Vuonna 2018 näkemäni näkemisen arvoiset elokuvat

Kuten vuoden vaihteessa julkaistussa vuosikatsauksessani kirjoitin julkaisen erillisen postauksen missä listaan elokuvia jotka katsoin viime vuonna ja jotka ovat sellaisia että ovat näkemisen arvoisia. Tietenkin tästä listasta olen jättänyt pois monia sellaisia jotka ovat olleet näkemisen arvoisia itselleni mutta ei välttämättä ole kuitenkaan sellaisia että uskoisin niistä monen muun saavan paljoa irti ellei ole jo vahvasti sen suuntaisten elokuvien ystävä (esim. suurin osa romanttisista komedioista on itselleni näkemisen arvoisia mutta monelle ne ovat täyttä roskaa).

Osa näistä elokuvista on myös Suosituksia-sivulla mutta monet on jäänyt sellaiseksi että niitä en kuitenkaan voi aivan yhtä kovasti suositella erinäisistä seikoista johtuen. Tällaisia syitä ovat vaikkapa se että elokuva vaatii jo lähtökohtaisesti sen että katsoja pitää sen tyylilajin elokuvista tai ainakin pystyy niitä katsomaan tai siinä on kohtauksia jotka voivat järkyttää katsojaa sen verran että niiden katsomista varten on syytä varautua tämänkaltaisiin piirteisiin.

Pidemmittä puheitta ainakin seuraavat elokuvat olivat viime vuonna näkemistäni elokuvista sellaisia jotka jäivät positiivisesti mieleeni. Otsikko toimii linkkinä blogissa olevaan arvosteluun mikäli sellaisen kyseisestä elokuvasta olen kirjoittanut.

Greta (IMDB) – Monessa mielessä perus elokuva, mutta jälkeenpäin muisteltuna elokuvasta on jäänyt positiivinen muistijälki.

All the boys love Mandy Lane (IMDB) – Kiehtova tarina, hyvä näyttely. Aivan varauksetta tätä ei kuitenkaan voi suositella herkemmille muutaman vastenmielisen väkivaltaisen raa’an kohtauksen vuoksi.

Village of the Damned (IMDB) – Tunnelmallinen kauhuelokuva joka ei varsinaisesti pelota, mutta on tunnelmaltaan tyylikäs.

Vicky Cristina Barcelona (IMDB) – Jostain syystä positiiviset fiilikset jäi mieleen tästä romanttisesta draamasta.

Capote (IMDB) – Erinomaisella näyttelyllä ja kiehtovalla tarinalla tehty rikosdraama.

Vampyres (IMDB) – Suhteellisen raaka ja voimakkaita kohtauksia sisältävä vampyyrielokuva josta jäi allekirjoittaneelle silti varsin positiiviset vibat lajityypissään. Mikäli vampyyrileffoista ei diggaile ei varmasti diggaile kyllä tästäkään.

Le scaphandre et le papillon (IMDB) – Draamaelokuva joka nojaa tositapahtumiin.

Ready Player One (IMDB) – Elokuvassa kävin tämän peliteemaisen elokuvan katsomassa ja se oli varsin toimiva jos pitää pelaamisesta ja nörttikulttuurista. Muilla monet easter egit voi mennä ohi.

The Shape of Water (IMDB) – Elokuvissa kävin tämänkin katsomassa, mielenkiintoinen tarina toimivalla tyylillä kerrottuna. Ajatuksia herättävä.

Les deux orphelines vampires (IMDB) – Omalaatuisella tyylillä kerrottu vampyyrielokuva jossa oli sympaattinen tunnelma.

RoboCop (IMDB) – Klassikko eikä syyttä. Miellyttävää ohjausta.

Blade Runner (IMDB) – Tyylikäs sci-fi vuodelta 1982 joka ei ole menettänyt särmäänsä vielä nykymittakaavassakaan. Erityisesti visuaalinen puoli ja värin käyttö tunnelmien luonnissa puhutteli itseäni.

Full Metal Jacket (IMDB) – Kubrickin klassikkoelokuva jota voimakkaiden kohtauksien vuoksi ei aivan varauksetta jokaiselle voi suositella, mutta mikäli ei kovin vähästä järkyty ehdottomasti näkemisen arvoinen filmi.

The Adjustment Bureau (IMDB) – Sci-fimäinen leffa joka jostain syystä toimi emotionaalisesti rationaalisia perusteita paremmin. Jonkinlainen guilty pleasure siis itselleni.

The Virgin Suicides (IMDB) – Sofia Coppolan mestariteos joka ei liikoja selittele tarinastaan mutta herättää monenlaisia tulkintoja.

Black Swan (IMDB) – Henkeäsalpaava mestariteos balettimaailmaan sijoittuvalla tarinalla.

Last Man Standing (IMDB) – Rikosdraama jossa erityisesti visuaalinen tyyli säväytti itseäni.

The Beguiled (IMDB) – Sofia Coppolan loistava draamaelokuva kiinnostavilla henkilöillä ja tarinalla.

Lost in translation (IMDB) – Sofia Coppolan kädenjälkeä oleva elokuva tämäkin, tyylikäs ja kiintoisa draamaelokuva joka herättää ajatuksia.

Anomalisa (IMDB) – Lost in translationin henkeä huokuva animaatioelokuva.

Girl with a pearl earring (IMDB) – Loistava draamaelokuva taideteoksesta ja sen inspiraatiosta.

Before sunrise (IMDB) – Omalaatuisella tyylillä kerrottu romanttinen elokuva.

La vita è bella (IMDB) – Koominen romanttinen draama keskitysleirille päätyneestä perheestä jossa isä kuitenkin jaksaa pitää elämänmyönteistä elämäänsä yllä.

The Wrestler (IMDB) – Vapaapainijasta kertova elokuva jossa tyylikäs ohjaus ja kiintoisa tarina.

Children of Men (IMDB) – Erinomainen tarina puhuttelevalla ilmaisulla. Monessa mielessä uhkakuvistaan johtuen myös ajankohtainen. Hyvää ohjaustyöskentelyä.

A history of violence (IMDB) – Ajatuksia herättävä elokuva tylyllä tarinalla.

American Beauty (IMDB) – Kiintoisa ja ajatuksia herättävä tarina ihmisyydestä ja ihmiselämässä koettavista tunteista. Useamman kerran läpi katsottu mutta silti sellainen että jaksaa vielä myöhemminkin tämän katsoa.

The Others (IMDB) – Suosituksia-sivulle tiensä kiilannut kauhuelokuva jonka tarina on yllättävä ja omaperäinen.

The Man From Earth (IMDB) – Sci-fi joka minimalistisella tyylillään silti saa kerrottua enemmän kuin monet muut elokuvat.

The Huntsman: Winter’s War (IMDB) – Fantasiaelokuva josta diggailin aivan järjettömän paljon. Erityisesti pidin sen visuaalisesta ilmeestä.

The Exorcist (IMDB) – Manaaja, ainoa elokuva joka joskus on enemmänkin järkyttänyt itseäni. Uudelleen katsottuna ei enää tässä iässä niinkään järkyttävä mutta elokuvallisesti ehdottomasti lajityyppinsä mestariteos.

2001: A Space Odyssey (IMDB) – Kubrickin paikoitellen ahdistavakin teos joka saa pohtimaan sen syvempää merkitystä. Todella hieno elokuva ja samalla varsin hämmentävä.

The Revenant (IMDB) – Elokuva josta DiCaprio vihdoin sai kauan odotetun Oscarinsa. Erinomainen ohjaus josta monella elokuvalla olisi paljon opittavaa.

Y tu mamá también (IMDB) – Kiinnostava ja omaperäinen tarina mielenkiintoisella ohjauksella toteutettuna.

Tomb Raider (IMDB) – Viihdyttävä ja mukaansa tempaava toimintaseikkailu.

Solo: A Star Wars Story (IMDB) – Paljon netissä haukuttu elokuva josta itse pidin. Tähtien Sota -maailmaan sijoittuva filmi joka on merkittävästi mainettaan parempi.

Sausage Party (IMDB) – Nakkikekkerit on pikkutuhma komedia joka tuli useammankin kerran katsottua.

The Stepford Wifes (IMDB) – Vuosia sitten aiemmin olin tämän nähnyt ja siitä oli jäänyt muistikuva että kyseessä olisi hyvä elokuva. Uudelleen katsottuna mielikuvani vahvistui.

Vamps (IMDB) – Sympaattinen vampyyrielokuva.

Ghost in the Shell (IMDB) – Toimiva sci-fi.

Dracula (IMDB) – Francis Ford Coppolan klassikko vampyyrielokuvien genressä.

The Terminator (IMDB) – Sci-fielokuvien mittakaavassa merkittävä teos joka jokaisen olisi hyvä nähdä ainakin kerran elämässään.

Pride & Prejudice (IMDB) – Erinomainen romanttinen draama Austenin teoksen pohjalta.

Life (IMDB) – Omaan makuuni erittäin kovasti kolahtanut alien sci-fi.

Interstellar (IMDB) – Sci-fi-elokuvien helmi jossa mielenkiintoinen aikamatkustusulottuvuus.

Just go with it (IMDB) – Romanttinen komedia josta tulee hyvä mieli.

Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi (IMDB) – Netissä paljon haukkuja kerännyt Tähtien Sota joka omaan makuuni oli ehdottomasti parhaimmistoa mitä Tähtien Sota -elokuvissa on milloinkaan nähty.O

The Ward (IMDB) – Erinomainen psykologinen kauhu/trilleri joka ei kovin kehuttu ole, mutta itselleni potki varsin iloisesti.

Interview with the Vampire (IMDB) – Vampyyrielokuvien täydellisyyden kiteytymä jossa tunnelmaa löytyy vaikka muille jakaa.

Blade Runner 2049 (IMDB) – Sci-fi vuodelta 2017 jossa vanhan Blade Runnerin fiilis on säilytetty.

Only lovers left alive (IMDB) – Erinomainen vampyyrielokuva.

Just like heaven (IMDB) – Romanttinen draama joka tarinaltaan erottui lajityypistään selkeästi edukseen.

Antichrist (IMDB) – Järkyttäviä ja monia todella vastenmielisiä kohtauksia sisältävä elokuva jossa monella eri tasolla sellaisia elementtejä että ei niiden vuoksi voi suositella kovinkaan monelle (ja itsekin täytyi välillä katsoa muualle). Kuitenkin ohjaustyylissä oli paljon piirteitä joista monella ohjaajalla olisi paljon opittavaa. Varsin hämmentävä ja monitulkinnallinen mutta kiinnostava juoni.

The Imaginarium of Doctor Parnassus (IMDB) – Monella tapaa hämmentävä tarina mutta omaan makuuni juuri sen vuoksi kiehtova ja puhutteleva. Tyylikäs toteutus.

The Shining (IMDB) – Kubrickin kauhuelokuvien klassikko. Toimiva ja hämmentävä elokuva jossa selkeältä vaikuttava juoni saa piirteittä mikä hajottaa selkeyden illuusion.

Eyes Wide Shut (IMDB) – Myöskin tämä on Kubrickin ohjaama teos joka monitulkinnallisuutensa vuoksi puhuttelee ja herättää miettimään enemmänkin tarinan tarkoitusta ja merkityksiä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.