Perjantaipullo: Val-Dieu Grand Cru

Bulgarialaisen Abbaye du Val-Dieun panimon Val-Dieu Grand Cru on 10,5 % vahvuinen ale (luostariolut). Katkeroita siinä on 34.0 EBU ja kantavierrettä 23.0 °P. Lisää tietoja oluesta löytää Alkon sivuilta (katso täältä). Olut kuuluu myöskin Alkon vakiovalikoiman tuotteiisin ainakin tämän kirjoitushetkellä.

Pullo on mukavan tyylikäs yksinkertaisella olemuksellaan. Tuoppiin kaataminen on vaivatonta eikä vaahtoa synny juuri nimeksikään. Sekin vähän mitä pinnalle muodostuu katoaa pian poiskin. Väri on todella tumman ruskea ja olemus hivenen samea.

Tuoksu tuo ensialkuun jostain syystä mieleen jotkin punaviinit, mutta hetken oluen oltua tuopissa erottaa tuoksusta jo maltaisen sävyn. Suutuntuma on täyteläinen. Vaikka olemus onkin alkuun aggressiivisen päällekäyvän tuntuinen on hetken tuopissa oltuaan se kerennyt rauhoittumaan eikä suutuntuma tunnu enää yhtä hyökkäävältä. Maku on pehmeän makea ja luumuinen ja se tasapainoittelee sen rajoilla onko se liian makea vaiko ei. Omaan mieltymykseeni toimiva olut.

Musiikkina tämän kanssa menee mm. Mørke – From Dusk to Ashes tai Xanthochroid – In Deep and Wooded Forests of My Youth.

Leave a Reply

Your email address will not be published.