Elokuva: La bataille du rail

La bataille du rail eli Taistelu rautateistä on vuonna 1946 julkaistu sotadraama. Sen on ohjannut René Clement.

Eletään toisen maailmansodan aikaa. Saksalaiset koettavat käyttää rautateitä asioiden kuljettamiseen, mutta tavalliset ranskalaiset rautateiden työntekijät sabotoivat organisoituneesti saksalaisten yrityksiä monin erilaisin tavoin. Saksalaiset tajuavat mitä on tekeillä ja muutamat työläisistä pääsee hengestään, mutta se ei estä muita jatkamasta toimintaansa.

Toisesta maailmansodasta on nähty paljon filmatisointeja, mutta harvemmin ainakaan itse olen nähnyt niitä joissa painopiste on joissain muissa kuin sotilaissa tai varsinaisissa taisteluissa. Tässäkin elokuvassa nähdään hieman sotimista, mutta sen osuus on kohtalaisen vähäistä ja filmi keskittyykin suurimmalta osiltaan tavallisten rautatieläisten toimintaan.

Aihe on merkittävä ja se kuvaa hyvin sitä kuinka useammissakin eri rooleissa olevilla ihmisillä on vaikutusta ja vaikuttamismahdollisuuksia sodan lopputulemaan, ei ainoastaan taistelukentillä olevilla sotilailla. Hyvin organisoidut iskut strategiseen infrastruktuuriin on tehokas tapa hidastaa tai jopa kokonaan estää tärkeiden vastapuolen tavaroiden siirtymistä päämääriinsä ja se voi auttaa merkittävästi taisteluissa ja parhaillaan kääntää niiden kulun voitokkaaksi.

La bataille du rail on tyylikkäästi tehty elokuva ja sillä on myös kulttuurillista merkitystä, mutta elokuvallisesti en siitä silti erityisen paljoa nauttinut vaikka se ei ole missään vaiheessa huonokaan. Se on ohjattu hyvin ja siinä nähdään tyylikkäitä kohtauksia, mutta aihealueensa vuoksi se ei vain puhuttele itseäni.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *