Deep Contrast Media -sivun hostausta vaihdettu ja sivu kirjoitettu uusiksi

Square Spacessa etusivulta tuli 20 requestia

Eilen aikani kuluksi ja nörttäämisen innosta sain aikaiseksi tehdä oman firmani (Deep Contrast Media) nettisivun uudestaan. Sivustolla ei ole ainakaan tällä hetkellä (saa nähdä onko jatkossakaan) sertifikaattia joten sivusto löytyy osoitteesta http://www.deepcontrastmedia.com.

Aikaisemmin sivusto oli tehty Square Spacen valmiilla työkaluilla, mutta tällä kertaa tein sivuston uudelleen vanhalla perinteisellä tyylillä käyttäen pelkästään tekstieditoria jolla kirjoitin sivuston HTML:n ja CSS:n manuaalisesti. Lisäksi sivulla ei ole enää yhtään minkäänlaista Javascriptiä.

Uutta sivua tehdessä päivitin oman kuvani uudempaan ja skaalasin sitä sekä etusivun kuvaa pienemmäksi. Muutenkin pieniä muutoksia tuli tehtyä ulkoasussa. Lisäksi ainakaan tällä hetkellä sivu ei skaalaudu kovin hyvin kännykän näytölle, mutta ehkä joskus jaksan sen korjata. Kuitenkin tietokoneen näytöltä tai iPadin näytöltä sivusto ainakin omaan silmääni näytti tarpeeksi asialliselta joten en sen suurempia viilauksia ainakaan vielä jaksanut säätää.

Mielenkiintoisinta tässä koko prosessissa itselleni oli kuitenkin se havainto (joka ei kuitenkaan ole mikään yllätys) kuinka järjettömän paljon pienempään tilaan tämänkaltaiset yksinkertaiset nettisivut saa survottua kun ne kirjoittaa manuaalisesti ilman että käyttää mitään valmiita kirjastoja, sivugeneraattoreita yms.

Uudistunut sivu lataa vain neljä requestia

Aikaisemmin pelkkä etusivu latasi tavaraa 939,37 KB joka pakkaamattomana on ollut 3,78 MB. Lisäksi etusivun latauksessa on tehty 20 requestia. Nykyisillä netin nopeuksilla tietenkään tällainen määrä ei tunnu missään, mutta verrokkina sama sivu lähes samanlaisena käsinkirjoitetulla HTML:llä vie ainoastaan 177 KB ja pakkaamattomanakin vain 178 KB. Kaiken lisäksi tästä 177 KB:sta suurin siivu menee fontin lataamiseen, sillä fontti vie 159 KB. Sivun requestien määräkin jää neljään, joten ero on todella huomattava.

Tavallisen ihmisen ymmärrettävässä muodossa ilmaistuna tämä tarkoittaa siis sitä, että lähes samanlaisen sivun kuin aikaisemminkin sivuni on ollut sai tehtyä noin 5,3 kertaa pienempään tilaan (netistä ladattavan tavaran määrästä laskettuna). Jos olisin käyttänyt jotain vakiofonttia kuten Helvetica tai Arial olisi kokoero ollut jo 52 kertanen. Aivan jäätävä ero.

Sivusto oli aikaisemmin hostattuna Square Spacella, mutta nyt samalla kun kirjoitin sivuston uusiksi siirsin sen myöskin omalle virtuaalipalvelimelle. Jos siis sivu on joskus nurin niin syy on luultavasti siinä että teen huoltotöitä palvelimella. 🙂

Eilen kaverin kanssa käydessä syömässä tuli puheeksi sivustoni päivitys ja yleisesti nettisivut. Hänkin totesi että nykyään vaikka netin nopeudet ovat kasvaneet niin sivujen lataus kestää todella kauan. Eipä toisaalta ihme kun miettii kuinka paljon sivuilla ladataan kaikkea tarpeetonta roinaa. Jos sivustoista tehtäisiin kepeämpiä niin monet sivustot olisivat yhä yhtä toimivia vaikka niitä käyttäisi 3G-yhteyden takaa.

Ehkä jonakin kauniina päivänä pääsemme kepeämpiin nettisivuihin laajemminkin ja jokainen netinkäyttäjä saa kokea nopean netin tunnun. Ehkä joskus pääsemme edes siihen että tämä aleksinblogi.net olisi yksi niistä kevyemmistä sivuista, sillä nykyisellään jos lataan sivun ja rullaan sen alusta loppuun on tavaraa siirtynyt 2,6 MB. Yikes! Katsotaan milloin saan aikaiseksi ravistella tätä blogia aivan kunnolla, mutta sitä odotellessa saa välttää tämä nykyinen 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.