Musamaanantai: Bad Religion – The Gray Race

Bad Religionin The Gray Race -levyä on useammilla erilaisilla kansilla

Tämänkertaisena musamaanantain levynä on amerikkalaisen punk rockia soittavan Bad Religionin albumi The Gray Race. Albumi on yhtyeen yhdeksäs levy ja se on julkaistu vuonna 1996.

Itse muistelisin kuulleeni Bad Religionin biisejä ensimmäistä kertaa luultavasti ammattikouluaikoina eli vuosien 2000-2003 välillä. Tuolloin vain yksittäiset biisit itselleni iski eikä bändi jäänyt vielä siinä vaiheessa enempään kuunteluun jostain syystä, mahdollisesti yhtyeen provosoivan nimen vuoksi.

Myöhemmin, ehkä vuosien 2011-2014 välillä ostin syystä tai toisesta Bad Religionin tämän albumin, varmaankin tutustumistarkoituksessa ja siksi että siinä on yhtyeen varsin tunnettu kappale Punk Rock Song josta olin aikoinani jo pitänyt. En enää muista edes ostinko tämän mistä, mutta veikkaisin joensuulaista levykauppaa Levy-Eskoja josta tuohon aikaan ostin muutenkin ensisijaisesti levyjäni.

Tämän levyn myötä innostuin Bad Religionista enemmänkin. Tätä levyä tuli luukutettua läpi hyvinkin monet kerrat ja se on säilynyt yhä sellaisena levynä että tähän on helppoa tarrata milloin tahansa uudemmankin kerran. Myöhemmin olen löytänyt yhtyeeltä monta muutakin levyä jotka potkivat kovasti ja kestää puhkiluukuttamista aina yhä uudestaan ja uudestaan, mutta The Gray Race säilyttää silti asemansa itselleni henkilökohtaisesti tärkeimpänä Bad Religionin levynä.

Musiikillisesti levy on kohtalaisen suoraviivaista punk rockia jossa kuitenkin on tarpeeksi mukavia koukkuja siellä täällä antamaan kappaleisiin makua. Sanoituksellisesti albumin biisit ovat yhtyeelle tuttuun tapaan yhteiskunnallisiin asioihin kantaa ottavia.

Levy on tasaisen hyvä alusta loppuun ja pidän paljon myös sen tuotannollisesta puolesta. Se on sopivan hiottua omaan mieltymykseeni mutta ei kuitenkaan sellaista että se menettäisi punk rockissa tarvittavaa terää. Toki tämä jakaa varmasti mielipiteitä, mutta omaan korvaani levy kuulostaa erinomaiselta.

Mielenkiintoisena detailina Bad Religionista ja heidän musiikistaan ja sen merkityksestä itselleni voi mainita myös sen että ainoat sähkökitaralla veivattavat kappaleet joita olen koskaan opetellut alusta loppuun saakka soittamaan on molemmat olleet kyseiseltä yhtyeeltä. Olen enemmän tottunut remputtelemaan akustisella kitaralla ja sähkökitaralla soittamaan vain yksittäisiä riffejä sieltä täältä, mutta kappaleet Punk Rock Song sekä American Jesus olen opetellut soittamaan kokonaan.

Laitan vielä tähän loppuun pari biisiä tältä levyltä joista voi käydä tutustumassa yhtyeeseen mikäli yhtye ja levy ei soita millään muotoa kelloja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.