Leffalauantai: Terminator Genisys

Sarah Connorin roolissa nähdään Game of Throneseista tuttu Emilia Clarke

Terminator Genisys (IMDB) on vuonna 2015 julkaistu toiminnallinen sci-fi jonka on ohjannut Alan Taylor. Pääosarooleissa nähdään Emilia Clarke, Jason Clarke, Arnold Schwarzenegger sekä Jai Courtney.

Ihmiskunta on joutunut tulevaisuudessa hankalaan tilanteeseen sillä oman tietoisuuden saavuttanut Skynet tietokonejärjestelmä on aiheuttanut ihmisille tukalat olosuhteet nähtyään ihmiskunnan uhkana. Ihmiset eivät ole kuitenkaan luovuttaneet taisteluitta ja niinpä koneet ovat huomanneet että John Connorin (Jason Clarke) johtama armeija on kova vastus.

Aikamatkustuksen suomien mahdollisuuksien vuoksi Kyle Reese (Jai Courtney) lähetään menneisyyteen suojelemaan John Connorin äitiä Sarah Connoria (Emilia Clarke) sillä roboteilla on suunnitelmana tuhota Sarah jotta John ei pääsisi edes syntymään ja sitä kautta estämään Skynetin suunnitelmia.

Siinä missä juonikuvio on hyvin samanlainen kuin alkuperäisessäkin Terminatorissa (lue arvostelu täältä) ottaa Genisys omia juonteitaan sillä aikajanat ovat enemmän tai vähemmän erilaiset kuin tulevaisuudesta menneisyyteen hypännyt Kyle on kuvitellut. Sarah on tietoinen tulevaisuuden asioista ja myös Kyle saa tietää menneisyydessä ollessaan omaa historiaansa paremmin.

Alkuperäisistä Terminatoreista tuttu Arnold Schwarzenegger on mukana myös tässä filmatisoinnissa

Moni kakku päältä kaunis on kenties osuvin ilmaisu mitä nopeasti miettien Terminator Genisyksestä tulee mieleen. Sen ulkoiset piirteet ovat näyttävät, sen äänimaailma on toimiva, ohjaus, näyttely ja kaikki muutkin tuotantotekniset peruselementit ovat asiallista tasoa mutta sisällöllisesti kokonaisuus jättää tyhjän ja merkityksettömän tunnun.

Genisyksestä on helppo löytää hyviäkin piirteitä sen ison maailman meiningillä toteutettujen tehosteiden ansiosta, mutta elokuvalliselta anniltaan se jää kauas jälkeen alkupään Terminatoreista. Siinä missä elokuvasarjan ensimmäisissä osissa oli tunnelmaa ja toimiva rytmi ei tämän tapauksessa kumpaakaan tahdo löytää etsimälläkään.

Toimintaelokuvissa kuuluu tietenkin olla toimintaa, mutta siinä vaiheessa kuin toimintaa lyödään toiminnan perään ilman että katsojalle annetaan kunnollista hengähdystaukoa missä tarinaa rakennettaisiin menettää nopeat kohtaukset merkitystään. Kaikki kaahaamiset, ampumiskohtaukset, räjähdykset ja muut adrenaliiniryöppyjä tarjoavat vastaavat skenaariot laimenevat asteittain puuduttavaksi, merkityksettömäksi sekä itseistarkoitukselliseksi erikoistehosteiden ilotulitteluksi samaan tapaan kuin Man of Steelissä (lue arvostelu täältä).

Epätasapainoisen toiminnallisuuden lisäksi Genisyksen tarina on suhteellisen mitäänsanomaton ja sekava. Tietenkin aikamatkustusta sisältävät juonet saavatkin olla jossain määrin sekavia itsessään monimutkaisen konseptinsa vuoksi, mutta Genisyksen eriävien aikajanojen ja mukaan lyhyesti liitettyjen sivuhahmojen kohtaamiset oman tulevaisuuden minänsä kanssa vailla kunnollista pohjustusta jättää lopulta vain tarpeettoman täytteen tunnun.

Päähahmot ja heidän välinen dynamiikkansa tuntuu kautta linjan etäiseltä eikä niissä ole minkäänlaista tunnetta joka katsojalle välittyisi. Lisäksi juonellisesti sinänsä olennainen mutta päälle liimatun teennäiseltä tuntuva ihmissuhdeosuus on lähinnä puuduttava ja turha lisä nykyisellä toteutuksella.

Terminator Genisys on suhteellisen tylsä ja mitäänsanomaton toimintaelokuva jonka katsoo kyllä kerran tai vaikka kahdestikin, mutta joka ei anna katsojalleen erityisesti mitään muuta kuin näyttävän erikoistehostespektaakkelin joka jaksaa viihdyttää edes jossain määrin sen noin kahden tunnin keston verran.

Arvosana: 4/10 (IMDB: 6,3/10)

Leave a Reply

Your email address will not be published.