Ensimmäisiä kokemuksia Pro-Ject Box-Design Pre Box S2 Digital -esivahvistimesta

Taustaa

Tori.fi:n kautta löytyi huokeaan hintaan australialaisen hifilaitteita valmistavan Pro-Jectin pienikokoinen esivahvistin joten tartuin tilaisuuteen ja ostin laitteen pois. Olin tätä esivahvistinta miettinyt ostavani jo muutamien kuukausien ajan aina aika ajoin ja olin jo joskus meinannut tämän Verkkokauppa.comistakin tilata, mutta onneksi maltoin odottaa tilauksen tekoa sillä käytettynä tämän sai tietenkin merkittävästi edullisemmalla hinnalla.

Aikaisemmin tietokoneessa on ollut kiinni Scarlett Solo audio interface jota olen käyttänyt Genelecien etuvahvistimena. Laite on ollut kyllä hyvä Windowsin kanssa, mutta työkoneeni Mac OSX:n kanssa on sen kanssa ollut rasittavuuksia äänenvoimakkuuden kanssa. Käytännössä ainoa tapa on ollut säätää äänenvoimakkuutta audio interfacen äänenvoimakkuudella koska ohjelmistolla sitä ei ole voinut globaalisti säätää.

Äänenvoimakkuuden säätäminen audio interfacen putikalla on kyllä se mitä haluaisinkin tehdä, mutta ongelmana on ollut se että äänenvoimakkuuden säätö on ollut aivan suhteettoman herkkä Genelecejä ajatellen eli voimakkuussäädin on pitänyt olla lähes minimissä että äänet ei ole liian kovalla. Tämä on käytännön elämässä pidemmän päälle rasittavaa, koska esim. eri videoissa tai musiikeissa äänenvoimakkuudet vaihtelevat paljon. Jos siis ääntä on joutunut lisäämään audio interfacen kautta, on äänenvoimakkuus nopeasti liian kovalla sitten seuraavassa palaverissa tai seuraavassa kappaleessa jota kuuntelee.

Laajemman säätövaran tarjoava äänenvoimakkuuden säädin oli yksi mikä tässä kiinnosti omaa käyttötarvettani ajatellen. Toinen itselleni merkittävä hyöty on useampi sisääntulo. Scarlett Solo on audio interface jonka voi kytkeä USB-liitännällä eikä muita liitäntätapoja ole. Tästä laitteesta löytyy USB:n lisäksi myös S/PDIF sekä Toslink.

Useammalla sisääntulolla on itselleni isoin hyöty siinä että en joudu enää irroittelemaan kaapelia ja vaihtamaan sitä telakasta tietokoneeseen ja takaisin aina sen mukaan käytänkö työkonetta vaiko omaa pöytätietokonettani. Oma pöytäkoneeni menee tähän kiinni S/PDIF liitännällä eli optisella kaapelilla ja työkone menee tähän kiinni USB-liitännällä. Varsinaisesti työkone ei tähän mene kyllä kiinni suoraan vaan telakka johon normaalisti liitän työkoneen. Kuitenkin toisinaan käytän omaa kotimäkkiä samassa telakassa joten nyt äänet saa kaiuttimille ilman että joutuu piuhoja vaihtelemaan äänilaitteen osalta, riittää että valitsee vain eri äänen sisääntulon.

Kolmas syy mikä juuri tässä kyseisessä laitteessa itseäni on kiinnostanut on sen pieni koko, söpö ulkoinen olemus ja monessa paikassa kehuttu äänenlaatu.

Ensimmäiset kokemukset Windowsissa

Takaa löytää digitaaliseen maailmaan tavalliset liitännät

Käyttöönotto oli juuri niin helppoa kuin sen odottaisikin olevan. Laitoin Power 5V -liittimeen muuntajan josta laite saa virtaa ja Optical-liittimeen laitoin piuhan pöytäkoneestani. Ensin koetin saisiko laite virtaa jos laitan USB-liittimen kiinni telakkaan, mutta koska telakassa ei ollut illalla kiinni työkonetta tai mitään muutakaan konetta ei telakka antanut virtaa tälle laitteelle vaan jouduin laittamaan erillisen muuntajan tälle.

Jos Windows-koneen olisi laittanut suoraan USB-liittimeen olisi sen pitänyt ilmeisesti antaa virtaa tälle laitteelle tarpeeksi eikä muuntajaa olisi tarvinnut, mutta huomenna työpäivän aikana kuitenkin on tarve saada tämä laite kytkettyä työkoneeseen joten virittelin valmiiksi liitännät tietokoneisiin siten kun tätä aion käyttää jotta en joudu heti huomenna irroittelemaan johtoja ja vaihtelemaan niitä.

Windowsin puolelta valitsin äänen ulostulolaitteeksi Realtekin optisen ulostulon ja homma lähti samantien rokkaamaan kuin nisti piripäissään.

Kaiuttimet jotka tähän laitoin kiinni on Genelecin 8020 sarjaa. Toinen kaiutin on 8020A ja toinen 8020B jos en aivan väärin muista. Oli miten tahansa, 8020-sarjalaiset Genelecit jotka menevät RCA to XLR -kaapelilla tähän kiinni.

Ensimmäiset testibiisit ovat soineet Foobar2000-soittimella FLAC-tiedostoista ja tähän mennessä kaikki kuunnellut biisit ovat kuulostaneet hyvältä, rennolta ja ilmavalta. Tutuista biiseistä on löytynyt uusiakin elementtejä, joten DACin erottelukyky on hyvä. Äänimaailma on kokonaisuudessaan miellyttävää kuunneltavaa ja raskaammatkin hevirallit soivat mukavan miellyttävällä ulosannilla eikä tunkkaisuudesta ole tietoakaan.

Ensimmäinen testibiisi oli Birdyn kappale Strange Birds jossa alussa kyllä hieman yllätti basson suhteellisen vähäinen olemus. Myönnettäköön että en ole hetkeen kuunnellut tuota biisiä Geneleceillä ja bassopainotteisempi muistikuva kappaleesta tulee varmaankin aikoinaan käyttämistäni Bowers & Wilkinsin eri mallien kaiuttimista.

Muiden testibiisien edetessä ei bassosta ole jäänyt tuntua että sitä puttuisi, joten luultavasti sitä ei puutu vaan oma muistikuvani oli Birdyn biisin osalta erilainen kuin todellisuus Genelecien kanssa. Lisäksi pitää myöhemmin toki tarkistaa Genelecin päästä onko näissä valittu oikeat asetukset, sillä kaiuttimet on nykyään Genelecin omilla jalustoilla eikä pöydällä. Muistelen että olen ne asettanut kohdalleen, mutta hyvä ne myöhemmin on varmistaa koska 8020-sarjalaiset olivat aiemmin television parina ja eri paikassa joten olen voinut vaihtaa niiden dippikytkimet toisiin asentoihin kuin pöytäkäyttöön.

Ensikokemukset on selvästi positiiviset enkä sen suurempia syvellisempiä analyysejä ala tässä vaiheessa tekemään, sillä käyttöä on takana vasta muutama tunti ja vasta Windows-koneella. Käytännössä toimivuus omassa käytössä selviää tarkemmin vasta lähipäivinä, luultavasti jo huomenna sillä tarkoitus on olla huominen etätöissä.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *