Matkalla minimalismiin, osa 9

Kirjoja päätyi Kierrätyskeskukselle

Perjantai on jälleen täällä ja viikko alkaa siivoilujen ja tavaroiden vähentämisen suhteen olla finaalissa. Sapattina en siivoa, vie tavaroita Kierrätyskeskukselle tai mitään muutakaan vaan pyhitän sen levolle. Tänään kuitenkin töiden jälkeen kerkesin hoitamaan tämän päivän tehtävät joihin kuului kirjojen ja leffojen vientiä Kierrätyskeskukselle. Samalla sinne tuli vietyä vanha lasiovella varustettu laiteteline.

Näiden lisäksi roskapönttöön päätyi vanhoja kotinauhoitteisia VHS-kasetteja. Enää niitä on jäljellä vain muutama ja niitä ei ole tarkoitus heittää roskiin joten VHS-kasettien osalta siivoaminen on suoritettu loppuun ainakin tältä erää.

Lisäksi DVD-levyjen siivoaminen on suoritettu vähintäänkin lähes loppuun niiden elokuvien osalta jotka olin ottanut pois koteloista ja laittanut muovitaskuihin. Nyt niitä on jäljellä enää muutama ja ne taisivat kaikki olla sellaisia mitkä on tarkoitus säästää. Tietenkin myöhemmin pitää nekin käydä ajatuksella läpi että oliko niin, vai olenko vahingossa viskannut sekaan myös elokuvia joita en aio säästää, mutta pääsääntöisesti voiton puolella olen näiden osalta.

Elokuvat joita aion pois viedä ei toki kaapeista vielä silti lopu. Koteloissa olevia ns. tusinaleffoja on vielä monen repullisen verran vietävänä, joten tekemistä riittää tulevaisuudessakin.

Tältä makuuhuoneessa näytti vielä eilen.
Tältä makuuhuoneessa näyttää tänään kun räkkihylly lähti pois. Mikäli elokuvien määrä vähenee vielä reilusti voin myös tämän IKEAn ison lipaston laittaa pois.
Makuuhuoneessa on silti yhä tavaraa joista en ole aikonut luopua. Peilistä näkyy että kuvan ottohetkellä oli tavaraa lipaston päällä eli kuvat on otettu eri aikaan 🙂

Kuten kuvista voi huomata, ei makuuhuone ole silti ilman tavaroita. Makuuhuoneen vaatekaapin vieressä on IKEA-hylly jossa on paljon vinyylilevyjä. Näiden lisäksi sieltä löytyy CD-soitin, vinyylisoitin, vahvistin sekä kaiuttimet. Nämä on asioita joista en aio ainakaan näillä näkymin luopua, sillä ei tarkoituksena ole vähentää kaikkia tavaroita pois, vaan ainoastaan ne jotka eivät tuota elämään enää lisäarvoa. Nämä tuottavat ainakin nykyään, joten ne jäävät siis yhä kotiini.

Kuvassa näkyvä CD-soitin tosin on sellainen että tahtoisin sen vaihtaa jossain vaiheessa pienempään. Vahvistin jota käytän on Pro-Ject MaiA, muistaakseni S2 jos en väärin muista. Se on pieni ja söpö integroitu vahvistin joten sen seuraksi olen miettinyt Pro-Jectin CD Box S3 -soitinta, mutta en ole vielä sitä ainakaan hankkinut. Ehkä jossain vaiheessa. Harmillista kyllä niitä ei käytettynä juurikaan pyöri, joten voi olla että sellaisen joutuu hankkimaan uutena ellei satu moinen tipahtamaan vastaan torissa tai vastaavassa.

Matka minimalismiin on aina myös matka itseensä. Mitä siitä mitä omistan nykyään todella tarvitsen ja mitä lopulta niistä edes haluan enää omistaa? Vuodet vierivät ja ihminen muuttuu siinä matkalla, sillä harrastukset, tarpeet, toiveet ja suunnitelmat sekä mahdollisesti myös elämän arvotkin muuttuvat, mutta se mikä ei muutu omia aikojaan parempaan suuntaan siinä matkalla on tavaran määrä. Se vaatii aina tietoisen muutoksen, sillä tavara on vain tavaraa jolla ei ole omaa tahtoa eikä se muutu ihmisen oman muutoksen mukana automaattisesti.

Liian helposti tavara vain jää käyttämättä kun omat suunnitelmat ja päämäärät on muuttuneet. Esimerkiksi harrastukset ovat muuttuneet jo vuosia takaperin, mutta niihin liittyvät tavarat ovat jääneet osaksi elämää sillä ne eivät osaa omatoimisesti kävellä asunnosta pihalle – ellei satu omistamaan robottia joka osaa kävellä ja joka sattuisi kävelemään pois. Normaalien tavaroiden osalta näin ei kuitenkaan käy, joten vähitellen koti jonka pitäisi antaa energiaa, rentouttaa, ilahduttaa ja virvoittaa mieltä viihtyisällä olemuksellaan alkaa askel kerrallaan muuttumaan elämän tukahduttavaksi hautakammioksi.

Minimalismiin sopivasti osuva lainaus löytyy elokuvasta Fight Club. Siinä Tyler Durden toteaa “The things you own ends up owning you” eli vapaasti käännettynä “Asiat jotka omistat päätyvät omistamaan sinut” jossa valitettavasti saattaa olla jotain perää. Emme ole kuitenkaan olosuhteidemme vankeja – ainakaan jos asuu yksin ja voi tehdä täysin omaa elämäänsä koskevat päätökset – joten muutos tapahtuu kun sen vain laittaa tapahtumaan.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *