Internet oli ennen kaunis ja erilainen

Törmäsin netissä mielenkiintoiseen sivustoon, https://www.webdesignmuseum.org/all-websites jossa voi käydä katsomassa monien Internet-sivustojen vanhoja ulkoasuja. Suosittelen katsomaan ja selailemaan!

Itseäni tällainen digitaalisen maailman historiasivu kiinnostaa, sillä henkilökohtaisesti pidän nykyistä valtavirta-Internetiä monessa mielessä hajuttomana, mauttomana, persoonattomana ja tylsänä jota voisi kuvata jopa sanalla sieluton.

Lähes jokainen verkkosivu joihin Googlen kautta nykyään päätyy on enemmän tai vähemmän samaa kaavaa toistava visuaaliselta ilmeeltään, eikä tämäkään blogi ole poikkeus sillä tässäkin blogissa on käytössä WordPress-blogialusta. Tietenkin WordPress-sivuston voi muokata näyttämään miltä vain haluaa joten vika ei tietenkään ole kyseisessä alustassa, vaan enemmänkin omassa vähäisessä motivaatiossa radikaaliin teeman muokkaamiseen.

Esimerkkisivuja modernista netistä

Jotta tämän tekstin lukija saa käsityksen mitä tarkoitan nykyisellä Internetillä jota pidän hajuttomana, mauttomana ja persoonattomana laitan kuvankaappauksia tämän hetken moderneista verkkosivuista eri yritysten osalta.

Nämä firmat olivat ensimmäisiä mitä mieleeni juolahti, eli tarkoitus ei ole millään muotoa kritisoida näitä firmoja, heidän tuotteitaan tai heidän verkkosivujaan vaan ainoastaan toimia esimerkkinä siitä mitä tarkoitan nykyisillä internet-sivuilla. Minkä tahansa firman sivun olisi voinut siis jättää pois ja ottaa tilalle minkä tahansa toisen firman sivun ja lopputulos olisi silti täysin samanlainen.

Oma kotisivu on muisto menneestä ajasta

Täysin erilainen visuaalinen ilme sitten löytyykin omalta kotisivultani osoitteesta http://aleksirasanen.xyz/ jossa ulkoasu on suoraan 2000-luvun alun tyylinen. Se ei näytä älypuhelimella kovinkaan järkevältä (tietoinen valinta), eikä se varmaan näytä kovinkaan kauniilta millään laitteella juuri kenenkään mielestä (paitsi itseni) ja kontrasti moderneihin verkkosivuihin on valtava.

Nykyisen kauneusihanteen mukaisen kauneuden puute on kuitenkin omalla tapaansa sen sivuston visuaalisen ilmeen pointti, sillä se näyttää juuri siltä kun sen itse haluan näyttävän. Sen värit eivät ole sellaiset mitä graafikot varmastikaan valitsisivat, samoin sivuston fontit, kuvat ja muut elementit eivät skaalaudu pienemmille näytöille järkevästi joten sivusto on moderneilla standardeilla arvioiden myös käytettävyytensä osalta kauhea.

Kuitenkin se on juuri sellainen kuin sen itse haluan olevan. Se on henkilökohtainen kotisivu ja sen ulkoasu ja toimintalogiikka on juuri sitä mitä tahdon sen olevan. Sen toimivammaksi tekeminen kännyköille yms. ei olisi myöskään mitään rakettitiedettä ja osaisin sen helposti tehdä, mutta en halua. Se on tehty tietokoneella käytettäväksi koska sitä itse sillä pääsääntöisesti käytän, joten se on sellainen kuin se on. Se on persoonallinen ja itseni näköinen eli juuri sellainen, mitä ennen aikaan jokainen nettisivu oli.

Henkilökohtaisen kotisivuni SEO on aivan kamala – ja se on hyvä asia

Testasin mielenkiintoista myös kotisivuni SEO:n eli “Search Engine Optimizationin” eli sen kuinka hyvin se on optimoitu hakukoneita varten. Kuten yllä olevasta kuvasta voi havaita, kotisivuni ei ole kovinkaan hakukoneoptimoitu eikä se sitä edes yritä olla. Siihen nähden yllättävänkin korkeat pisteet tuosta tuntui tulevan https://freetools.seobility.net/ sivuston testillä tehden eikä itseäni haittaisi vaikka tulos olisi pyöreä nolla.

Mitkä sitten on syynä nykyiseen Internetin persoonattomaan tilaan?

Yksi mahdollinen syy nykyiseen Internetin persoonattomaan ja tylsään visuaaliseen ilmeeseen on hakukoneissa ja niiden tavassa nostaa eri sivustoja paremmin tai huonommin hakutuloksissa esiin.

Kuten tiedettyä, nykyään Internetissä on paljon kaupankäyntiä joko suoraan tai välillisesti. Tavalliset ihmiset etsivät netin kautta tuotteita ja palveluita hakukoneiden – eli käytännössä usein vain Googlen – kautta, joten firman sivuston nouseminen korkealle hakutuloksissa on monelle yritykselle tärkeä asia myyntiä ajatellen. Jos ihminen etsii vaikkapa sähkömiestä niin todennäköisesti hän saattaa valita sellaisen joka ensimmäisten ehdotuksien joukosta Googlesta tulee vastaan.

Koska Google nostaa tietynlaiset verkkosivut hakutulostensa kärkikastiin vaikuttaa se luonnollisesti myös siihen millaisia sivustoista halutaan tehdä, ainakin jos sivustolla on tarkoitus saada näkyvyyttä itselleen, firmalle tai tuotteelle. Jos haluaa olla modernin ajan termein ilmaistuna vaikkapa influencceri on näkyvyys Internetissä tärkeää niissä paikoissa joista ihmiset tavallisesti etsivät tietoa.

Toinen merkittävä syy on luultavamminkin sosiaalisessa mediassa. Siinä missä ennen aikaan ihmiset tekivät omia kotisivujaan, oli sivujen ulkonäössä hyvinkin paljon vaihtelevuutta sillä tekijöillä oli erilaiset taidot ja näkemykset siitä miltä sivun pitäisi näyttää. Kun sosiaalinen media yleistyi, yhä useammat siirtyivät käyttämään niitä ja omat kotisivut jäivät monen ihmisen osalta historiaan. Vähitellen internetin kotisivut ovat yksi kerrallaan vaihtuneet persoonattomaan sosiaalisen median profiilien harmaaseen massaan.

Kolmas syy on luultavasti myöskin Internetin sisällön kaupallistumisessa eikä se ainoastaan vaikuta sivujen hakukoneoptimointeihin. Monia asioita koetetaan netissä myydä kuluttajille, joten hyväksi ja toimivaksi havaittuja toimintamalleja on kannattavaa kopioida monille sivuille joka johtaa tietenkin sivustojen samankaltaisuuteen. Jos jokainen nettikauppa olisi hyvinkin erilainen esimerkiksi tuotteiden ostamisen osalta, olisi kuluttajalla isompi kynnys kenties ostaa tuotteita jos prosessi olisi jokaisella sivulla erilainen. Helppo ja opittu toimintamalli säästää aikaa ja mentaalista energiaa, jolloin ostoksia on helppoa tehdä ja siten tuottaa lisää rahaa sivun ylläpitäjille.

Miltä tulevaisuus näyttää?

Oma veikkaukseni on, että moderni valtavirta-Internet näyttää tulevaisuudessakin samanlaiselta kuin nykyään eli tylsältä ja persoonattomalta. Valitettavasti.

Sivut jatkossakin tunkevat käyttäjälle heti klikattavaksi “Hyväksyn evästeet” -painikkeet koska evästeistä tuskin ollaan sivuilla luopumassa eikä lainsäädäntö ole varmaankaan muuttumassa toisenlaiseksi että tähän ei tarvitsisi käyttäjän antaa suostumustaan.

Massiiviset ylälaidan kuvat jotka peittävät yli puoli sivua tuskin ovat minnekään katomassa vielä vuosiin enkä henkeäni pidättäisi että automaattisesti pyörivät videotkaan verkkosivujen ulkoasussa olisivat minnekään jäämässä pois aivan lähivuosina.

Muutos tietenkin on mahdollista, etenkin jos vaikkapa vihreät arvot nostettaisi korkeammaksi prioriteetiksi verkkosivuilla. Jos Google alkaisi nostamaan kepeämpiä sivuja korkeammalle hakutuloksissaan, voisi se nopeastikin tehdä muutoksen parempaan ainakin tarpeettoman suurien kuvien ja videoiden osalta. Silti se ei muuttaisi sitä miltä sivustot rakenteensa ja ulkoasunsa osalta muutoin näyttävät ja käyttäytyvät.

Onneksi “vanha internet” on yhä elossa eikä persoonalliset sivut ole kadonneet minnekään vaikka niitä ei enää juuri koskaan Googlen kautta löydäkään. Ehkä tulevaisuudessa yhä useammat harrastelijat alkavat tekemään jälleen omia kotisivujaan ihan vain niiden tekemisen ilosta? Toivossa on hyvä elää 🙂


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *