Kokeilussa Nikon D750 + 24-120 mm F4 VR

Nikon D750

Kuten aikaisemmin jo täällä blogissa ohimennen mainitsin hankin kesäkuussa Verkkokauppa.comista Nikon D750 järjestelmäkameran. Kamera tuli hankittua kittiversiona eli mukana tuli myös objektiivi joka tässä tapauksessa on 24-120 mm F4 VR. Nyt kun kameraa on jo muutaman kuukauden käyttänyt voisin kirjoittaa lyhyesti kokemuksiani kamerasta ja objektiivista. On hyvä kuitenkin huomioida että valokuvaus on itselleni ainoastaan harrastus eikä työ joten ammattilaisten kannattaa varmasti lukea muualtakin kokemuksia kamerasta sillä arvioin kameraa puhtaasti harrastajan perspektiivistä käsin.

Lyhyesti se tärkein eli kamera on ollut hyvä käytössä ja selkeästi parempi valokuvauksessa kuin aikaisemmin käytössäni ollut Nikon D5300. Suurimmat erot on merkittävästi parempi akkukesto, enemmän automaattitarkennuspisteitä (51 vs 39), tarkempi LCD-näyttö, pieni lisänäyttö josta näkee asetukset yhdellä vilkaisulla, kaksi erillistä rullaa joilla saa vaihdettua nopeasti aukkoa ja valotusaikaa, kaksi muistikorttipaikkaa sekä suurikokoisempi optinen etsin. Ulkoisesti parantuneiden ominaisuuksien lisäksi kuvan dynaaminen alue on merkittävästi suurempi ja antaa jälkikäsittelyssä paljon enemmän pelivaraa.

Nikon D750 ja D5300 ovat kummatkin vuodelta 2014 ja kummassakin on 24 MP kennot. Kuitenkin merkittävä ero löytyy kennon koossa, sillä siinä missä D5300:ssa on croppikenno on D750 täysikennokamera joka on kuvaajalleen joko hyvä tai huono asia, riippuen siitä mitä ensisijaisesti on kamerallaan kuvaamassa. Jos ensisijaisesti kuvailee lintuja tai muita kaukana olevia kohteita on oma suositukseni katsoa croppikennojen suuntaan, jos taas kuvaaminen on samanlaista kuin itselläni eli pääsääntöisesti laajassa päässä tapahtuvaa kuvaamista on täysikenno selkeästi parempi.

Lisänäyttö on hyödyllinen ominaisuus

Mikäli Nikonin kameroita on aikaisemmin käyttänyt ei tämänkään käyttö tuota suuria ongelmia vaikkakin joitain ominaisuuksia jouduin alusa etsimään hieman pidempään kuin tavallisesti. Alussa kuvamoodin valintarulla tuntui hieman erikoiselta käyttää sillä D750:ssä olevaa rullaa ei voi vahingossa pyörittää vaan kuvatilaa vaihtaessa rullan keskellä olevasta napista pitää painaa jotta rulla vapautuu ja kuvamoodin pyöräytys on mahdollista. Käytännössä tämä on hyvä asia, sillä ainakaan vahingossa kuvausmoodia ei vaihda vääräksi.

Kuvamoodin valintarullan alla on toinen pyöritettävä rulla josta voi valita kuvaustavan, eli yksittäiskuvan, hitaamman tai nopeamman sarjakuvausmoodin, hiljaisemman moodin, hiljaisen sarjakuvausmoodin, itselaukaisemin tai mirror up -tilan. Omassa käytössäni ainoa mitä olen tainnut parin kuukauden aikana käyttää on ollut “S” eli yksittäiskuvausmoodi joten tämän toisen rullan pyörittelystä ei ole kokemusta testaamista enempää. Tässäkin on erillinen (suhteellisein jämäkkä) painike jota pitää painaa jotta rullaa voi vaihtaa toiseen asentoon joten tätäkään ei aivan vahingossa pyörittele vääräksi.

Viimeisten parin kuukauden aikana kuvaamiseni on ollut pääpiirteittäin yleisiä räpsimisiä vailla suurempia taiteellisia pyrkimyksiä joten kameran automaattimoodeja on tullut pääsääntöisesti käytettyä. Eniten käytössäni on nykyään ollut tila “A” eli “Aperture Priority” joka tarkoittaa siis sitä että valitsen aukon jolla kuvan haluan ottaa ja kameran automatiikka arpoo tilanteeseen sopivan valotusajan ja ISO-herkkyyden, tietenkin kuvaajan asetuksissa määrittämien arvojen puitteissa. Omassa käytössäni olen asettanut että suljinaika saa olla maksimissaan 1/60 ja ISO-herkkyys 12800 ja pääpiirteittäin tällä on saanut sellaisia kuvia joita olen lähtenyt hakemaankin.

One thought on “Kokeilussa Nikon D750 + 24-120 mm F4 VR”

  1. Vallan mainio arvio kamerasta, kiitos!

    Jäin pohtimaan vielä, että mitkä ovat kilpakumppanit tälle rungolle?
    Miten tämä nousee edukseen kilpasarjassa vai onko tämä halvin täyden kennon runko?

Leave a Reply

Your email address will not be published.