Tuhannen uniikin elokuvan raja rikki!

Tuhannen elokuvan rajapyykki rikkoutui vuoden 2002 Shi mian mai fu -kohdalla.

Taustaa

Tuhannen uniikin leffapäiväkirjaan merkityn elokuvan rajapyykki rikkoutui maanantaina kun katsoin Shi mian mai fu -elokuvan (Lentävien tikarien talo).

Olen merkinnyt katsomiani elokuvia vuodesta 2013 saakka, tosin silloin olen merkinnyt ainoastaan 29 elokuvaa. Joskus ennen vuotta 2013 olin kyllä merkinnyt IMDB:hen katsomiani leffoja luultavasti kohtalaiset määrät, mutta tuolloin nollasin katseluhistorian ja aloitin puhtaalta pöydältä merkintöjen tekemisen. Olen siis elämässäni nähnyt enemmänkin leffoja kuin vain nämä 1000 kappaletta.

Jostain syystä vuoden 2013 jälkeen seuraavat katselumerkinnät on vasta joulukuulta 2016 jolloin olen merkinnyt 7 elokuvaa. 2017 alkoi merkintöjen määrä jo hieman kasvamaan sillä tuolloin olen merkinnyt katsotuksi 38 filmatisointia, mutta vasta vuonna 2018 alkoi katsominen olemaan selkeästi kappalemääräisesti suurempaa sillä vuoden 2018 saldona olikin jo 187 katsottua teosta.

Käytännössä katsoen siis 926 elokuvaa näistä tuhannesta on katsottu vuoden 2018 jälkeen eli hieman vajaassa neljässä ja puolessa vuodessa.

Sekalaisia tilastoja

Tilastojen mukaan eniten katsomani genret on olleet draama (343 kpl), komedia (333 kpl) ja toiminta (315 kpl). Tietenkin yksi elokuva on useasti montaa eri lajityyppiä, joten esimerkiksi toimintakomediat päätyvät luultavasti tilastoissa kumpaankin genreen.

Maat joissa elokuvia on tuotettu on häpeällisen korostuneesti olleet amerikkalaisia – 842 filmiä on Amerikasta ja seuraavaksi tuleva Englanti on ollut ainoastaan 133 elokuvassa merkittynä maaksi. Tässäkin luultavasti pätee se että yksi elokuva voi kuulua kahteen eri maahan, mutta tilastoista on helppoa havaita että amerikkakeskeisesti on tullut filmejä katsottua. Kolmantena paikkaa pitää Ranska jossa on tehty ainakin jossain määrin 70 näkemääni teosta.

Natasha Henstridge vuoden 1995 elokuvassa Species.

Puhutuista kielistä on englanti ollut vahvasti ykkösenä 931 filmissä, ranska 98:ssa ja espanja 89:ssä. Kuten näistä voi nopeasti laskea niin tietenkin useammassakin elokuvassa on ollut useampaa kieltä sekaisin.

Parhaan elokuvan Oscarin kahmineista filmatisoinneista olen nähnyt 29, IMDB:n 250:n parhaan elokuvan listalta olen nähnyt 78, 1001 elokuvaa jotka jokaisen pitäisi nähdä edes kerran elämässään -listalta olen nähnyt 92 kpl ja kaikkien aikojen sadan suurimman kassamagneettielokuvan joukosta olen nähnyt 42 kpl.

Näyttelijöiden osalta ykköspaikkaa pitää Jennifer Aniston jonka filmejä olen nähnyt 36 kpl. Toisella sijalla on Willem Dafoe (17 kpl) ja kolmannella paikalla on Samuel L. Jackson (16 kpl). Seuraavia sijoja pitää Johnny Depp (15 kpl) ja J. K. Simmons (13 kpl). Näyttelijöitä joilta olen nähnyt 12 elokuvaa on ollut Morgan Freeman, Robert De Niro, Matt Damon, Natalie Portman, James Franco, Paul Rudd sekä Warwick Davis. Näyttelijöitä joita olen nähnyt 11 elokuvassa on ollut Kirsten Dunst, Seth Rogen, Hugo Weaving, Brad Pitt, Michael Peña sekä Michael Papajohn.

Arly Jover elokuvassa Vampires: Los Muertos vuodelta 2002

Ohjaajien ykköspaikkaa pitää Steven Spielberg (9 kpl) ja heti hänen vanavedessään tulee Stanley Kubrick sekä Christopher Nolan (8 kpl kummallakin). Naisohjaajista eniten olen nähnyt Sofia Coppolan elokuvia, yhteensä 6 kpl.

Eniten olen nähnyt vuoden 2006 filmejä (51 kpl), toiseksi eniten vuoden 2017 filmejä (49 kpl) ja kolmanneksi eniten vuoden 2010 tuotoksia (46 kpl).

Miten tästä eteenpäin

Jos mitään maata mullistavaa ei tapahdu on elokuvia tarkoitus yhä jatkossakin katsoa. On luultavaa että katsominen pysyy kutakuinkin samanlaisena, mutta jossain määrin olisi tarkoitus pyrkiä lisäämään muidenkin kuin vain amerikkalaisten elokuvien katsontaa. Lisäksi pitkän ajan tavoitteena on katsoa kaikki parhaan elokuvan Oscarin voittaneet filmatisoinnit joissa riittää vielä myöskin paljon tekemistä.

Jatkossa toivon mukaan myöskin elokuvien vuosikymmenet tulevat laajemmin edustetuksi, sillä nyt painopiste on selvästi vuoden 2000 jälkeisissä filmeissä.

Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa, millä tyylillä tahansa. Kuitenkin elokuvien katsomisessa olennaista on viihde joten turha tästäkään tehdä mitään liian tavoitteellista toimintaa 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.