Muutamia testikuvia Canon Ixus 265 HS -kameralla

Ixusen zoom on kätevä ominaisuus niihin hetkiin jos ei jaksa kävellä lähemmäksi kohdetta. Polttoväli 26 mm, F/5,6, valotusaika 1/20 sekuntia, ISO-nopeus 1250.

Hieman taustaa

Joitain aikoja takaperin löysin kaapistani vuosia siellä pyörineen Canon Ixus 265 HS -kameran joka joskus vuoden 2017 aikoja taisi tulla kaveriltani. Kamera ei ollut omaan ensisijaiseen kuvaustarpeeseeni sopiva ja sen käyttö jäi sen vuoksi todella vähälle muutamaa testailua lukuunottamatta ja unohtui pian jo moneksi vuodeksi kokonaan kaapin perukoille.

Ajatus pienestä ja kepeästä kamerasta kiehtoo itseäni ja haluaisin löytää kutakuinkin Ixuksen kokoisen taskukameran joka ei paina juuri mitään, joten ennen kuin katsettaan kääntää minnekään muualle on parempi koettaa kameraa joka jo löytyy entuudestaan ja katsoa saako sillä sopivia räpsäisyjä arjessa.

Monille nykyisten matkapuhelinten kamerat ovat kuvanlaadullisesti jo erinomaisia ja luultavamminkin parempiakin kuin mihin vuoden 2014 Ixus kykenee, mutta se mihin Ixus kykenee ja matkapuhelin ei on pitkä zoom. Pitkä zoom on ominaisuus josta pidän ja se onkin selkeästi yksi pokkareiden suurista vahvuuksista (ainakin allekirjoittaneen näkökulmasta katsoen) verrattuna esimerkiksi järjestelmäkameroihin.

Siinä missä pokkarilla saa edullisesti todella kauas yltävän zoomin saa järjestelmäkameroihin sellaisen zoomin saadakseen lyödä taaloja tiskiin sen verran paljon että alkaa nopeasti miettimään haluaako sitä todella niin paljoa että olisi kaiken sen rahan väärti. Myönnettäköön toki että järjestelmäkameroiden kauas kantavat zoomit antavat myös kuvanlaadullisesti vastinetta rahalle, mutta monissa tapauksissa “tarpeeksi hyvä” on hyvä – ainakin parempi kuin että kuva jäisi ottamatta.

Laitan tähän täysin satunnaisia kuvia joilla ei ole muuta tarkoitusta ollut kuin ainoastaan testailla millainen kuvanlaatu kamerassa on nykymittakaavassa silloin kuin kameraa käyttää kuin turisti – satunnaista räpsintää siellä täällä ilman sen suurempia valokuvauksellisia pohdintoja.

Ainoa asia mitä näissä testikuvissa blogia varten on muokattu on niiden koko ja pakkaus jotka on muutettu pienemmäksi jotta ne eivät tarpeettomasti vie levytilaa blogista. Muuten kuviin ei ole koskettu mitenkään vaan ne näyttävät siltä miltä ne oikeasti näyttivät kameran muistikortilla.

Sekalaisia kuvia

Taustaa saa todella pienimuotoisesti myös sumennettua. Polttoväli 4 mm, F/3.6, valotusaika 1/20 sekuntia, ISO-nopeus 1250.
Tarkennuksessa oli hieman haasteita zoomatessa. Kuva otettu kameran omaa salamaa käyttäen. Polttoväli 17 mm, F/5, valotusaika 1/60 sekuntia, ISO-nopeus 800.
Zoom maksimiasennossa. Polttoväli 54 mm, F/7, valotusaika 1/320 sekuntia, ISO-nopeus 500.
Spaghettia ja Boltseja. Perusräpsinnät päivänvalossa on laadullisesti asiallisia vielä nykyäänkin. Polttoväli 4 mm, F/3,6, valotusaika 1/30 sekuntia, ISO-nopeus 800.
Talvinen maisema. Kuvanlaatu alkaa heikkenemään selkeästi suuremmassa kuvassa, mutta blogikokoon pienennettynä kuvanlaatu ei itseäni häritse. Polttoväli 4 mm, F/3.6, valotusaika 1/8 sekuntia, ISO-nopeus 1600.
Pienemmällä resoluutiolla kuvat ovat asiallisia blogikäyttöön, mutta tässäkin täysikokoisessa kuvassa oli helppoa havaita että laatu ei aivan vastaa sitä mihin on uudempien kameroiden kanssa jo tottunut. Polttoväli 4 mm, F/3.6, valotusaika 1/20 sekuntia, ISO-nopeus 1600.
Pieneen kokoon kutistettuna käsivaralla otetun kuvan epätarkkuutta ei niin helposti huomaa. Polttoväli 4 mm, F/3,6, valotusaika 1/8 sekuntia, ISO-nopeus 1600.
Edellisen kuvan kyltti kameralla lähelle zoomattuna. Zoomi hämärässä käsivaralta yllätti positiivisesti. F/5,6, valotusaika 1/8 sekuntia, polttoväli 28 mm, ISO-nopeus 1600.
Kauas ylettyvä zoom on mukava ominaisuus. Polttoväli 31 mm. F/5,6, valotusaika 1/8 sekuntia, ISO-nopeus 1600.
Luminen maisema. Polttoväli 5 mm, F/3.6, valotusaika 1/8 sekuntia, ISO-nopeus 1600.

Loppupäätelmät

Täysikokoisista kuvista huomaa nopeasti isolta tietokoneen näytöltä katsoessa että laadussa olisi parantamisen varaa ja kameran vanha ikä näkyy, mutta kuvia esimerkiksi tähän blogiin sopivaan kokoon piennettäessä ei kameran vanha teknologia enää tunnukaan lainkaan niin huonolta. Täytyy muistaa että nykyiset tietokoneiden näyttöjen koot ovat suhteellisen suuria jonka vuoksi paperikuvana tavallinen “kymppikuva” tuntuu lähinnä pieneltä postimerkiltä jos sitä katsoisi tietokoneen näytöltä.

On hyvä myöskin muistaa realismi muutoinkin sen suhteen että luultavasti paperikuvina nämäkin kuvat olisivat sellaisia että niitä pystyisi katsomaan ilman että ensisijaisesti huomio menisi kameraan millä ne on otettu vaan siihen mitä kuva esittää. Tarkoituksenani on kuljettaa tätä kameraa ainakin jonkin aikaa lähiaikoina mukanani eri paikkoihin minne menen ja sen jälkeen tulostaa kymppikoon valokuvaksi joitain satunnaisia otoksia jotta voin varmemmin arvioida mitä mieltä tästä kamerasta olen jos kuvien loppusijoituskohteeksi pyrkisi näkemään ensisijaisesti blogikokoiset kuvat tai kymppikoon paperikuvat.

Kamera itsessään ei vaikuta nopean testaamisen perusteella siis huonolta ainakaan tällaisiin satunnaisiin kuvauksiin, etenkään jos kuvat otetaan hyvässä valaistuksessa. Se on helppokäyttöinen, se käynnistyy nopeasti, siinä on hyvä zoom ja se on erittäin pienikokoinen ja kepeä mukana kuljetettavaksi. Täytynee siis antaa tällekin kameralle kunnollinen mahdollisuus osoittaa kykynsä ennen kuin teen tämän suhteen suurempaa tuomiota suuntaan tai toiseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.