
Ensikokemuksia iPad Pro Smart Keyboardista
Kuten eilisessä uudesta laukusta kertovasta blogipostauksessa mainitsin hankin itselleni iPad Pro 12.9” -mallin. Kirjoitan kokemuksiani ko. tabletista, sen ostoon liittyvistä syistä ja filosofioista hieman tarkemmin myöhemmin mutta tähän väliin kuitenkin voisin pikaiset ensituntumat kirjoittaa oheistuotteena hankkimastani Smart Keyboardista joka toimii myös tabletin näytön suojana.
Ensimmäiset kokemukset Smart Keyboardista tuli Gigantissa jossa kyseinen vekotin oli esittelyssä olevassa tabletissa kiinni. Koettelin kirjoittelua ja pääsääntöisesti ensituntumat olivat positiivset ja tuntuma näppäimistössä on yllättävänkin hyvä ottaen huomioon kuinka litteä laite on kyseessä.

Alussa haasteita on eniten tuottanut backspacen eli ”kumitusnäppäimen” sijoittelu joka jollain tapaa tuntuu hieman etäisemmältä kuin MacBook Pron näppäimistössä mutta jo alle kahdessa päivässä senkään käyttö ei tunnu mitenkään kovin erikoiselta ja sormet löytävät oikeaan paikkaan suhteellisen vaivattomasti.
Näppäimistö iPadin apurina on enemmän kuin sata jänistä mikäli tekstiä aikoo suoltaa yhtään enempää. Itselläni iPadin ensisijainen tarkoitus on toimia läppärin korvikkeena kaikessa mahdollisessa joten näppäimistö oli sijoituksena itselleni varsin perusteltu. Lisäksi Smart Keyboard toimii myös näytön suojana joten tuotteella on muitakin käyttötarkoituksia kuin ainoastaan tarjota ulkoinen näppäimistö.

iPadien kanssa käsittääkseni on mahdollista käyttää ulkoisia Bluetooth-näppäimistöjä joka on vaihtoehto tälle Smart Keyboardille mutta itselleni merkittävä tekijä tässä on käytön helppous ja mukavuus.
Ulkoisten Bluetooth-näppäimistöjen kanssa parittaminen pitää tehdä erikseen ja sen yhteys pitää katkaista mikäli haluaa käyttää kosketusnäytöllä olevaa näppäimistöä (ellen ole vain käsittänyt väärin!) kun taas tässä parittaminen näppäimistön ja tabletin välillä tapahtuu kun suojan nakkaa tablettiin kiinni tabletin sivussa olevista magneeteista. Myös yhteyden katkaisu tapahtuu helposti kun laitteen vain irroittaa tabletista. Helppoa ja nopeaa – juuri sellaista kuin teknologian kuuluukin olla.
Pikanäppäimet

Yksi tietokoneita paljon käyttäville ilahduttava ominaisuus on pikanäppäimet. Pikanäppäimet tekevät elämästä merkittävästi helpompaa ja teknologian käytöstä parempaa ja siksi on varsin mukavaa havaita että iPadissa ulkoisen näppäimistön kanssa on mietitty tätä aspektia.
Monet Mac-tietokoneista tutut pikanäppäimet toimivat täysin samoin. Cmd + A valitsee kaiken, Cmd + C, Cmd + X, Cmd + V toimii kopiontiin, leikkaukseen ja liittämiseen, Cmd + Space antaa hakuikkunan, Safarissa Cmd + L hyppää osoitepalkkiin, Cmd + Tab antaa hyppiä ikkunasta toiseen, Option + nuoli oikealle/vasemmalle hyppii sana kerrallaan vasempaan tai oikeaan ja monet muut tutut ja hyväksi havaitut pikanapit löytyvät tavalliselta paikaltaan.
Loppupäätelmät

Apple Smart Keyboard vaikuttaa muutaman päivän käytöllä varsin pätevältä ulkoiselta näppäimistöltä. Se on kepeä, sen kosketustuntuma on hyvä, sen saa nopeasti kiinni ja irti ilman säätämistä ja sillä pystyy kirjoittamaan suhteellisen nopeasti – luultavasti ajan myötä kirjoitusnopeus vielä paranee kun pääsee kunnolla sen kanssa sinuiksi.
Tein ensimmäisen netistä löytämäni kirjoitusnopeustestin ja sain tällä toisella yrittämällä kirjoitusnopeudeksi 64 WPM (sanaa minuutissa) ja 275 CPM (merkkiä minuutissa) osumatarkkuudella 95 % joten näppäimistö ei ole kovin suuri hidaste kirjoittamisessa vaikkakin tavallisella perinteisellä näppäimistöllä kirjoitankin nopeammin.
Hintaa Smart Keyboardilla 12.9” malliin oli 179 euroa jota moni on pitänyt suhteettoman kalliina. Kuitenkin muutaman päivän kokemusten perusteella vähänkään enemmän tekstiä kirjoittavalle laite on jokaisen sentin arvoinen.
Leave a Reply