aikoo itsensä elättää pelkästään striimaustuloilla ei aivan ensimmäisenä kannata päivätyötään jättää 😀

Hankalaksi tarkempien arvioiden tekemisen striimaustuloista tekee se, että vaihtelua tuntuu olevan paljon samankin palvelun tilityksien välillä. Toisinaan tilitetään enemmän per kuuntelu, toisinaan vähemmän. En tiedä mistä tämä johtuu, mutta voisin kuvitella että eri maissa olevien kuuntelijoiden kuuntelut tuottavat vähemmän rahaa kuin toisissa maissa olevien kuutelijoiden tekemät kuuntelut sillä rahan kurssi on eri ja esim. Spotifyn maksullinen versio tuottaa eri maissa eri summan rahaa myös itse Spotifylle eri maiden valuuttojen kursseista johtuen.

Lisäksi on hyvä muistaa se, että Spotifystä on myös mainostuloilla rahoitettu versio joka saattaa vaikuttaa tilityksiin, ts. onko kuuntelija ollut maksullisen palvelun käyttäjä vai mainoksilla kustannetun palvelun käyttäjä. Myöskin on otettava huomioon vaihtoehtona se, että osa striimeistä on vain keskeneräisiä eikä käyttäjä ole kuunnellut kappaletta edes puoleen väliin kun on jo skipannut, joten ehkä myös tämänkaltaiset asiat vaikuttavat. Mene tiedä.

Kokonaisuutena on helppoa huomata että striimaustulot per kuuntelu eivät ole mitään valtavia, mutta itse olen silti niihin tyytyväinen. Teen musiikkia harrastuksena ja siksi että pidän kappaleiden tekemisestä, joten jokainen sentti on aina plussaa. 🙂

Jos kyseessä olisi viisihenkinen bändi ja heillä on samanlaiset tulot ja rahat pitää jakaa viiden henkilön kesken voi olla että ensisijaiseksi tulonlähteeksi suoratoistopalveluita ei välttämättä kannata laskea ennen kuin artistinimi on maailmanlaajuisesti listasijoilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.